Παρέμβαση υποστήριξης προς την Ελλάδα του αμερικανού υπουργού οικονομικών: Απαιτείται αναδιάρθρωση χρέους

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Με παρέμβασή του εχθές ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου υποστήριξε την ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αλλά και επεσήμανε την προσοχή όλων προκειμένου να αποφευχθεί το οποιοδήποτε ατύχημα.

«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει επώδυνες προσαρμογές (…) και οι διεθνείς πιστωτές της πρέπει να δείξουν ευελιξία όσον αφορά στους στόχους και τον τρόπο επίτευξής τους. Και χρειάζεται να γίνει συζήτηση για μια μορφή αναδιάρθρωσης ενός μέρους του ελληνικού χρέους» δήλωσε ο Λιου σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του Yahoo! Finance.

Στην ίδια συνέντευξη εξέφρασε την ανησυχία του για τα τελεσίγραφα και τους τόνους στους οποίους διεξάγονται οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες. «Αυτό που με ανησυχεί όσον αφορά στις συζητήσεις για την Ελλάδα είναι ο αριθμός των προθεσμιών, καθώς και το πόσες φορές οι διαπραγματεύσεις έχουν βρεθεί στο χείλος του γκρεμού» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ο κίνδυνος ενός ατυχήματος αυξάνεται, όταν έχετε αυτό το είδος (των καταστάσεων) και όλοι πιέζονται πριν από μια προθεσμία» ανέφερε για να καταλήξει ότι η παγκόσμια οικονομία δεν χρειάζεται ένα νέο σοκ.

Η παρέμβαση του αμερικανού υπουργού οικονομικών μία μέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup του Σαββάτου, είναι απολύτως στοχευμένη σε μία προσπάθεια να στηρίξει τις θέσεις του ΔΝΤ, αφού η παρέμβασή του ταυτίζεται με την πάγια θέση του ΔΝΤ. Ο κύριος στόχος ωστόσο είναι να διαμηνύσει στους ευρωπαίους ηγέτες και υπουργούς οικονομικών ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ για το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος στο οποίο θα έχουν φυσικά ευθύνη και οι πιστωτές. Ειδικά μάλιστα με την αναφορά του στα «τελεσίγραφα» καταδεικνύει αυτές τις ευθύνες με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.

Παλαιότερα άρθρα: