Πάσχα στο σπίτι: Δύο εύκολες συνταγές για πεντανόστιμο αρνί στο φούρνο

Διαβάστε επίσης

Μπορεί φέτος να μην σουβλίσουν το αρνί οι περισσότεροι, αλλά το αρνί στον φούρνο είναι εξίσου νόστιμο. Συνταγές υπάρχουν πολλές για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά ο Άκης Πετρετζίκης και ο Γιάννης Λουκάκος μπορούν να σας βοηθήσουν με τις οδηγίες τους να… γλύφετε και τα δάχτυλά σας.

Αρνίσιο μπούτι στον φούρνο με πατάτες από τον Άκη ΠετρετζίκηΣυστατικά

  • 1 1/2 κιλό αρνί, μπούτι
  • 3-4 σκ. σκόρδο
  • 2 κλ. δεντρολίβανο, φρέσκο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κύβους κότας
  • 250 γρ. κρασί λευκό

Για τις πατάτες

  • 1,2 κιλά πατάτες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • 200 γρ. νερό, βραστό
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή

Για το γλάσο

    • 50 γρ. μουστάρδα, απαλή
    • 100 γρ. μέλι
    • 1 κ.γ. μπούκοβο

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Βάζουμε το αρνί σε ένα ταψί και με ένα μαχαίρι το τρυπάμε σε διάφορα σημεία.
  • Κόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες, κόβουμε το δεντρολίβανο σε μικρά κομμάτια και τα τοποθετούμε μέσα στις σχισμές που έχουμε κάνει στο αρνί.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τους κύβους και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να λιώσουν οι κύβοι.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στο αρνί και το απλώνουμε με τα χέρια ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια.
  • Βάζουμε στο ταψί το κρασί, το σκεπάζουμε πολύ καλά με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ½ ώρα.

Για τις πατάτες

  • Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά.
  • Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες, τις κρατάμε με την φλούδα τους και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια 3-4 εκ.
  • Ρίχνουμε στις πατάτες 2 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι, αλάτι και τις ρίχνουμε στο καυτό τηγάνι. Τις σοτάρουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε το νερό, το μέλι και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Βγάζουμε το ταψί με το αρνί από τον φούρνο, το ξεσκεπάζουμε και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες.
  • Σκεπάζουμε πάλι με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ½ ώρα επιπλέον.

Για το γλάσο

  • Αφαιρούμε από τον φούρνο το ταψί, ξεσκεπάζουμε και απλώνουμε στο αρνί και τις πατάτες, με ένα πινέλο, τη μουστάρδα, το μέλι, το μπούκοβο και ψήνουμε στο grill για 10-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.

Αρνί στο φούρνο με πατάτες από τον Γιάννη Λουκάκο

ΥΛΙΚΑ

Για το αρνί

  • 1,3 κιλά αρνί μπούτι
  • 270 γρ. μαρινάδα
  • 4 γρ. αλάτι
  • 2 γρ. πιπέρι

Για τη μαρινάδα

  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 15 γρ. σκόρδο, ολόκληρες σκελίδες
  • 30 γρ. κοτσάνια μαϊντανού
  • 50 γρ. μουστάρδα
  • 7 γρ. θυμάρι, κλωνάρια
  • 5 γρ. δεντρολίβανο, φύλλα
  • 10 γρ. νερό

Για τις πατάτες

    • 1 κιλό πατάτες baby
    • 70 γρ. ελαιόλαδο
    • 130 γρ. λεμόνι χυμό
    • 1 γρ. δάφνη
    • 5 γρ. ρίγανη
    • 100 γρ. βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το αρνί

Σε ένα ταψί αλατίζουμε καλά το αρνί με αρκετό αλάτι, και περιχύνουμε την μαρινάδα, αλείφοντας με τα χέρια μας και προσέχοντας ώστε να πάει παντού.

Τοποθετούμε το αρνί πάνω από τις πατάτες και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120°C για περίπου 5-6 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος του κομματιού που μαγειρεύουμε, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να πάρει ωραίο χρώμα.

Για τη μαρινάδα

Αναμειγνύουμε σε ένα μπλέντερ ελαιόλαδο, λίγο νερό, σκόρδο, φρέσκο θυμάρι, τον μαϊντανό μαζί με τα κοτσάνια, δενδρολίβανο και λίγη μουστάρδα. Τα αλέθουμε ώστε να γίνουν ένα λείο μείγμα.

Για τις πατάτες

Τοποθετούμε τις πατάτες στο ταψί, προσθέτουμε το λάδι, το βούτυρο, το χυμό από το λεμόνι, τη ρίγανη, την δάφνη και το αλάτι.

Παλαιότερα άρθρα: