Όσο δεν χτυπάει το τηλέφωνο, οι Πρέσπες… χάνονται

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Ρατατούλης

Πρέπει να το έχει καταλάβει πλέον και ο πιο αισιόδοξος ότι το Σκοπιανό φαίνεται να σκαλώνει στις μυλόπετρες και ότι το σενάριο της λύσης του ζητήματος, έως το τέλος του μήνα και τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να γίνει.

*****

Άνθρωπος που γνωρίζει μου έλεγε ότι, προκειμένου να γίνουν και όλες οι τεχνικές προετοιμασίες, θα έπρεπε να είχαμε την πολιτική συμφωνία, αν όχι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, τουλάχιστον στο τέλος της εβδομάδας που διανύσαμε. Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ συμφώνησαν, θα έπρεπε ο Ζάεφ να τηλεφωνήσει στον Τσίπρα για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία.

*****

Τώρα, βέβαια, το Μαξίμου βρήκε και άλλον υπαίτιο για το ότι η συμφωνία δεν προχωρά, τουλάχιστον με τον ρυθμό που θα έπρεπε: τον Ντιμιτρόφ. Ο Ντιμιτρόφ, σύμφωνα με τους Μαξιμινούς, εμφανίζεται σε άλλο μήκος κύματος από τον Ζάεφ, ο οποίος μοιάζει να το έχει πάρει απόφαση. Με άλλα λόγια, τώρα ενεργοποιείται το σενάριο «καλός Ζάεφ – κακός Ντιμιτρόφ», αλλά, η αλήθεια είναι, όπως μου έλεγε σοβαρή διπλωματική πηγή μου, ότι, αν ο Ζάεφ μπορούσε να επιβάλλει την απόφασή του, την οποία έχει συζητήσει με τους ξένους, δεν θα έδινε και πολλή μεγάλη σημασία στο τι θέλει ή δεν θέλει ο Ντιμιτρόφ.

*****

Κάπως έτσι, πράγματι, σε επίπεδο ΥΠΕΞ και ειδικά στα τεχνικά κλιμάκια, η πΓΔΜ τηρεί σκληρή στάση, ζητώντας περισσότερα πράγματα, ενώ και η ελληνική πλευρά μοιάζει να έχει δεύτερες σκέψεις, ιδίως για τον τρόπο και τη γλώσσα αναγραφής της γλώσσας της γείτονος.

*****

Με όλα αυτά που γίνονται, πάντως, δεν είμαι και τόσο σίγουρος, κατά πόσο όντως μπορεί να υπάρξει λύση τις επόμενες ημέρες ή αν, σταδιακά, έχουμε μπει στη διαδικασία του blamegame.

Μια του Καμπόσου, δυο του Καμπόσου…

Τον πέταξε, τελικά, έξω τον δήμαρχο Άργους Δημήτρη Καμπόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από νέο βίντεό του που κατηγορεί τον Γιάννη Μπουτάρη ως Εβραίο και λέει και πολλά άλλα ωραία και σκοταδιστικά. Βέβαια, ο Καμπόσος ήταν αυτός ο… λεβέντης που δεν είχε τολμήσει να πει ότι είχε γράψει σχόλιο υπέρ του ξυλοδαρμού του Μπουτάρη, χρεώνοντάς το σε συνεργάτη του. Τότε, συνδυαστικά με μια δημόσια δήλωση μεταμέλειας (καλά, στο περίπου), τη γλίτωσε με μια απλή επίπληξη από τη ΝΔ. Τώρα, όμως, μια του Καμπόσου, δύο και κάηκε.

Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες θα βρεθούν αυτή την εβδομάδα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής στην Τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο. Στην εκδήλωση θα βρεθεί για να χαιρετίσει και ο προϊστάμενος του κ. Κοστέλο, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος βλέπει ότι πλησιάζει το τέλος της θητείας του και αυτή δύσκολα θα ανανεωθεί, οπότε έχει μειώσει τον ενθουσιασμό του και για την περίπτωσή μας, μεταξύ άλλων. Ίσως μάθει και κάτι περισσότερο για την περίπτωση του ελληνικού χρέους ο κ. Τσακαλώτος, γιατί τη Δευτέρα η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ. Κατά βάση για άλλα θέματα, αλλά πηγές λένε ότι θα τεθεί παρασκηνιακά και το δικό μας ζήτημα.

Παλαιότερα άρθρα: