Παραίτηση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ για διαφωνίες με σειρά πολιτικών αποφάσεων

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Τις διαφωνίες του με σημαντικά πολιτικά ζητήματα αναδεικνύει με επιστολή του ο Τάσος Κορωνάκης, για να αιτιολογήσει την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαπραγματευτική τακτική με τους δανειστές, η υποτίμηση της λειτουργίας του κόμματος, και οι αποφάσεις που οδήγησαν στις εκλογές είναι κάποια από αυτά. Παρά το γεγονός ωστόσο ότι αυτές οι διαφωνίες συμπίπτουν με εκείνες της Λαϊκής Ενότητας, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, ο Τάσος Κορωνάκης, ξεκαθαρίζει ότι δεν φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και ασκεί δριμύτατη κριτική και στην Αριστερή Πλατφόρμα και το μετασχηματισμό της σε κόμμα.

Η κύρια ωστόσο κριτική του απευθύνεται στην κυβέρνηση και στο γεγονός ότι όπως ο ίδιος αναγνωρίζει έχει υποτιμήσει πολύ σοβαρά το κόμμα και τις λειτουργίες του. Για την απόφαση του κυβερνητικού επιτελείου για πρόωρες εκλογές σημείωσε ότι «χωρίς καμία ουσιαστική εσωκομματική διαδικασία, αγνόησε την τελευταία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής συνεχίζοντας την υποτίμηση του κόμματος και στερώντας τη δυνατότητα για στοιχειώδη συζήτηση στις οργανώσεις».

Κατά καιρούς έχει εκφράσει τις διαφωνίες του στα όργανα του κόμματος ο κ. Κορωνάκης, όπως ο ίδιος επισημαίνει, αναδεικνύοντας ως προβληματική τη γραμμή στην οποία κινήθηκε το κόμμα αλλά και τον το βαθμό στον οποίο υποτιμήθηκαν οι εσωτερικές του λειτουργίες.

Ο ίδιος σημειώνει ότι πάλεψε με κάθε τρόπο για την ενότητα του κόμματος και μάλιστα «όχι μία ενότητα κενή περιεχομένου αλλά στην ενότητα που για πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν όλα αυτά τα χρόνια στον πυρήνα του πολιτικού μας σχεδίου, ως όρος για την αλλαγή των συσχετισμών».

Η παραίτηση Κορωνάκη και η επιστολή του λίγο πριν την νέα εκλογική διαμάχη στην οποία θα εμπλακεί ο ακρωτηριασμένος ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί εκ νέου πλήγμα στη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελεί δείγμα δε ότι ακόμη και πολλά μέλη που δεν αποχωρούν από το κόμμα γιατί πιστεύουν ότι πρέπει να το στηρίξουν σε αυτή τη δύσκολη φάση, βρίσκονται σε διαφωνία με τις επιλογές της κυβέρνησης και θα είναι δύσκολο να διανύσουν με πίστη και αποφασιστικότητα την προεκλογική περίοδο.

Παλαιότερα άρθρα: