Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Το νόημα του Νταβός με τον καπιταλισμό σε κρίση

Διαβάστε επίσης

Από τις 21-24 Ιανουαρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Η διοργάνωση αυτή είναι ευρύτερα γνωστή για το γεγονός πως για τέσσερις ημέρες οι ισχυρότεροι και πλουσιότεροι ανά τον πλανήτη συγκεντρώνονται στις Ελβετικές Άλπεις για να συζητήσουν για το παγκόσμιο οικονομικό μέλλον.

Η φετινή σύνοδος θα είναι η 50η, από το 1971 που ξεκίνησε ο θεσμός, και θα σηματοδοτήσει μισό αιώνα πολιτικών και οικονομικών αναταραχών και όχι μόνο. Για πολλά χρόνια το Νταβός, είναι συνυφασμένο με την αποθέωση μίας συγκεκριμένης παγκόσμιας άποψης: Την πίστη στις αξίες του φιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης.

Οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις, ο αυξανόμενος εθνικιστικός λαϊκισμός στη Δύση, ο εντεινόμενος αυταρχισμός της Κίνας και τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής έχουν πείσει πολλούς ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο αμείλικτο από την φιλελεύθερη πρόοδο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα μίας δημοσκόπησης, σε ένα κοινό πάνω από 10.000 άτομα το 50% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο καπιταλισμός κάνει “περισσότερο κακό παρά καλό”.

Ο Klaus Schwab, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του φόρουμ, είναι πεπεισμένος ότι η σημερινή συγκυρία είναι που χρειάζεται περισσότερο το Νταβός. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτής της εβδομάδας, ανακοίνωσε ένα νέο μανιφέστο του Νταβός καλώντας τις εταιρείες να «καταβάλουν το δίκαιο μερίδιό τους σε φόρους, να επιδείξουν μηδενική ανοχή στη διαφθορά, να προασπίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη την παγκόσμια αλυσίδα των επιχειρήσεων τους και να υποστηρίξουν ισότιμες συνθήκες ανταγωνισμού. ”

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως σε μια μελέτη που είχε γίνει ταυτόχρονα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Oxfam διαπίστωσε ότι οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου ελέγχουν περισσότερο πλούτο από 4,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους ή το 60% της ανθρωπότητας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να παρακολουθήσουμε την παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ, με την δίκη για την καθαίρεση να ξεκινάει σήμερα στις ΗΠΑ, αλλά και τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν από ομάδες πολιτικών ακτιβιστών σχετικά με την κλιματική αλλαγή, και τις πρόσφατες ενέργειες του πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Μάλιστα, την ίδια μέρα με την ομιλία του έχει προγραμματιστεί μία πορεία με την Greta Thunberg να πρωτοστατεί και να αποδίδει ευθύνες στους πολιτικούς και στους επιχειρηματίες που χρηματοδοτούν τα ορυκτά καύσιμα.

Παρόλο που το Trump, σχεδόν σίγουρα, δεν θα λάβει υπόψη την έκκληση του Thunberg, εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών που συμμετέχουν στο φόρουμ είναι απελπισμένοι να δείξουν πώς προσαρμόζουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες για το κλίμα.

Washington Post: In Davos, a search for meaning with capitalism in crisis – by Ishann Tharoor

Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

Παλαιότερα άρθρα: