Παρασκευή και 13 η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Διαβάστε επίσης

Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας. Στις αρχές Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα η ορκωμοσία της νέας Βουλής (5 Φεβρουαρίου), ενώ οριστικά στις 13 Φεβρουαρίου (ημέρα Παρασκευή) θα διεξαχθεί η εκλογή του ΠτΔ.

Στις 6 Φεβρουαρίου θα γίνει η εκλογή για τον πρόεδρο της Βουλής (η νέα κυβέρνηση έχει προτείνει την Ζωή Κωνσταντοπούλου).

7-8-9 Φεβρουαρίου θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις των βουλευτών, ενώ την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας θα μετάσχει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Με την επιστροφή του στις 13 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Θυμίζουμε ότι στην πρώτη διαδικασία απαιτούνται 180 “ναι” και αν δεν βρεθούν τόσοι βουλευτές, θα επαναληφθεί η διαδικασία 3 μέρες μετά και θα απαιτηθούν 151 “ναι”. Το σύνολο των βουλευτών της κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι 162…

Πρώτο φαβορί είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (μετά την οριστική άρνηση του Κώστα Καραμανλή) που φαίνεται ότι είναι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία δεν μπορεί να ψηφίσει “όχι” κανένα στέλεχος και της Νέας Δημοκρατίας. Σε μια τέτοια περίπτωση οι μόνοι που θα ψηφίσουν -λογικά- όχι θα είναι το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως το Ποτάμι που έλεγε παλαιότερα ότι δεν θα ψηφίσει κομματικό πρόσωπο γι αυτή τη θέση.

Παλαιότερα άρθρα: