Πάιατ: Σημαντική η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας για την κήρυξη ΑΟΖ, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ είχε μία συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κώστα Τασούλα.

Ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε μεταξύ άλλων πως «ο ρόλος των ΗΠΑ είναι σημαντικός και βασίζεται πάρα πολύ στο γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και βεβαίως η συμμαχία αυτή αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες για τις ΗΠΑ».

Από την πλευρά του ο κ. Τασούλας υπογράμμισε: «Είμαστε εδώ, για να επιβεβαιώσουμε ο καθένας από τη θέση του και τη γεωγραφική του παρουσία, την αγωνία μας, τη πίστη μας, αλλά και τις προσπάθειες για να διατηρηθεί η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή».

«Είχα την ιδιαίτερη χαρά να δεχτώ σήμερα στο γραφείο μου στη Βουλή των Ελλήνων, τον καλό φίλο της Ελλάδος, τον κ. Pyatt πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για μια επίσκεψη εργασίας και συνεργασίας για θέματα που αφορούν τις δύο χώρες. Αυτές τις ημέρες, με κορύφωση αυτό που γίνεται σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, η Ελλάδα αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι είναι μία χώρα, είναι μία δύναμη, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Προχωρούμε σε συμφωνίες με τη γειτονική Ιταλία, αργότερα με την Αίγυπτο που είναι συμφωνίες συνεργασίας, ειρήνης και ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή μας, και όλες αυτές οι απλές λέξεις συνεργαζόμενες θα δυναμώσουν την ευημερία και την προκοπή όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής» είπε αρχικά ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ειδικότερα ο κ. Pyatt έχουν αποδείξει ότι ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Και ο ίδιος πολύ πρόσφατα σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του, μίλησε για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, μίλησε για την υφαλοκρηπίδα που δικαιούνται τα νησιά μας, όπως ακριβώς έκανε εντελώς πρόσφατα και ο αρμόδιος για την ενέργεια υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Francis Fannon. Είμαστε εδώ λοιπόν για να επιβεβαιώσουμε ο καθένας από τη θέση του και τη γεωγραφική του παρουσία, την αγωνία μας, τη πίστη μας, αλλά και τις προσπάθειες για να διατηρηθεί η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προφανώς έχουν έναν ευρύτερο παγκόσμιο ρόλο, δεν παύει όμως και η χώρα μας, ως στρατηγικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτόν τον ρόλο να τον παρακολουθεί και να βλέπει με χαρά πως μέσα σ’ αυτό το ρόλο μία ισχυρή, προκομμένη και ειρηνική Ελλάδα έχει μεγάλη σημασία για τις γεωστρατηγικές εκτιμήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Τον καλωσορίζω και πάλι, εδώ στη Βουλή και τον ευχαριστώ για την όλη του συμπαράσταση», πρόσθεσε.

Παλαιότερα άρθρα: