Παράλληλο πρόγραμμα:Το καλύτερο αστείο μετά την “εθνική κυριαρχία”

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου ξέραμε πλέον ότι το κούνημα του δαχτύλου και οι φωνές είναι ένα κακόγουστο μάρκετινγκ του ΣΥΡΙΖΑ που ωστόσο τον βοήθησε να ανέλθει στην εξουσία. Όμως μέρα με την ημέρα η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και η χώρα ευτελίζονται όλο και περισσότερο.

Τελευταίο επεισόδιο η απόσυρση του παράλληλου προγράμματος που ευαγγελιζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και στις εκλογές του Σεπτέμβρη και το οποίο υποτίθεται να προσπαθούσε να απαλύνει κάποιες από τις πληγές που θα άνοιγε η ίδια κυβέρνηση με την εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική.

Η εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών θεώρησαν ότι το παράλληλο πρόγραμμα είναι ακοστολόγητο. Μάλιστα, έκριναν πως μπορεί ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα και να υπονομεύσει το πρόγραμμα προσαρμογής και το τρίτο μνημόνιο που τηρεί και εφαρμόζει η Αθήνα. Την απόσυρση του παράλληλου προγράμματος θα εισηγηθεί ο Γιώργος Χουλιαράκης στο σημερινό EuroWorking Group, όπου θα κριθεί η δόση του ενός δισ. ευρώ. Το ζήτημα συζητήθηκε σε νέα συνάντηση που είχαν το πρωί οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Δραγασάκης και Ανδρέας Ξάνθος.

Το ενδιαφέρον εδώ δεν είναι ότι είναι ακοστολόγητο το πρόγραμμα, κάτι που άλλωστε έχει ξαναγίνει πολλές φορές. Άλλωστε αφού κοστολογηθεί, είναι πιθανόν οι εταίροι να μην επιτρέψουν το μεγαλύτερο μέρος του να προχωρήσει προς ψήφιση. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ο χρόνος, στον οποίο αποσύρεται. Αποσύρεται λίγο πριν την έγκριση της δόσης του 1 δις. Έτσι η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα θα το επαναφέρει στο τραπέζι, θα απορριφθεί λογικά στο μεγαλύτερο μέρος του και μέχρι την επόμενη αξιολόγηση για εκταμίευση δόσης θα το έχουμε ξεχάσει.

Παλαιότερα άρθρα: