Πάγο από τις αγορές στα σχέδια πρόωρης εξόδου από την επιτήρηση

Διαβάστε επίσης

Τα spreads ανέβηκαν μετά τη δήλωση Σαμαρά το μεσημέρι κατά 18 μβ, ενώ είχαν ήδη ανέβει κατά 11 μβ και το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου ανέβηκε στο 6,06%, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και ένα μήνα και δυσκολεύουν τη νέα έκδοση ομολόγου που σχεδιάζει η Κυβέρνηση για τις ερχόμενες εβδομάδες.

Αναλυτής της Bayerische Landesbank δήλωσε στο Bloomberg ότι «είναι ιδιαίτερα ανησυχητική προοπτική η Ελλάδα να αφεθεί πάλι μόνη της και ο κ. Σαμαράς να προσπαθεί να μας πείσει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο με τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα. Οι αγορές θα είναι ήρεμες αν γνωρίζουν ότι η Ελλάδα παραμένει σε ένα πρόγραμμα προσαρμογής με εξωτερικό έλεγχο στην οικονομική πολιτική και τη δημοσιονομική πειθαρχία».

Από τον περασμένο Απρίλιο, όταν έγινε η έκδοση του 5ετούς ομολόγου λέγαμε ότι τα επιτόκια δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα κινηθούν πτωτικά όπως διαβεβαίωνε η Κυβέρνηση αλλά ήταν σχεδόν σίγουρο οτι θα ανέβαιναν πάλι αν οι αγορές δεν ένοιωθαν ότι υπάρχει επαρκής εξωτερικός έλεγχος και οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν.

Οι αγορές δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στο ελληνικό πολιτικό σύστημα ότι έχει είτε τη βούληση είτε την ικανότητα να οδηγήσει από μόνο του τη χώρα σε συνετή οικονομική και δημοσιονομική διαχείρηση και όσοι στην Ελλάδα κάνουν κουτοπόνηρους πολιτικούς σχεδιασμούς ερήμην της πραγματικότητας κινδυνεύουν να οδηγήσουν τη χώρα ξανά στα βράχια.

Αντί να υπάρχει επικέντρωση στις απαραίτητες πολιτικές, ψάχνουν κάποια μαγική διέξοδο για να αποφύγουν τις ευθύνες τους.

Ο λογαριασμός όμως φαίνεται πως γινόταν χωρίς το ξενοδόχο.

Παλαιότερα άρθρα: