Πειράματα βελτίωσης του ρομποτικού εξοπλισμού στην Αίτνα

Διαβάστε επίσης

Ένα ρομπότ περιφέρεται κατά μήκος του ανεμοδαρμένου, βραχώδους τοπίου που θυμίζει την επιφάνεια κάποιου μακρινού πλανήτη, βγαλμένου από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως, δεν βρίσκεται στο διάστημα, αλλά στις πλαγιές του πιο ενεργού ηφαιστείου στην Ευρώπη.

Ο λόγος εντοπίζεται στην προσπάθεια ειδικών επιστημόνων από Γερμανία, Αγγλία, ΗΠΑ και Ιταλία να βελτιώσουν, μέσω ενός πειράματος προσομοίωσης, τον ρομποτικό εξοπλισμό που θα χρησιμοποιείται μελλοντικά στο διάστημα.

Συγκεκριμένα, το ηφαίστειο Αίτνα στη Σικελία, αποτελεί το έδαφος πειραματισμού για αυτό τον εξοπλισμό – ύψους περίπου ενός μέτρου – ενόψει μελλοντικής αποστολής στη Σελήνη.

«Ο επιδιωκόμενος στόχος είναι η προσομοίωση μιας μελλοντικής, υποθετικής αποστολής προσεδάφισης στη Σελήνη ή στον Άρη, όπου χρησιμοποιούνται πολλά ρομπότ που υπάρχουν εκεί για μετακινήσεις και για εγκατάσταση εξοπλισμού», είπε ο κ. Μπόρις Μπένκε, ηφαιστειολόγος του Ηφαιστειολογικού Ινστιτούτου της Κατάνια, κοντά στην Αίτνα.

Το πείραμα διεξάγει το Γερμανικό Κέντρο Αεροπλοΐας και Διαστημικής, η υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τα διαστημικά προγράμματα της Γερμανίας.

Παλαιότερα άρθρα: