Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν ολόκληρο αρχαίο ναό στην Παλμύρα

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Το Ισλαμικό Κράτος τα έχει βάλει με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά στη Συρία. Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν τον Ναό του Βάαλ στην αρχαία πόλη της Παλμύρας στην ανατολική Συρία, σύμφωνα με τη μαρτυρία του διευθυντή Αρχαιοτήτων και Μουσείων της χώρας, Μααμούν Αμπτουλκαρίμ, την Κυριακή.

«Το κτίσμα καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό» δήλωσε ο κ. Αμπτουλκαρίμ. Για πρώτη φορά γίνεται καταστροφή μνημείου της ρωμαϊκής εποχής σε περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους. Η δημιουργία του Ναού χρονολογείται στο πρώτο μισό του 1ου μΧ αιώνα.

Το επεισόδιο αυτό έρχεται να συνδεθεί με εκείνο του αποκεφαλισμού και του απαγχονισμού του ακέφαλου πτώματος του Χαλέντ Άσαντ, του αρχαιολόγου που είχε αφιερώσει τη ζωή του στην αναστήλωση αρχαιοτήτων στην Παλμύρα. Ο 82 ετών αρχαιολόγος που είχε εργαστεί για πάνω από 50 χρόνια ως διευθυντής αρχαιοτήτων της Παλμύρας, είχε κρατηθεί και ανακριθεί για παραπάνω από ένα μήνα.

Αυτό πάντως που κατάφεραν οι Συριακές δυνάμεις, ήταν, πριν την κατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος, να εκκενώσουν μεγάλο μέρος των κατοίκων αλλά και να μεταφέρουν εκατοντάδες αρχαία αγάλματα σε ασφαλείς περιοχές, υπό τον φόβο ληστειών, αρχαιοκαπηλίας και καταστροφής τους.

Οι τζιχαντιστές έχουν αποδείξει ότι δεν σταματά τίποτα το πέρασμά τους, σε αντίθεση ακόμη και με παλαιούς Οθωμανούς αυτοκράτορες, συμπεριλαμβανομένου του Μωάμεθ του Πορθητή, ο οποίος είχε ιδρύσει το τελευταίο χαλιφάτο, το οποίο προσπαθούν σήμερα εκείνοι να επανασυστήσουν. Το τέρας που δημιούργησε η ευρωπαική και αμερικανική εξωτερική πολιτική στη Συρία, δεν θα δείξει κανένα έλεος, όπου πατήσει το πόδι του.

Παλαιότερα άρθρα: