Πέντε «φάουλ» σφύριξε η Τρόικα

Διαβάστε επίσης

Με τη ρητή απαίτηση της εφαρμογής όλων των προαπαιτούμενων μέχρι το τέλος Ιουλίου άρχισε χθες η εξέταση της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα, ώστε να λάβει τα πρώτα 2 δισεκ. ευρώ από την πάλαι ποτέ ενιαία δόση των 8,1 δισεκ. ευρώ. Στην εναρκτήρια σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών η Ελλάδα ήταν στριμωγμένη, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων με την Τρόικα η απαίτηση για την υποβολή φακέλου με τα πλήρη στοιχεία για την απόλυση 4.000 δημοσίων υπαλλήλων φέτος, ανεξάρτητα με το σχέδιο της κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων.

Το δεύτερο καυτό θέμα είναι τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ και η ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων, καθώς δημιουργείται τρύπα 1,2 δισεκ. ευρώ στον οργανισμό στη διετία 2013- 2014. Η κυβέρνηση προτείνει συμψηφισμό οφειλών για τα ποσά που υπερβαίνουν τις προϋπολογισθείσες δαπάνες (claw back), μειώσεις τιμών σε εξετάσεις και άλλες δαπάνες περίθαλψης και προσπάθεια να συμμαζευτούν τα έξοδα με συγχωνεύσεις νοσοκομείων, αλλά και εκτεταμένους ποσοτικούς ελέγχους στις δαπάνες.

Το τρίτο καυτό θέμα είναι τα ελλείμματα των Ταμείων και κυρίως αυτό του ΟΑΕΕ. Η Τρόικα πιέζει για την εφαρμογή του μέτρου της παρακράτησης 2 τοις χιλίοις επί των εσόδων των επιχειρήσεων, μέτρο που προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση αναζητώντας εναλλακτικές.

Τέταρτο θέμα είναι ο Ενιαίος Φόρος των Ακινήτων που θα ισχύσει το 2014 και ο οποίος κρίνεται «προβληματικός» από την Τρόικα λόγω της πολυπλοκότητας υπολογισμού του με τους 33 συντελεστές φόρου. Η Τρόικα ζητά: α) να συνεχίσει η είσπραξη του φόρου μέσω της ΔΕΗ. Β) να περιοριστούν σε 4 από 5 οι φετινές δόσεις . γ) να μειωθούν, σε 4 από 5, οι δόσεις για την πληρωμή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) του 2013 λήγει το Φεβρουάριο του 2014 ώστε να αποφευχθεί δημοσιονομικό κενό 400 εκατ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό.

Τέλος στο φορολογικό μέτωπο, η Τρόικα σφυρίζει αδιάφορα στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και θέτει θέμα κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Στο κλίμα αυτό ο τύπος της Κυριακής προεξοφλούσε νέα μέτρα από τον Σεπτέμβριο.

Παλαιότερα άρθρα: