Όχι από ΑΝΕΛ στο Σύμφωνο Συμβίωσης. Ναι από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Εν. Κεντρώων

Διαβάστε επίσης

Με το Ποτάμι και τον ειδικό του αγορητή Ιάσωνα Φωτήλα να αλλάζει τελευταία στιγμή ψήφο από την επιφύλαξη στο «ναι», υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις». Ψήφο επί της αρχής έδωσαν στο νομοσχέδιο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.

Οι ΑνΕλ καταψήφισαν το νομοσχέδιο, με τον ειδικό τους αγορητή Βασίλη Κόκαλη να απουσιάζει και τον Κωνσταντίνο Κατσίκη να εκφράζει τη θέση των βουλευτών «Ο κ. Κόκκαλης είπε ότι θα επιφυλαχθούμε, αλλά εγώ σας λέω όχι». Το νομοσχέδιο καταψήφισαν επίσης οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής αλλά και του ΚΚΕ. Η ΝΔ επιφθλάχθηκε για τη στάση της τόσο στην επί των άρθρων ψηφοφορία, όσο και στην Ολομέλεια, αναλόγως με τις αλλαγές που θα φέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος στα άρθρα στα οποία εκείνη διαφωνεί.

Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει αναφανδόν το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά θα βάλει όρια όσον αφορά τις επιπλέον διατάξεις που θα στηρίξει. Εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία, ο ειδικός αγορητής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου ζήτησε «να μην πάμε όπως με την ιθαγένεια, που ψηφίσαμε και ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί τίποτα», σκεπτόμενος ότι αν ο μικρός κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί, και αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία θα μείνει ανεφάρμοστη. «Να δούμε αν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των μελών της κυβέρνησης χωρίς τη ψήφο της αντιπολίτευσης», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναμένοτας την επί των άρθρων συζήτηση και την συζήτηση στην Ολομέλεια για να προσπαθήσει να πιέσει για απόσυρση διατάξεων που τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, διαφωνούν.

Τεστ για την κυβέρνηση θα είναι η καταψήφιση στην επί των άρθρων ψηφοφορία στην Επιτροπή, άρθρων στα οποία διαφωνεί τόσο η αντιπολίτευση, όσο και οι ΑνΕλ, όπως είναι οι διατάξεις για το βραχιολάκι και τον Νίκο Ρωμανό.

Οι αλλαγές του Ν. Παρασκευόπουλου – διευκρίνιση για τη διατύπωση περί τεκνοθεσίας
Σχετικά με το επίμαχο άρθρο 12 με την αναλογική εφαρμογή διατάξεων του οικογενειακού δικαίου και στο σύμφωνο, ο κ. Παρασκευόπουλος έδωσε περίγραμμα των αλλαγών: «Μια διευκρίνιση η οποία θα καθιστά σαφέστερη τη διατύπωση, ότι το σύμφωνο συμβίωσης που συζητείται, δεν αφορά αυτή τη στιγμή την υιοθεσία. Η διατύπωση θα το καθιστά σαφές», τόνισε ο υπουργός.

Όσον αφορά τις μωρομάνες, ο κ. υπουργός είπε ότι το όριο της κατ’ οίκον κράτησης θα είναι μέχρι να φτάσει το παιδί 8 ετών, των κακουργημάτων συμπεριλαμβανομένων. Σχετικά μη τη δυνατότητα χορήγησης εκπαιδευτικής αδείας και τη διάταξη που άφηνε την αρμοδιότητα μόνο στον εισαγγελέα των φυλακών, ο κ. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε ότι αυτό θα αλλάξει και θα συνεχίσει να υπάρχει και η αρμοδιότητα του ανακριτή. Σε περίπτωση διαφωνιας, θα αποφαίνεται το δικαστικό συμβούλιο.

πηγή: vouliwatch.gr

Παλαιότερα άρθρα: