Παραίτηση-έκπληξη στην υπό αποκρατικοποίηση Εγνατία Οδό

EGNANTIA4
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης

Έντονους ψιθύρους προκάλεσε και σε πολιτικό επίπεδο η αιφνίδια παραίτηση του προέδρου της Εγνατίας Οδού Πάρι Σαββαίδη, την οποία ο ίδιος ανακοίνωσε την Τρίτη στους εργαζομένους της εταιρείας.

Η παραίτηση – έκπληξη έρχεται λίγο καιρό μετά τις αυστηρές συστάσεις της Τρόικα προς την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση της Εγνατίας. Αποκρατικοποίηση που κολλούσε, μεταξύ άλλων και στην διαμάχη της εταιρείας με την Τράπεζα Πειραιώς σε ότι αφορά την δανειακή σύμβαση που είχε υπογραφεί.
Η διοίκηση της Εγνατίας υπό τον κ. Σαββαίδη διαφωνούσε με την πρόταση διαιτησίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Η υπόθεση εκκρεμεί εδώ και δυο χρόνια σχεδόν και αφορά το δάνειο 250 εκ. ευρώ που έλαβε το 2006 η Εγνατία Οδός, με ενέχυρο τα διόδια και χωρίς εγγύηση του δημοσίου. Όμως τα διόδια δεν μπήκαν έως το 2010 όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί, η Τράπεζα κατήγγειλε το δάνειο και η Εγνατία, με δικαστική απόφαση, υποχρεώθηκε να μεταφέρει τα έσοδα απο τα διόδια που μπήκαν αργότερα, κατευθείαν στην τράπεζα. Το 2013, εισέπραξε από τα διόδια της Εγνατίας Οδού, περίπου 45 εκατ. ευρώ.

Η Εγνατία υποστηρίζει ότι οφείλει άλλα 190 εκατ. ευρώ ενώ η Τράπεζα ζητεί τόκους υπερημερίας και απαιτεί εξόφληση 215 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σαββαίδης είπε ότι ενημέρωσε απο την περασμένη εβδομάδα την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών κι ότι η παραίτηση του έγινε για προσωπικούς λόγους άλλα όπως ανέφερε με νόημα, ο πρόεδρος των εργαζομένων της Εγνατίας κ. Σημαιοφορίδης, “δεν αποκλείεται να συνδέεται με άλλους λόγους”.

Η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση για την κυβέρνηση που πρέπει έως το τέλος της χρονιάς να έχει προχωρήσει τις διαδικασίες.

Παλαιότερα άρθρα:

13 απαντήσεις στο “Παραίτηση-έκπληξη στην υπό αποκρατικοποίηση Εγνατία Οδό”

  1. 551323 312833This was an incredible post. Truly loved studying your website post. Your data was quite informative and beneficial. I feel you will proceed posting and updating regularly. Seeking forward to your subsequent one. 925167

  2. 167338 587381After study several of the blog posts on your own site now, we genuinely like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark internet web site list and are checking back soon. Pls consider my web-site likewise and make me aware should you agree. 809687

Σχολιάστε