ΌΧΙ στη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό από τη Δούρου

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Μετά από τοποθέτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, πριν από τις εκλογές, σχετικά με τη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου απαντά ότι «H περιφερειακή αρχή είναι σταθερά αντίθετη στη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό».
Ως συνέχεια της διαπλοκής που εκφραζόταν με τη σύμπραξη δημοσίου και εργολαβικών συμφερόντων, είχε χαρακτηρίσει την περίπτωση της κατασκευής ΧΥΤΑ, ο Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητα. Είχε τονίσει μάλιστα ότι η συνέχιση της κατασκευής του στην οποία ήταν αντίθετη αρχικά και η Ρένα Δούρου, αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα και γίνεται κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Τονίζει μάλιστα ότι «αποτελεί προγραμματική μας δέσμευση και αφορά σε ένα πρόβλημα που κληρονομήθηκε». Η Ρένα Δούρου, σημειώνει ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς στις 16 Απριλίου 2015 η περιφέρεια εκλήθη και παρουσίασε δημόσια στις Βρυξέλλες την πρόοδο των ενεργειών της και τον τρόπο αντιμετώπισης της διαχείρισης των απορριμμάτων, απαντώντας μεταξύ άλλων και για το θέμα του Γραμματικού. Ειδικότερα, τονίστηκε εκ μέρους της περιφερειακής αρχής ότι η πολιτική της βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις συστάσεις που έκανε η εν λόγω Επιτροπή για το ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη και όλα τα δεδομένα προκειμένου να μην χαθούν τα χρήματα που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εθνικούς πόρους.
Παράλληλα ενημέρωσε την Επιτροπή Αναφορών για συμπληρωματικά έργα που γίνονται με στόχο τη διευθέτηση των ομβριών αλλά και ην αντιπλημμυρική προστασία του έργου, έτσι ώστε να επιτευχθεί η πλήρης απομόνωση του χώρου από τα επιφανειακά ύδατα.
Η Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για να συνεχιστούν οι μελέτες και παράταση ενός έτους επιπλέον, αφού η τεκμηρίωση θεωρήθηκε ικανοποιητική.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Παλαιότερα άρθρα: