Ομαλοποίηση σχέσεων Ουάσινγκτον-Πεκίνου με αποδοχή της «Μίας Κίνας»

beltiosi_sxesewn_kina_us
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, άλλαξε πλεύση και συμφώνησε να τιμήσει την πολιτική της «μιας Κίνας» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον ηγέτη της Κίνας, Xi Jinping, γεγονός που αποτελεί μεγάλη διπλωματική ώθηση για το Πεκίνο που λογίζει την Ταϊβάν ως κινεζική επαρχία της.

Υπενθυμίζεται ότι ο Trump είχε εξοργίσει το Πεκίνο τον Δεκέμβριο, με την κίνησή του να δεχτεί τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ταϊβάν και να ισχυριστεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να επιμείνουν στην πολιτική, σύμφωνα με την οποία η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει τη θέση της Κίνας ότι υπάρχει μόνο μία Κίνα και η Ταϊβάν είναι μέρος της.

Η διπλωματική αυτή κρίση μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας έληξε την Πέμπτη το βράδυ όταν, σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου, ο Trump και ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, είχαν μια μακρά τηλεφωνική συνομιλία.

«Ο Πρόεδρος Trump συμφώνησε, κατόπιν αιτήματος του προέδρου Xi, να τιμήσει την πολιτική της «μίας Κίνας», ανέφερε η δήλωση.

Από την άλλη πλευρά, η αντίδραση της Ταϊβάν ήταν υποτονική. Εκπρόσωπος του Προέδρου Tsai Ing-Wen είπε σε δήλωσή του ότι είναι προς το συμφέρον της Ταϊβάν η διατήρηση καλών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Ειδικότερα, ο Προεδρικός εκπρόσωπος, Alex Huang, υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή της Ταϊβάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες «διατηρούν στενή επαφή και επικοινωνία, έτσι ώστε να αποφύγουν ατυχήματα» στη σχέση τους.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Κίνας δεν είχαν μιλήσει τηλεφωνικά από την ημέρα που ο Trump ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου. Διπλωματικές πηγές στο Πεκίνο μαρτυρούν ότι η Κίνα εμφανιζόταν νευρική για την απευκταία περίπτωση που η συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών δεν πήγαινε καλά και οι αντίστοιχες λεπτομέρειες διέρρεαν στα μέσα ενημέρωσης.

Και αυτό διότι την περασμένη εβδομάδα, οι σχέσεις των ΗΠΑ με τον πιστό τους σύμμαχο, την Αυστραλία έγιναν τεταμένες αφότου η εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε λεπτομέρειες σχετικά με την οξεία τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Trump και του πρωθυπουργού Malcolm Turnbull.

Κανένα άλλο ζήτημα δεν είναι πιο ευαίσθητο για το Πεκίνο από την Ταϊβάν. Γι’ αυτό και τόσο η Κίνα όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες άφησαν να εννοηθεί ότι με το θέμα της «μιας Κίνας» να έχει επιλυθεί, οι σχέσεις μεταξύ τους μπορούν να επιστρέψουν στην ομαλότητα. Συγκεκριμένα, στη δήλωση του Λευκού Οίκου σημειώθηκε ότι: «Οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας θα συμμετάσχουν πλεόν σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για διάφορα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Σε ξεχωριστή δήλωση που δημοσίευσε το Κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο Xi Jinping είπε ότι η Κίνα εκτιμά την υπεράσπιση της πολιτικής της «μιας Κίνας» από πλευράς Trump. «Πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα είναι δύο άριστα συνεργάσιμοι εταίροι και μέσα από κοινές προσπάθειες μπορούμε να ωθήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε ένα νέο ιστορικό υψηλό», είπε συγκεκριμένα ο Xi. «Η ανάπτυξη της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών μπορούν απολύτως να συμπληρώσουν η μία την άλλη και προχωρήσουν μαζί», συμπλήρωσε ο Κινέζος ηγέτης.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε