Οργή δικαστικών κατά κυβέρνησης: Επιχειρούν φίμωση της Δικαιοσύνης

dikastes_533_355
Διαβάστε επίσης

Η κόντρα της κυβέρνησης με τους δικαστές και τους εισαγγελείς καλά κρατεί ενώ κυβέρνηση και Σύριζα συνεχίζουν  να ρίχνουν κι άλλο λάδι στην φωτιά.

Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης με ανακοινώσεις τους συνδέουν την ένταση της αντιπαράθεσης με τον φόβο που προκαλούν οι αποκαλύψεις Βαρουφάκη αλλά και τα όσα καταγγέλλονται για την εμπλοκή του υπουργού Εθνικής Αμυνας στην υπόθεση του Noor 1

Η ένταση πυροδοτήθηκε εκ νέου χθες, όταν μετά τις αλεπάλληλες και συνεχόμενες επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών κατά της Δικαιοσύνης, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση στην οποία παρομοιάζει την ελληνική κυβέρνηση με τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Πολωνίας, κάνοντας λόγο για ωμές νομοθετικές παρεμβάσεις που καταργούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Στην ίδια ανακοίνωση η ΕΔΕ αναφέρεται αναλυτικά στις προσπάθειες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης από τους χειρισμούς της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ακόμη ότι χρησιμοποιήθηκαν και έμμισθοι κονδυλοφόροι που στράφηκαν σε βάρος της, χαρακτηρίζοντάς τους παρακράτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά και ακολούθως το Μέγαρο Μαξίμου, με ανακοινώσεις τους, απαντώντας στην ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αντί να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις συνέχισαν τις προκλήσεις κατά των δικαστικών λειτουργών.

Η ανακοίνωση-καταπέλτης της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ως εξής:

«Συστηματικά και μεθοδικά επιχειρείται εδώ και καιρό η πλήρης υποταγή και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ώστε να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητη εξουσία αλλά ως κυβερνητικός μηχανισμός. Υπουργοί και Βουλευτές εκτοξεύουν καθημερινά αστήρικτες κατηγορίες σε βάρος Δικαστών και Εισαγγελέων για μεροληπτικές αποφάσεις και ύπαρξη σκοπιμοτήτων που στόχο έχουν δήθεν την παρεμπόδιση του Κυβερνητικού έργου.

Επιχειρούν έτσι να τρωθεί το κύρος της Δικαιοσύνης ώστε να μπορούν να την ελέγχουν ευκολότερα και να εμφανιστούν οι ίδιοι ως μοναδικοί υπερασπιστές της νομιμότητας και ‘’γνήσιοι εκφραστές του κοινού συμφέροντος’’, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνίας, οι κυβερνήσεις των οποίων είτε με διώξεις κατά δικαστικών λειτουργών είτε με ωμές νομοθετικές παρεμβάσεις καταργούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Για τις εξελίξεις στην Πολωνία έχει εκδοθεί ήδη αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών στον Πρόεδρο της Χώρας και υπάρχει μεγάλο κύμα διεθνών αντιδράσεων. Ο δικαστικός έλεγχος των νόμων, που θωρακίζει ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα από κρατικές αυθαιρεσίες, θεωρείται πλέον εμπόδιο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Στην Ελλάδα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπερασπίστηκε, όπως ήταν υποχρεωμένη, με σθένος και αποφασιστικότητα τη Συνταγματική νομιμότητα. Προτάξαμε θεσμικά θέματα και εμποδίσαμε τους σχεδιασμούς που επιχειρήθηκαν από άμισθους συμβούλους του Πρωθυπουργού και κυβερνητικούς παράγοντες για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών κατά παράβαση ρητών συνταγματικών επιταγών. Εμποδίσαμε ακόμη τους σχεδιασμούς κυβερνητικών παραγόντων σε σειρά ζητημάτων που αφορούσαν νομοθέτηση αντίθετη προς το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό δίκαιο και στηρίξαμε δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι λόγω της δικαιοδοτικής κρίσης που εξέφεραν, αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την εχθρότητα ορισμένων.

Στην απόπειρα ελέγχου και υποταγής της Δικαιοσύνης, χρησιμοποίησαν από τότε τους πιο βρώμικους μηχανισμούς που διαθέτει το Κράτος: το παρακράτος ευτυχώς ελάχιστων διαθέσιμων «δημοσιογράφων» – έμμισθων κονδυλοφόρων. Οι εντολείς τους καλύπτονται συχνά πίσω από «ασυλίες» και προνόμια και παραμένουν στο παρασκήνιο, χρησιμοποιώντας ενίοτε το κοινοβουλευτικό βήμα, για βολικούς μονολόγους. Οι ίδιοι οι εντολοδόχοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα αφού οι συκοφαντίες και οι μηχανορραφίες είναι το κύριο επάγγελμά τους.

Στο στόχαστρο αυτών των κύκλων μπήκε από χθες και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης, που σήκωσε μεγάλο βάρος της ανυποχώρητης μάχης της Ένωσης για την Δικαστική Ανεξαρτησία και την Δημοκρατία, με έωλες και ανυπόστατες λασπολογίες.

Διαμηνύουμε στους διάφορους σκευωρούς και στους προστάτες τους ότι η Ένωσή μας θα πράττει το καθήκον της, που είναι η κατοχύρωση του ελεύθερου δικαστικού φρονήματος και η συνταγματική ομαλότητα, με οποιοδήποτε τίμημα, χωρίς να φοβάται από τέτοιου είδους πιέσεις, που αντίθετα δυναμώνουν την προσήλωσή μας. Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια αδηφάγο εκτελεστική εξουσία, που επιθυμεί με τη χρήση κάθε μέσου να δρα ανεξέλεγκτη, τη στιγμή που η εμπιστοσύνη των πολιτών σ’ αυτήν ως θεσμού αγγίζει μετά βίας το 13% (το χαμηλότερο σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες)».

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας να σταματήσει τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης

Ιστορική χαρακτηρίζει η ΝΔ την ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, τονίζοντας ότι η κοινωνία έχει ανάγκη από μια ισχυρή και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ικανή να προστατέψει τους πολίτες και να αποδώσει το δίκαιο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Μια ημέρα πριν την 43η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με μια ιστορική ανακοίνωση καταγγέλλει ευθέως την Κυβέρνηση για το σύνολο των παρεμβάσεων και επιθέσεων στη Δικαιοσύνη, που στοχεύουν στην πλήρη υποταγή και χειραγώγηση της. Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα εγρήγορσης προς όλους τους Έλληνες πολίτες.

Όταν οι Έλληνες δικαστές αισθάνονται διαρκείς παρεμβάσεις από την κυβερνητική εξουσία, η Δημοκρατία στη χώρα μας δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η κοινωνία έχει ανάγκη από μια ισχυρή και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ικανή να προστατέψει τους πολίτες και να αποδώσει το δίκαιο. Ο κ. Τσίπρας, έστω και τώρα, πρέπει να συνειδητοποιήσει τις βαριές του ευθύνες και να σταματήσει τον ολισθηρό δρόμο της χειραγώγησης της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Επιμένει να εκτοξεύει βολές ο ΣΥΡΙΖΑ 

Με μια σκληρή ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση επιμένει να εκτοξεύει βολές στη Δικαιοσύνη.

Και απαντώντας στο δριμύ κατηγορώ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, τους κατηγορεί ότι ανέλαβαν «την υπεράσπιση της ΝΔ για τις καταγγελίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας γαι τον πρώην υπουργό κ. Αθανασίου και τους συνεργάτες του πρώην δικαστικούς, οι οποίοι φέρονται να αποφυλάκιζαν με μεθοδεύσεις από εμπόρους ναρκωτικών μέχρι καταχραστές δημοσίου χρήματος».

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει μεταξύ άλλων στους δικαστές το ερώτημα: «Θα αποδίδουν δικαιοσύνη ή θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως μακρύ χέρι της Νέας Δημοκρατίας και του διεφθαρμένου παλιού πολιτικού συστήματος;».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με μια πράγματι πρωτοφανή ανακοίνωση φαίνεται να αναλαμβάνει και επισήμως το ρόλο της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση. 

Χωρίς ντροπή, ανέλαβε την υπεράσπιση της Ν.Δ. για τις καταγγελίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για τον πρώην υπουργό κ. Αθανασίου και τους συνεργάτες του πρώην δικαστικούς, οι οποίοι φέρονται να αποφυλάκιζαν με μεθοδεύσεις από εμπόρους ναρκωτικών μέχρι καταχραστές δημοσίου χρήματος. Ο κ. Αθανασίου αισθάνεται τώρα προφανώς πιο άνετα, έχοντας την κάλυψη των πρώην συναδέλφων του στην προσπάθειά του να συγκαλύψει τις ευθύνες του για όσα πρωτοφανή του καταλογίζονται. 

Τα ερωτήματα, όμως, παραμένουν: οι δικαστές και οι ενώσεις τους τι ρόλο θα παίξουν στη μεγάλη προσπάθεια για την ανασύνταξη της χώρας; Θα αποδίδουν δικαιοσύνη ή  θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως μακρύ χέρι της Νέας Δημοκρατίας και του διεφθαρμένου παλιού πολιτικού συστήματος; Ας ξέρουν όμως αυτό: εκτός από παραδικαστικά κυκλώματα, αντιδραστικούς και συνοδοιπόρους της Ν.Δ., το δικαστικό σώμα έχει και δικαστές που τιμούν το λειτούργημα και τους όρκους τους. 

Όσο για τα μαθήματα περί δημοκρατίας, η Ένωση θα έπρεπε να είναι πιο φειδωλή όταν απευθύνεται στην Αριστερά που μάτωσε για να μπορούν σήμερα οι εν λόγω κύριοι και κύριες να βρίσκονται πάνω στις έδρες τους.

Μαξίμου: Επίθεση σε δικαστές και ΝΔ 

Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, και το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εξέδωσε δελτίο Τύπου για την ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ως επαγγελματικό σωματείο, καλό θα ήταν να μην παρασύρεται σε ρόλο γραφείου Τύπου της ΝΔ.

Η ίδια η ΝΔ όμως και ιδιαίτερα ο κος Μητσοτάκης οφείλουν να απαντήσουν ευθέως για τον πρώην υπουργό και στενό του συνεργάτη:

Έδωσε ο κύριος Αθανασίου χάρη σε έμπορο κοκαΐνης;

Ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη συνεργάτες του μετά από καταθέσεις για πιθανό χρηματισμό;

ΠΑΣΟΚ: Μεθοδικές και στοχευμένες επιθέσεις

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχολίασε την κόντρα της κυβέρνησης με τους δικαστές και τους εισαγγελείς.

«Τον τελευταίο καιρό, όλες οι Ενώσεις των δικαστών όλων των κλάδων, έχουν επισημάνει τις μεθοδικές και στοχευμένες επιθέσεις στη δικαιοσύνη από την Κυβέρνηση. Με στόχο τη χειραγώγηση και την αιχμαλωσία των δικαστών και της δικαιοσύνης. Αυτές οι επιθέσεις δεν αφορούν μόνο τη δικαιοσύνη, αλλά κάθε Ανεξάρτητη αρχή και εξουσία», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση.

Και καταλήγει: «Καθεστωτικές λογικές και πρακτικές. Τελικά με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας στον τόπο».

Ποτάμι: Κανείς να μην αδιαφορήσει

«Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην οποία καταγγέλλεται η προσπάθεια υποταγής και χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, θέτει ευθέως ζήτημα Δημοκρατίας στη χώρα».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, και συνεχίζει: «Και μόνο η σύγκριση της Ελλάδας με την Τουρκία του Ερντογάν και την Πολωνία συνιστά ένα ηχηρό σήμα για το οποίο δεν επιτρέπεται σε καμιά δημοκρατική δύναμη να αδιαφορήσει. Τα όσα επίσης βαρύτατα καταγγέλονται περί χρησιμοποίησης “έμμισθων κονδυλοφόρων” και “σκευωρών” δείχνουν τη λειτουργία ενός παρακρατικού μηχανισμού με βάση κυβερνητικό σχέδιο. Δίχως διάκριση των εξουσιών δεν μπορεί να λειτουργήσει η Δημοκρατία. Οι παρακρατικοί μηχανισμοί πρέπει να ξηλωθούν. Τα σχέδια που παραπέμπουν σε αυταρχικά καθεστώτα δεν πρέπει να περάσουν».

 

Παλαιότερα άρθρα:

37 απαντήσεις στο “Οργή δικαστικών κατά κυβέρνησης: Επιχειρούν φίμωση της Δικαιοσύνης”

 1. Η Δικαιωσύνη είναι το τελευταίο προπύργιο της Δημοκρατίας, η τελευταία γραμμή αντίστασης των πολιτών απέναντι στη λαίλαπα που έρχεται αρχής γενομένης με το νέο έτος ίσως και νωρίτερα. Ο στρατός αλώθηκε με την τοποθέτηση του κυβερνητικού εταίρου. Η αστυνομία είναι τρεις λαλούν και δυό χωρεύουν με τους πραιτοριανούς τους (τα ΜΑΤ) τελικά να είναι οι θεματοφύλακες της Κουμουνδούρου. Και έμενε η Δικαιωσύνη, μόνη απέναντι σε ότι μαγειρεύουν. Και προσπαθούν να την αλώσουν. Μόλις πέσει και το τελευταίο φρόυριο, τότε …..

 2. αμερόληπτη αποψη και χωρις πολιτικο κομπλεξισμο άνευ ιδιοτέλειας > σχετικα με θεμα που εχει δημιουργηθεί στο μέτωπο ‘πολιτικη και δικαιοσυνη’ > η ΝΔ προσπαθει να μας πει ότι τι …??? φυσικα ξεχνά το πολιτικό πραξικοπημα, ‘εγκλημα κατά του συνταγματικου δικαιου ‘ που εχει εκτελέσει η ιδια … και μαλλον νομιζουν εκει στην ΝΔ κλπ παραμαγαζα της καθεστωτικης εξουσιας, που σύστησαν μια άτυπη / λαθραια, ΑΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ που την υπηρετησαν και οι γνώριμοι μας …
  διαπλεκόμενοι κρατικοδιαιτο και εργολαβοι των ΜΜΕ > μαλλον εκει –
  -πρωτίστως- στην ΝΔ (όπου μια ομαδα συνέστησε πολιτικη συμμορια για να χτυπήσουν αντιπαλο πολιτικο κομμα (Χρυση Αυγή), με τα γνωστα αποτελεσματα … αποτε ειδικά εκει μέσα στην ΝΔ πρεπει να αναθεωρήσουν την αποψη τους, ότι απευθυνονται σε κοινωνία ‘ανθρωπο-χρυσόψαρων’ που εχει μνήμη ολίγων δευτερολεπτων … και να ανάβουν κεράκι στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν ειχε το τσαγανό να σηκωσει το θεμα … οταν επρεπε … στην αρχή που εγινε κυβέρνηση. αν το ειχε πράξει σημερα ΔΕΝ θα υπήρχε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κλπ, θα ειχαμε απαλλαγή απο τις οικογενειες κλπ ‘κολαούζους’ … αλλα ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησα να τους τους χαριστεί .. !!!

 3. Nice post. I learn something very complicated on diverse blogs everyday. It will always be stimulating to see content using their company writers and employ a little from their store. I’d prefer to use some together with the content in this little blog regardless of whether you do not mind. Natually I’ll provide link with your internet weblog. Appreciate your sharing.

 4. After I originally commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I receive 4 emails with the exact same comment. Is there a way you are able to remove me from that service? Cheers.

 5. One more thing. I think that there are lots of travel insurance internet sites of trustworthy companies than enable you to enter your holiday details and find you the rates. You can also purchase the actual international holiday insurance policy on the internet by using your own credit card. All you should do is usually to enter the travel particulars and you can begin to see the plans side-by-side. Merely find the program that suits your financial budget and needs after which it use your bank credit card to buy it. Travel insurance on the internet is a good way to start looking for a reputable company with regard to international travel insurance. Thanks for giving your ideas.

 6. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such fantastic info being shared freely out there.

 7. Woah! I’m really loving the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very hard to get that “perfect balance” between superb usability and appearance. I must say that you’ve done a superb job with this. Also, the blog loads super fast for me on Chrome. Excellent Blog!

 8. It is perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!

 9. Nice post. I study one thing tougher on totally different blogs everyday. It’ll all the time be stimulating to read content material from different writers and apply a little bit one thing from their store. I’d choose to make use of some with the content material on my weblog whether you don’t mind. Natually I’ll provide you with a link in your net blog. Thanks for sharing.

 10. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no back up. Do you have any solutions to prevent hackers?

Σχολιάστε