Όταν ο Σημίτης την είπε στον ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Τι είναι πιο θλιβερό; Να σου κάνει μάθημα αριστερής ιδεολογίας ο Κώστας Σημίτης ή να έχεις χάσει τόσο πολύ την αριστερή σου ταυτότητα που να σου χρειάζεται ένα τέτοιο μάθημα;
Αφήνω στον αναγνώστη να απαντήσει το ρητορικό ερώτημα.
«Αριστερά στην κυβέρνηση δεν σημαίνει μόνο μια νέα κυβερνητική αντίληψη για την αναδιοργάνωση της κοινωνίας αλλά μια νέα κυβερνητική πράξη», αναφέρει μεταξύ άλλων σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

«Σημαίνει σχέδιο και δράσεις που προκύπτουν από τη συνείδηση της πραγματικότητας, τη γνώση των κοινωνικών δομών, την εμπειρία για τη λειτουργία του κράτους. Αν οι ιδεολογία δεν συνδέεται με δράσεις μετασχηματισμού, παύει να είναι αριστερή. Είναι ένα προκάλυμμα που συγκαλύπτει εξουσιαστικές λογικές και συμπεριφορές και δίνει ένα νέο πρόσωπο στο παλιό», έγραψε ο πρώην πρωθυπουργός. Το ερώτημα είναι τι είδους μετασχηματισμούς έκανε ο ίδιος που μάλιστα προσιδιάζουν στην αριστερή ιδεολογία. Ο ίδιος συνδέθηκε με την πραγματική και ουσιαστική δεξιά στροφή του ΠΑΣΟΚ, στον λεγόμενο εξιγχρονισμό, όταν κρατούσε κάτι ακόμη από τον λαοφιλή, όχι βεβαίως λαϊκό, χαρακτήρα του Ανδρέα Παπανδρέου.

«Το πρόβλημα της χώρας μας και του λαού της», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, «δεν είναι “ένα κοινωνικό μοντέλο που θα ανατρέψει πολιτικές δεκαετιών στην Ευρώπη”, όπως ισχυρίζεται η πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα που πρέπει να λύσει η κυβέρνηση, είναι σταθεροποίηση της οικονομίας, η επάνοδος στην ανάπτυξη, η επίτευξη πλεονασμάτων, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεγγύη, η λειτουργία των κοινωνικών θεσμών και με τρόπο που να εξασφαλίζεται περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτή είναι σήμερα η αναγκαία αριστερή πολιτική. Η κυβέρνηση εμφανίζεται εξαναγκασμένη να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο. Αλλά η εφαρμογή του Μνημονίου δεν αποκλείει την ταυτόχρονη επιδίωξη στόχων που εξυπηρετούν την κοινωνική αλλαγή και τη δικαιότερη κατανομή των βαρών».

Παλαιότερα άρθρα: