Ουκρανική άσκηση ενεργοποιεί ρωσικά πολεμικά πλοία στην Κριμαία

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Πολεμικά πλοία του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας πήραν θέση έξω από τη δυτική ακτογραμμή της Κριμαίας, με σκοπό την ενίσχυση της αεράμυνας στη χερσόνησο, απαντώντας στην έναρξη των πυραυλικών δοκιμών της Ουκρανίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου RIA την Πέμπτη.

Το Κίεβο ξεκίνησε διήμερες πυραυλικές δοκιμές σήμερα Πέμπτη, προκαλώντας την οργή της Ρωσίας, η οποία έθεσε σε επιφυλακή τις δυνάμεις αεράμυνάς της, ισχυριζόμενη ότι ελπίζει πως τα παιχνίδια πολέμου που λαμβάνουν χώρα δεν θα διακόψουν τις διεθνείς πτήσεις.

«Πολεμικά πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχουν λάβει θέσεις κοντά στη δυτική ακτή της Κριμαίας, με σκοπό να παραμείνουν εκεί καθόλη τη διάρκεια των ουκρανικών πυραυλικών δοκιμών, μεταξύ 1ης και 2ας Δεκεμβρίου», είπε στρατιωτική πηγή στην Κριμαία στο πρακτορείο RIA.

«Τα αμυντικά συστήματα των πλοίων έχουν τεθεί σε υψηλότερο επίπεδο επιφυλακής. Ο εξοπλισμός τους έχει εξ’ αρχής σχεδιαστεί έτσι ώστε να καταρρίπτει ισχυρούς βαλλιστικούς πυραύλους αλλά και πυραύλους cruise. Μαζί με τις χερσαίες δυνάμεις αεράμυνας στη χερσόνησο, ο στόλος έχει παρατάξει μια πρακτικά αδιαπέραστη ασπίδα εναντίον των εχθρικών πυραύλων», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Ο Vladimir Krizhanovsky, Ουκρανός αξιωματικός του στρατού, δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη στο τηλεοπτικό κανάλι 112 ότι οι ασκήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και ότι διενεργούνται χωρίς κανένα πρόβλημα. «Οι δοκιμές διενεργούνται σε απόλυτη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε ο Krizhanovsky, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι λαμβάνουν χώρα τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα από τον Κριμαϊκό εναέριο χώρο. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «θα ήταν λάθος να παρενοχληθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο η Ουκρανία».

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: