Όχι άλλο… δυναμίτη!

Διαβάστε επίσης

Του Βασίλη Φεύγα
Πολιτικός Επιστήμονας, Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Από την αρχή της κρίσης μιλούσαμε για την ανάγκη ύπαρξης πολιτικής σταθερότητας. Και γι’ αυτό ήταν επιβεβλημένη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε τον προτεινόμενο Πρόεδρο ή συναινούσε σε κάποιο άλλο πρόσωπο κανείς δεν θα τον κατηγορούσε ότι υποστήριζε και την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Αντίθετα θα συνέβαλε στην σταθερότητα και στα μάτια των ψηφοφόρων θα θεωρούνταν ένα ώριμο κόμμα, το οποίο δεν διακατέχεται από το πάθος για την εξουσία και στην κατάλληλη χρονική στιγμή προέταξε το εθνικό έναντι του κομματικού συμφέροντος. Δυστυχώς αυτό δε συνέβη με αποτέλεσμα σήμερα να κυριαρχεί η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια.

Αποτέλεσμα της ανασφάλειας είναι το γεγονός ότι δυο ελληνικές τράπεζες προσέφυγαν για ρευστότητα στον μηχανισμό ELA. Η κίνηση αυτή δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Άλλωστε, ήταν κοινό μυστικό ότι αρκετοί που έχουν πέντε δεκάρες στην τράπεζα προχωρούν σε μερική ή ολική ανάληψη των χρημάτων τους ή σκέφτονται να το κάνουν γεγονός που θα έχει ως συνέπεια το φαινόμενο αυτό να ενταθεί τις επόμενες ημέρες. Ποιος μπορεί να το εμποδίσει; Ειδικά, όταν μόνο σε δύο ημέρες κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δυναμίτισαν το οικονομικό κλίμα:

• Η κ. Βαλαβάνη δεν θέλει το υπόλοιπο της δόσης της δανειακής σύμβασης. Ένα ποσό που αντιστοιχεί σε 7,5 δις.

• Ο κ. Δρίτσας αναφέρει ότι θα κρατικοποιήσει την ακτοπλοΐα.

• Ο κ. Τσακαλώτος ανήγγειλε ανώτατο συντελεστή φορολόγησης 50%.

• Η κ. Ραχήλ Μακρή βρήκε την λύση στο τύπωμα 100 δις Ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι απώλειες στα κρατικά έσοδα από δηλώσεις άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΑ που κλείνουν το μάτι στην αποχή πληρωμών.

Η τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας θα είναι κρίσιμη και για τα δυο μεγάλα κόμματα. Τα λάθη συνήθως πληρώνονται. Για πολλούς δεν έχει αξία τι κόστος θα υπάρξει για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις παραπάνω δηλώσεις. Για όλους όμως έχει αξία το κόστος που έχουν στην οικονομία. Συνεπώς, όχι άλλο…δυναμίτη!

Παλαιότερα άρθρα: