Όρμπαν: Συσχέτιση μετανάστευσης με κορωνοϊό

Διαβάστε επίσης

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν συσχέτισε σήμερα τη μετανάστευση με τον νέο κορωνοϊό, “ο οποίος εισήχθη από τους ξένους και διαδίδεται μεταξύ αυτών”.

“Βλέπουμε πράγματι ότι είναι κυρίως οι ξένοι αυτοί που εισήγαγαν την ασθένεια και πως αυτή διαδίδεται μεταξύ των ξένων”, δήλωσε ο εθνικιστής ηγέτης στην εβδομαδιαία συνέντευξή του στο ουγγρικό ραδιόφωνο.

Η Ουγγαρία έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα 19 κρούσματα της Covid-19 και περισσότερα από τα μισά έχουν καταγραφεί μεταξύ Ιρανών οι οποίοι σπουδάζουν με υποτροφία που χορηγεί η ουγγρική κυβέρνηση.

Ο Βίκτορ Ορμπάν δικαιολόγησε την εντολή για κλείσιμο των πανεπιστημίων που εξέδωσε η κυβέρνηση δηλώνοντας πως υπήρχαν “πολλοί ξένοι εκεί πέρα”.

“Δεν είναι τυχαίο που ο ιός εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στους Ιρανούς”, δήλωσε. “Δεν μπορούμε να χωρίσουμε τις δεκάδες χιλιάδες ξένων φοιτητών (στην Ουγγαρία) από τους Ούγγρους φοιτητές”, πρόσθεσε.

“Κάνουμε έναν πόλεμο σε δύο μέτωπα, αυτό της μετανάστευσης και αυτό του κορωνοϊού, οι οποίοι συνδέονται επειδή αμφότεροι διαδίδονται με τις μετακινήσεις”, δήλωσε σήμερα ο Βίκτορ Ορμπάν.

Η Βουδαπέστη είχε διπλασιάσει το 2018 τον αριθμό των υποτροφιών που χορηγούνται στους ξένους αυξάνοντας τους υποτρόφους από 2.500 σε 5.000.

Μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού, η Ουγγαρία ανέστειλε την καταγραφή των αιτημάτων ασύλου στα σύνορα, ένα μέτρο το οποίο εμφάνισε ως προληπτικό, καθώς οι αιτούντες άσυλο μπορεί, σύμφωνα με τη Βουδαπέστη, να έχουν περάσει από το Ιράν, μια χώρα που έχει πληγεί πολύ από τον νέο κορωνοϊό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παλαιότερα άρθρα: