Παυλόπουλος: Δεν ανταποκριθήκαμε στις υποχρεώσεις μας στο μεταναστευτικό

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη, βρέθηκε το μεταναστευτικό. Ο κ. Μολυβιάτης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για ορισμένα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και κυρίως, για ορισμένες πτυχές του Μεταναστευτικού προβλήματος, που έχει πάρει τις γνωστές, τεράστιες διαστάσεις, στο μέτρο βέβαια που εμπλέκεται το Υπουργείο Εξωτερικών στο Μεταναστευτικό πρόβλημα».

Από την πλευρά του ο ΠτΔ, σημείωσε ότι «δίνουν εξετάσεις η Ελλάδα και η Ευρώπη στο ζήτημα του μεταναστευτικού» και τόνισε ότι πρόκειται για ζήτημα που ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της Ελλάδας».
«Βεβαίως και γνωρίζω ότι ως χώρα δεν ανταποκριθήκαμε πάντοτε στις υποχρεώσεις τις οποίες είχαμε. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε όλοι και να κατανοήσουμε ότι τέτοιου είδους μεταναστευτικές ροές δεν υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν. Επομένως, τα προβλήματα δεν οφείλονται μόνο σε αδυναμίες της ελληνικής κρατικής μηχανής, αλλά σ’ένα είδος ανωτέρας βίας, το οποίο μας εμποδίζει να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Όμως, δεν μπορώ να μην επισημάνω το γεγονός ότι πρέπει και η Ευρώπη να συνειδητοποιήσει αυτήν τη στιγμή ότι έχει υποχρεώσεις. Διότι το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται από τα κράτη-μέλη μόνα τους, ιδίως εκείνα που δέχονται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές» συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Πρόκειται βέβαια για ζήτημα ασφαλείας αλλά κυρίως ανθρωπισμού, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σημειώνεται, ότι τα στοιχεία της ευρωπαϊκής συνοριακής αστυνομίας, Frontex, κάνουν λόγω για πάνω από 23.000 μετανάστες που έχουν καταφθάσει στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης, μόνο την προηγούμενη εβδομάδα.

Παλαιότερα άρθρα: