Πάνω από 49.000 λογαριασμοί στο Twitter συνδέονται με το ισλαμικό κράτος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με μία αμερικανική μελέτη, τουλάχιστον 46.000 λογαριασμοί στο Twitter συνδέονταν με τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στα τέλη του 2014.

«Εκτιμούμε ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 οι υποστηρικτές του ΙΚ χρησιμοποιούσαν τουλάχιστον 46.000 λογαριασμούς, αν και δεν ήταν όλοι τους ενεργοί ταυτόχρονα» αναφέρει η έκθεση που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Μπρούκινγκ με χρηματοδότηση από το Google Ideas.

Σύμφωνα με την ανάλυση των γεωγραφικών δεδομένων των μηνυμάτων, οι περισσότεροι από τους χρήστες κατοικούν σε περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο του ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ αλλά πολλοί βρίσκονται επίσης στη Σαουδική Αραβία. Τα τρία τέταρτα των λογαριασμών ήταν στα αραβικά, το ένα πέμπτο στα αγγλικά και το 6% στα γαλλικά.

Οι λογαριασμοί που στηρίζουν το ΙΚ έχουν κατά μέσο όρο 1.000 «ακολούθους» ο καθένας, αριθμό μεγαλύτερο από τους κοινούς λογαριασμούς. Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του ΙΚ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ενδέχεται να οφείλεται «σε μια σχετικά μικρή ομάδα υπερδραστήριων χρηστών», συμπληρώνει η έκθεση.

Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014 τουλάχιστον 1.000 λογαριασμοί απενεργοποιήθηκαν από το Twitter, όμως ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερος.

Οι συντάκτες της έκθεσης καλούν πάντως το Twitter να μην επιβάλει βαριά μέτρα, παρά τις πιέσεις που δέχεται από ορισμένες κυβερνήσεις ή πολιτικούς αξιωματούχους χωρών της Δύσης. Θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα «απομονώνονταν» οι υποστηρικτές του ΙΚ στο Twitter και θα αναγκάζονταν να υιοθετήσουν μια διαφορετική στάση που θα ευνοούσε τη ριζοσπαστικοποίησή τους.

Στην έκθεση καλούνται τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και οι αμερικανικές αρχές να συνεργαστούν για να καθορίσουν τους κανόνες με βάση τους οποίους θα απενεργοποιούνται λογαριασμοί. Σήμερα, τα δίκτυα κλείνουν λογαριασμούς «χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς να λογοδοτούν» σε κανέναν.

Το Twitter ερευνά αυτήν την περίοδο, σε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση, τις απειλές που εκτοξεύτηκαν εναντίον του αφού έκλεισε λογαριασμούς που συνδέονταν με το ΙΚ και με άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως η Μπόκο Χαράμ.

Παλαιότερα άρθρα: