Παγκόσμιος συναγερμός: Κενό ασφαλείας στα Wi-Fi

ImageHandler
Διαβάστε επίσης

Οι ασύρματες συνδέσεις των οικιακών και επαγγελματικών δικτύων Wi-Fi σε όλο τον κόσμο είναι εκτεθειμένες σε παραβιάσεις από χάκερ εξαιτίας ενός κενού ασφαλείας, με την ονομασία «Κρακ» (Krack), το οποίο ανακαλύφθηκε από βέλγους ειδικούς, οι οποίοι «έσπασαν» την προστασία του πρωτοκόλλου WPA2.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η πλειονότητα των συνδέσεων, που χρησιμοποιούν το ευρέως διαδεδομένο πρωτόκολλο ασφάλειας WPA2, κινδυνεύουν να παραβιασθούν, έως ότου το πρόβλημα διορθωθεί. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος για όλα τα λειτουργικά συστήματα: Android (ιδίως την έκδοση 6.0 Marshmallow), Linux, Apple iOS, Windows κ.α. Εκπρόσωπος της Google δήλωσε: «Είμαστε ενήμεροι για το ζήτημα και θα προστατεύουμε όποιες συσκευές επηρεασθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

O φορέας Wi-Fi Alliance ανέφερε πως συνεργάζεται με παρόχους για την κυκλοφορία software updates που θα προβαίνουν σε απαραίτητες διορθώσεις. Όπως επισήμανε, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μέσω απευθείας updates λογισμικού και η σχετική βιομηχανία έχει αρχίσει ήδη να τα στέλνει. Επίσης, πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι αυτό το πρόβλημα ασφαλείας έχει γίνει αντικείμενο κακόβουλης εκμετάλλευσης. Η Microsoft ανακοίνωσε ότι έχει ήδη κυκλοφορήσει ένα σχετικό update.

Για να είναι επιτυχής η κυβερνο-επίθεση, σύμφωνα με τον ερευνητή Μάθι Βανχόεφ του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λέουβεν, ο χάκερ πρέπει πάντως να βρίσκεται κοντά στη συσκευή-στόχο και όχι σε απόσταση. Συνεπώς δεν είναι κάθε χρήστης ευάλωτος από απομακρυσμένες επιθέσεις μέσω διαδικτύου. Τέλος ο χάκερ θα μπορούσε πλέον να εισάγει κακόβουλο λογισμικό στο ασύρματο δίκτυο. Από την άλλη, οι συνδέσεις μέσω ασφαλών ιστοτόπων (που εμφανίζουν το εικονίδιο της κλειδαριάς στο στη διαδικτυακή διεύθυνση), καθώς και των εικονικών ιδιωτικών δικτύων (VPN) θεωρούνται ακόμη ασφαλείς.

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε