Πέτσας: Μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό πλέον το πρόβλημα – Οι 4 πρωτοβουλίες για την διεθνοποίηση του

petsas-2
Διαβάστε επίσης

Στο Προσφυγικό καθώς και στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να  επανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο με το ταξίδι του στις ΗΠΑ, τις επαφές και τις ομιλίες του, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Για μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό πρόβλημα μίλησε κ. Πέτσας, επικαλούμενος σχετικά στοιχεία.

«Πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό πρόβλημα» τόνισε κατά την τακτική ενημέρωση.Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση προχωρά σε παρεμβάσεις σε δύο άξονες: στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, επανέλαβε ότι θα ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων, θα κατασκευαστούν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για όσους δεν δικαιούνται άσυλο και θα αυξηθούν οι επιστροφές. Στόχος, όπως τόνισε, είναι περίπου 10.000 επιστροφές ως το 2020.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα καταρτιστεί λίστα ασφαλούς χώρας, ενώ θα συνεχιστεί η αποσυμφόρηση των νησιών.

Ο κ. Πέτσας στάθηκε και στις συναντήσεις του πρωθυπουργού και τις ομιλίες σε επενδυτές για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και στις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού για την κλιματική αλλαγή όπου δεσμεύθηκε για απολιγνιτοποίηση έως το 2028 και κατάργηση της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης έως το 2021.

Αναλυτικά η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κ. Πέτσα:

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη

Με την επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πέτυχε τον τριπλό στόχο που είχε θέσει:

1. Ανέδειξε διεθνώς το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο,  που περιλαμβάνει λιγότερους φόρους και αποβλέπει σε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες δουλειές και υψηλότερη, βιώσιμη, ανάπτυξη.

2. Είχε συζητήσεις, σε θετικό κλίμα, για όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, περιφερειακά και παγκόσμια. Για τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, τα Δυτικά Βαλκάνια, το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

3.Πήρε μέρος σε συζητήσεις για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, όπως η κλιματική αλλαγή.

Ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την αποστολή να επανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο. Με τις πρωτοβουλίες του αναδεικνύει μια Ελλάδα, στην οποία  αξίζει να ζει κανείς και να επενδύει. Μια χώρα, που μπορεί να ονειρεύεται ξανά. Μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που γύρισε σελίδα. Μετά από μία εβδομάδα, 36 συναντήσεις, 7 Ομιλίες και 2 συνεντεύξεις, ο Πρωθυπουργός επανατοποθέτησε την Ελλάδα στον διεθνή χάρτη, ως μια χώρα, αξιόπιστη, σοβαρή και σύγχρονη, που έχει αφήσει πίσω της την κρίση και τη μιζέρια.

Είχε συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, απηύθυνε δύο ομιλίες στον Ο.Η.Ε., μία στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα και μία στην 74η Γενική Συνέλευση, ενώ συναντήθηκε και με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες με επίκεντρο το Κυπριακό. Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του Ο.Η.Ε. για την Κλιματική Αλλαγή, ο Πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε σε διαπιστώσεις, ούτε σε γενικόλογη διακήρυξη προθέσεων. Αντίθετα, ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις με σαφές χρονοδιάγραμμα, όπως η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2021 και η από-λιγνιτοποίηση μέχρι το 2028.

Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Πρωθυπουργός είχε, επίσης, συναντήσεις με κορυφαίους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες των Η.Π.Α., όπως ο Υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ο επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, του πρακτορείου Bloomberg, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ και ο Στίβ Σβάρτζαν της Blackstone, ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους στον κόσμο. Είχε, επίσης, την ευκαιρία να μιλήσει σε πάνελ, με περισσότερους από 250 υποψηφίους επενδυτές. Μίλησε στη συνάντηση του International Advisory Board του Atlantic Council, στο Bloomberg Global Business Forum, σε εκδήλωση του Council on Foreign Relations,  επίσης της Goldman Sachs, σε γεύμα που παρέθεσε, παρουσία επενδυτών, ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και σε εκδήλωση με επιφανείς επιχειρηματίες της ομογένειας, στο University Club της Νέας Υόρκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών επενδύσεων, όπως του Ελληνικού, της Cosco και των Σκουριών. Δηλαδή, αυτό που περιμένουν οι επενδυτές, για να πειστούν ότι η νέα ελληνική Κυβέρνηση δημιουργεί ένα πλαίσιο φιλικό στην  επιχειρηματικότητα. Η μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων και στα μερίσματα, επίσης, ενισχύει αυτό το μήνυμα.

Στο ίδιο διάστημα, ο Πρωθυπουργός έδωσε δύο συνεντεύξεις σε αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης – στο Bloomberg και στην Washington Post – απευθύνοντας κάλεσμα για επενδύσεις στη χώρα μας.

Μετά από πολλά χρόνια, Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε σε ανοικτή εκδήλωση στην Αστόρια. Χαρακτηριστικά, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Αμερική είναι το νέο σπίτι για τους Έλληνες ομογενείς, αλλά ένα μεγάλο μέρος της καρδιάς τους βρίσκεται στην  Πατρίδα. Επίσης, επανέλαβε ότι με νόμο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή, οι Έλληνες του εξωτερικού. που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. θα μπορούν. Επιτέλους. να ψηφίζουν στις εκλογές από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.

Στη Νέα Υόρκη, ο Πρωθυπουργός είχε, επίσης, συνάντηση σε πολύ θερμό κλίμα με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, είχε σύντομη συνομιλία με τον απερχόμενο Επίτροπο Οικονομικών της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα την Παρασκευή, καθώς και με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων. Είχε, επίσης, μια σύντομη συνομιλία με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς επίσης,  μια επαφή γνωριμίας με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τη σύζυγό του Μελάνια, στη δεξίωση που παρέθεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, προς τιμή των αντιπροσωπειών των χωρών που συμμετείχαν στην Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε..

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. ο  Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, ενώ η χώρα μας βρίσκεται κοντά σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή, παραμένει πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας. Τόνισε, ωστόσο, πως δεν μπορεί να επιτευχθεί απτή πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, χωρίς πλήρη σεβασμό των Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. Τόνισε ότι ενέργειες που επίμονα αμφισβητούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στη θάλασσα και στον αέρα, υπονομεύουν τη βασική αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και παρεμποδίζουν σοβαρά τις προσπάθειες προς μια αμοιβαία επωφελή σχέση.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μπει τέλος στην παράνομη τουρκική εισβολή και την κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μια βιώσιμη λύση, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Κατήγγειλε τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, τονίζοντας ότι παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, υπονομεύουν τις προσπάθειες του Ο.Η.Ε., για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και κλιμακώνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.  Το ίδιο αρνητικά λειτουργούν οι τουρκικές ενέργειες και οι δηλώσεις για άνοιγμα των Βαρωσίων, υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, καθώς παραβιάζουν κατάφωρα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που απαιτούν την επιστροφή όλων των νόμιμων κατοίκων τους, υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

 Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό

Στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, συζητήθηκαν, εκτενώς, οι τελευταίες εξελίξεις στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας, όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι, πλέον, πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό. Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί ενέργειες της Κυβέρνησης σε δύο άξονες: τον εσωτερικό και το διεθνή και συνδυάζει τα παρακάτω μέτρα:

1.Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα.

2.Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.

3.Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε  περίπου 10.000, μέχρι το τέλος του 2020.

4.Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή, όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.

5.Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.

6.Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος ,από τον Πρωθυπουργό, στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις συγκεκριμένες ενέργειες:

Α. Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο, το οποίο θα παρουσιαστεί, από κοινού, από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία, στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 7-8 Οκτωβρίου 2019.

Β. Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γ. Κουμουτσάκου, στην Τουρκία, στις 2-3 Οκτωβρίου 2019, για συνομιλίες για το θέμα, με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών κ. Σοϊλού.

Γ. Επίσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, σε Τουρκία και Ελλάδα, εντός της εβδομάδας.

Δ. Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης-18ης Οκτωβρίου 2019.

Προς ενημέρωσή σας, σήμερα, ο επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας μας, στην Ε.Ε., πρέσβης κ. Ανδρέας Παπασταύρου, θα θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER). Κατόπιν αυτών, είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση κάνει ό,τι είπε προεκλογικά:

-Φυλάσσει τα σύνορα,

-Επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης ή απόρριψης ασύλου,

-Αυξάνει τις επιστροφές,

-Κατασκευάζει κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Επιπλέον, στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, παρουσίασε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών αίτησης και χορήγησης ασύλου.  Οι βασικές αρχές και οι στόχοι αυτού του σχεδίου νόμου, περιγράφονται, αναλυτικά, στη χθεσινή ανακοίνωσή μου για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις

Όπως ξέρετε, η στρατηγική της Κυβέρνησης δίνει έμφαση στην αύξηση των επενδύσεων, που φέρνουν δουλειές και ανάπτυξη στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτήθηκε, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Η Διυπουργική Επιτροπή ξεκινά με τη δρομολόγηση τεσσάρων έργων, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα:

 

1.ΕΡΓΟ COSTA NOPIALEPTOS GROUP: Αφορά επενδυτικό σχέδιο για την «Ανάπτυξη Τουριστικού και Παραθεριστικού Θερέτρου», που θα υλοποιηθεί σε ακίνητο ,που βρίσκεται στον νοτιοανατολικό μυχό του κόλπου της Κισσάμου. Το συνολικό κόστος του έργου, κατά την εκτίμηση του φορέα της επένδυσης, ανέρχεται στα 303 εκατομμύρια ευρώ.

 

2. ΕΡΓΟ TOY ΟΜΙΛΟΥ ΒΙΟΧΑΛΚΟ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΘΕΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ, ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ, ΙΑΤΡΙΚΟΥ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ»: Αφορά την ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού & επιχειρηματικού  πόλου, στον Ελαιώνα Ταύρου Αττικής, ιδιοκτησίας της ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΑΕ, προϋπολογισμού 117 εκατομμύρια ευρώ.

3. ΕΡΓΟ «ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 177MW», ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ NOTIAS – EAST PV ΚΑΙ ΣΙΑ: Αφορά την ανάπτυξη, συνολικά 16 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από ΑΠΕ, στους νομούς Σερρών και Βοιωτίας, εκ των οποίων 11 φωτοβολταϊκοί και 5 αιολικοί σταθμοί. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 172 εκατομμύρια ευρώ.

 

4. ΕΡΓΟ «CONSORTIUM SOLAR POWER»: Αφορά επενδυτικό σχέδιο για την «Ανάπτυξη, την Κατασκευή και Λειτουργία συστάδας Φωτοβολταϊκών Σταθμών με συνολική δυναμικότητα ηλεκτρικής ισχύος 284 MW», που θα χωροθετηθούν σε 12 περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Το συνολικό κόστος του έργου, ανέρχεται στα 214 εκατομμύρια ευρώ.

Και έπεται συνέχεια.

Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός παρευρέθη, σήμερα, το πρωί, στα εγκαίνια του Μουσείου του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Αύριο, Τετάρτη, 2/10/, θα έχει συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Διοικητή της Ε.Κ.Τ. κ. Μάριο Ντράγκι. Το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Βοιωτία, όπου, αναδεικνύοντας τη σημασία που δίνει στις επενδύσεις και την καθαρότερη ενέργεια, θα κάνει τη «θεμελίωση» του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ομίλου Μυτιληναίου, στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου.

Την Πέμπτη, 3/10, το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα παρακολουθήσει μέρος της άσκησης «Παρμενίων».

Το μεσημέρι της Παρασκευής, 4/10,  θα συναντηθεί με τον Επίτροπο της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί και το απόγευμα με τους Υπουργούς Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας, κ.κ. Καστανέρ και Ζεεχόφερ, αντίστοιχα. Στις 8 το βράδυ, θα μιλήσει στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, που ανοίγει τις εργασίες του, με τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την Ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας.

Το Σάββατο, 5/10,  ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α., κ. Pompeo,  o οποίος θα επισκεφθεί τη χώρα μας.

Τέλος την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, στις 7 και 8 Οκτωβρίου, ο κ. Μητσοτάκης  θα μεταβεί στην Αίγυπτο, για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

 

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Θα ήθελα να μας πείτε πώς ακριβώς εννοείται τη διεθνοποίηση του μεταναστευτικού προβλήματος και ιδίως σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Τι είναι ακριβώς αυτό που θα ζητήσει η Ελλάδα από τους εταίρους;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχει πει, στο παρελθόν, ο Πρωθυπουργός ότι η συμμετοχή στη Σένγκεν δε σημαίνει μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις. Επομένως πρέπει να υπάρχει ένας δίκαιος καταμερισμός του βάρους που σηκώνουν οι χώρες υποδοχής όπως είναι η Ελλάδα, αλλά και οι άλλες χώρες του Νότου -Ισπανία, Ιταλία- σε σχέση με το βάρος που δέχονται προσφυγικών και, εσχάτως, κυρίως μεταναστευτικών ροών. Άρα χρειάζεται μια συντονισμένη δράση και να σκεφτούμε λύσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα,  που έχει αλλάξει τη μορφή του από προσφυγικό κυρίως πρόβλημα, σε μεταναστευτικό.

Δ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Θα βάλουμε το θέμα της ποσόστωσης σε σχέση με τον πληθυσμό για να κρατήσει η Ελλάδα; Και, αν αυτό συμβεί, θα περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα δούμε όλα τα θέματα όταν συζητηθούν. Δεν θέλω να προκαταλάβω κανέναν. Πάμε για μία ανοιχτή συζήτηση σε ένα τοπίο που αλλάζει και θέλουμε να μιλήσουμε με τους εταίρους μας. Οι πρώτες συζητήσεις που έχουμε κάνει στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, δείχνουν ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μια καλύτερη κατανομή.

Γ. ΣΕΡΕΤΗΣ: Σε σχέση με την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.- Τουρκίας θεωρεί η Κυβέρνηση ότι αυτή αποτελεί επαρκές πλαίσιο για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος και την αυστηροποίηση, όπως προέκυψε και από τις χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου; Και αν όχι, υπάρχουν πρωτοβουλίες που προτίθεστε να πάρετε στη λογική της αναθεώρησής της και σε ποια θέματα;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το βασικό πρόβλημα με την Κοινή Δήλωση της Ε.Ε.-Τουρκίας είναι ότι, από το 2016 που υπεγράφη, δεν εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό και από τις δύο πλευρές. Όσον αφορά την τουρκική πλευρά έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να ελέγξει τα δίκτυα των διακινητών. Αναφορικά με την ελληνική πλευρά, οι πολύ μικρές επιστροφές δείχνουν ότι δεν είχαμε τη δυνατότητα ή τη θέληση, στην προηγούμενη διακυβέρνηση, να επιστρέψουμε αυτούς που θα έπρεπε να επιστρέφονται στην Τουρκία με βάση την Κοινή Δήλωση.

Εμείς, από τη δική μας πλευρά, θα φυλάξουμε τα σύνορα και όσον αφορά αυτούς που πρέπει να επιστρέφονται στην Τουρκία θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες επιστροφής. Για αυτό έχουμε βάλει έναν φιλόδοξο στόχο: Περίπου να πενταπλασιαστούν οι επιστροφές μέσα στο χρονικό διάστημα των επόμενων 14 μηνών σε σχέση με το πενιχρό αποτέλεσμα που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Άρα, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν για την υλοποίηση της Κοινής Δήλωσης. Αν αυτή δεν είναι επαρκής τότε μπορούμε να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο.

ΓΡ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο είχαμε κάποια διαφοροποίηση στη στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Εμείς περιμένουμε να δούμε, μετά τη συνάντηση -η οποία όπως ξέρετε έγινε σε καλό κλίμα- δύο απτές ενέργειες από την Τουρκία, οι οποίες να δείχνουν ότι, πέρα από το καλό κλίμα, υπάρχουν και ενέργειες που το υποστηρίζουν για να προχωρήσουμε σε μία καλύτερη σχέση στο μέλλον. Και ποιες είναι αυτές;

Όπως πολύ σωστά λέτε, οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία πρέπει να μειωθούν. Είχαμε το χρονικό διάστημα των προηγούμενων ημερών αρκετά αυξημένες ροές, στα ίδια περίπου επίπεδα που είχαμε και πριν την επίσκεψη στη Νέα Υόρκη. Τις τελευταίες δύο τρεις ημέρες φαίνεται μία κάμψη. Περιμένουμε να δούμε αυτό να παγιώνεται. Θα είναι καλό να παγιωθεί μία χαμηλότερη ροή από την Τουρκία προς εδώ. Επαναλαμβάνω ότι η δέσμευση της Τουρκίας δεν αφορά μόνο την κίνηση από τις ακτές της προς τα ελληνικά νησιά. Αφορά τον έλεγχο στην ενδοχώρα, τον έλεγχο στις ακτές και την προσπάθειά της να επιστρέφει και σκάφη που έχουν ξεκινήσει από τα δικά της χωρικά ύδατα για να γυρνάνε πίσω σε εκείνη πριν φτάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να σταματήσουν οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες  στην Κυπριακή Δημοκρατία, που αφορούν τη θάλασσα, την ΑΟΖ, αλλά και -κυρίως ενόψει και των πρωτοβουλιών του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε.- το ζήτημα των συνομιλιών των δύο κοινοτήτων, ώστε να φτάσουμε στην επανέναρξη των συζητήσεων. Περιμένουμε να το δούμε. Είναι θέμα ημερών οι πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε.. Θα δούμε την τουρκική στάση και θα την αξιολογήσουμε.

ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς θα λειτουργούν αυτά τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν είναι κάτι καινούργιο, τα είχαμε και στο παρελθόν. Το βασικό ζήτημα είναι ότι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και δεν μπορούν να είναι σε ανοιχτές δομές ή για όσους έχει προκύψει καταφανώς ότι έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα χωρίς να δικαιούνται της προστασίας που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, θα είναι στα  κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Θα ξέρουν ότι δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα. Θα υπάρχει έτσι ένας σημαντικός βαθμός αποτροπής για όσους θέλουν να εισέλθουν στη χώρα, όπως έχει δείξει και η εμπειρία του 2013-2014, είναι και ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.

ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Θα υπάρχουν φύλακες;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Στα προαναχωρησιακά κέντρα, νομίζω ότι είναι σαφές.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Και τι θα κάνει με αυτούς μετά η Κυβέρνηση; Δηλαδή θα συσσωρευτούν κάποιοι άνθρωποι, τους οποίους οι χώρες προέλευσης δεν θα τους παίρνουν πίσω γιατί έχουν χάσει τα χαρτιά τους κλπ. Τι θα τους κάνει η Κυβέρνηση;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Σας είπα ότι είναι ένα πλέγμα πρωτοβουλιών μιας νέας αντίληψης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εμείς δεν θέλουμε να υπάρχουν ροές στον βαθμό που υπήρχαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Άρα αυτό είναι το πρώτο μας μέλημα. Να τις σταματήσουμε φυλάσσοντας τα σύνορά μας και εφαρμόζοντας την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Το άλλο είναι ότι δεν μπορεί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα, να έχουν το ίδιο καθεστώς με αυτούς που έχουν το καθεστώς προστασίας. Αυτή η ισοπέδωση, αυτό το στοίβαγμα μεταξύ των δύο κατηγοριών δημιούργησε τα προβλήματα, που όλοι σήμερα  βιώνουμε.

ΑΜΠΝΤΕΛ ΣΑΤΑΡ ΜΠΑΡΑΚΑΤ: Για την τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, την άλλη εβδομάδα: Αυτή είναι η έβδομη συνάντηση μεταξύ αρχηγών – κρατών των τριών χωρών. Υπάρχει κάτι περισσότερο να μας πείτε ή κάτι συγκεκριμένο που θα συζητήσει ο κ. Μητσοτάκης;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα ήθελα να σας παραπέμψω στην πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, που έκανε ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του, που προετοιμάζουν τη συνάντηση. Δεν θα ήθελα να πω κάτι παραπάνω αυτή τη στιγμή.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Ο κ. Χρυσοχοΐδης σε χθεσινή του αναλυτική ανακοίνωση, αφού απαντάει ή αποδομεί -αν θέλετε- την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σημείο προς σημείο, καλεί σε κάθε σημείο τον ΣΥΡΙΖΑ, αν συμφωνεί, να συνεργαστεί  -μιλάω για το μεταναστευτικό φυσικά- για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η κυρία Γεννηματά, και το ΚΙΝΑΛ δηλώνουν ότι θα σταθούν σε κάθε θετικό μέτρο δίπλα, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το εθνικό πρόβλημα. Έχει η Κυβέρνηση πρόθεση να λάβει μια πρωτοβουλία, ώστε να χαραχθεί εθνική γραμμή για την αντιμετώπιση του προβλήματος; Με συναντήσεις, ενδεχομένως, πολιτικών αρχηγών;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού αυτή τη στιγμή να κινηθεί σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Αυτό, όμως, που έχει σημασία, είναι ότι ο Πρωθυπουργός έχει ήδη προαναγγείλει συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης*, πολύ σύντομα, μέσα στις επόμενες ημέρες. Και ενδεχομένως αυτή να είναι μία πτυχή του θέματος, που θα συζητηθεί με αφορμή αυτές τις συναντήσεις. Αυτό μένει να το δούμε τις επόμενες ημέρες. Δυστυχώς, οι πρώτες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με μια νέα αλλαγή πολιτικής στο ζήτημα αυτό, φαίνεται να είναι αρνητική και νομίζω ιδεοληπτική.

*(Εκ παραδρομής στον προφορικό λόγο έγινε αναφορά σε συναντήσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση αντί των συναντήσεων με τους Πολιτικούς Αρχηγούς για την ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων ψηφοφόρων που ήδη έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός).

Σ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είχατε πει από τη Νέα Υόρκη ότι θα κάνει κύκλο συναντήσεων για το θέμα με την ψήφο των ομογενών. Θα είναι ευρύτερος, θα αφορά και τα άλλα θέματα της Αναθεώρησης του Συντάγματος ή θα είναι ξεχωριστές συναντήσεις;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Νομίζω ότι όλα αυτά τα ζητήματα τίθενται αυτή την περίοδο την ώρα που ανοίγει η νέα Κοινοβουλευτική περίοδος στη Βουλή και θα συζητηθούν. Σε ό,τι αφορά το  νόμο για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, έχουμε πει ότι είναι πρόθεσή μας να εξασφαλίσει 300 ψήφους και όχι 200. Στο πλαίσιο αυτό, νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει ένα είδος ευρύτερης συναίνεσης. Στα άλλα μεγάλα ζητήματα, μένει να το δούμε.

Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει μια χθεσινή δήλωση του στελέχους του ΔΝΤ, του Poul Thomsen, η οποία αναφέρεται στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Λέει ότι υπερέβη τα εσκαμμένα, όσον αφορά στα πλεονάσματα, προκειμένου να δείξει ότι δεν χρειάζεται να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για αυτό.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Thomsen. Μπορεί να τις σχολιάσει ή ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Χαρίτσης, αν το επιθυμούν. Νομίζω, όμως, ότι είναι άλλη μία επιβεβαίωση -αν θέλετε τη δική μου άποψη- αναφορικά με τη συνειδητή πολιτική επιλογή εξόντωσης της μεσαίας τάξης, τα προηγούμενα χρόνια, με την υπερφορολόγηση, για να επιτυγχάνονται αυτοί οι στόχοι -που είχαν χαρακτηριστεί ως εξοντωτικά υψηλοί- των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Θ. ΛΑΠΑΝΑΪΤΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Μιλήσατε σήμερα πάλι για την ανάγκη δίκαιου καταμερισμού των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε.. Η αλλαγή του δόγματος της πολιτικής της Ελλάδας σε αυτό το θέμα, όταν εσείς ως Κυβέρνηση βγαίνετε και λέτε χθες ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει προσφυγικό ζήτημα, αλλά μεταναστευτικό, δεν αδυνατίζει το αίτημα; Γιατί φαντάζομαι στο επίπεδο της διεθνοποίησης, μία πτυχή είναι και ο δίκαιος καταμερισμός. Και μία δεύτερη πτυχή σε αυτό το ερώτημα: Στις ασφαλείς χώρες, στις οποίες αναφέρεστε για επιστροφές μεταναστών, αναφέρεστε στην Τουρκία, υπάρχει κάποια άλλη χώρα;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δύο σκέλη και στην απάντησή μου. Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα, σημασία δεν έχει τόσο ο χαρακτηρισμός, αλλά η πραγματικότητα. Το να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας και να μην βλέπουμε την πραγματικότητα, δεν είναι μια πολιτική που μπορεί να σε πάει πολύ μακριά. Επομένως αυτό που θέλουμε εμείς, είναι μια κατανόηση του προβλήματος, μια ειλικρινής συζήτηση με τους εταίρους μας, έτσι ώστε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να σχεδιάσουν την πολιτική τους απέναντι σε ένα πρόβλημα που άλλαξε υφή. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο: Όσον αφορά τις ασφαλείς χώρες, είναι πολύ πρώιμο αυτή τη στιγμή να σας πω ποιες είναι αυτές και δεν θα θέλαμε να το κάνουμε πριν καταλήξουμε σε μία λίστα. Ξέρετε ότι στο παρελθόν είχε γίνει προσπάθεια, η οποία δεν καρποφόρησε ή κάπου πάγωσε, να γίνει αυτό σε επίπεδο Ε.Ε.. Έχουν γίνει εθνικές προσπάθειες σε άλλες χώρες, έχουν καταρτιστεί τέτοιες θετικές -ας τις πούμε- λίστες σε επίπεδο μεμονωμένων κρατών – μελών. Όταν θα είμαστε κι εμείς έτοιμοι θα το ανακοινώσουμε, αλλά όχι προηγουμένως, για ευνόητους λόγους. Αλλά να ξέρετε ότι είναι ένα θέμα, το οποίο σχετίζεται και με την ταχύτητα  των επιστροφών, αλλά -και κυρίως- και με την αποτροπή της δράσης των διακινητών, στη χώρα από την οποία θα θέλουν να φέρουν αυτούς τους ανθρώπους.

Χ. ΚΛΕΙΣΙΩΤΗ: Σε ό,τι αφορά την ψήφο των ομογενών. Ο Πρωθυπουργός προτίθεται να συναντήσεις τους αρχηγούς των κομμάτων; Κι αν ναι, πότε θα γίνει αυτό;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχει πει ο ίδιος ότι θέλει να δει τους Αρχηγούς όλων των πολιτικών Κομμάτων, για να συζητήσουν για αυτή την πρωτοβουλία.

ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, στο ίδιο. Θέλετε 300 ψήφους, λέτε, για την ψήφο των ομογενών. Όμως, ήδη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατυπώσει δική του πρόταση, που δεν συμπίπτει με τη δική σας. Θέλω να ρωτήσω, εάν θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Και δεύτερον, αν βλέπετε αντίστοιχα συναίνεση με το ΚΙΝΑΛ στο θέμα αυτό.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα επιδιώξουμε κάθε δυνατή συναίνεση για αυτό το θέμα. Επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για μια βασική υποχρέωση του Κράτους, να κάνει αυτό που επιβάλλει το Σύνταγμα. Όποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα από τον τόπο της μόνιμης διαμονής του. Είναι ένα ύψιστο δικαίωμα στη Δημοκρατία. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε. Μακάρι να υπάρξουν συναινέσεις. Εμείς θα τις επιδιώξουμε.

ΣΟΝ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ζάεφ στη Νέα Υόρκη και ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ποια είναι η στάση της ελληνικής Κυβέρνησης, όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, την υποστηρίζει; Πιστεύετε ότι πρέπει να πάρει ημερομηνία τώρα, σε 20 μέρες; Και μια δεύτερη ερώτηση: Εάν στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, συζήτησαν για κάποια επίσκεψη του κ. Ζάεφ στην Αθήνα ή του κ. Μητσοτάκη στα Σκόπια.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός και όπως ενημερώσαμε -με τις ανακοινώσεις μας εκεί- τασσόμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων συνολικά. Γι’  αυτό ο Πρωθυπουργός είχε και συναντήσεις με Πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά την παραμονή του στη Νέα  Υόρκη, με αρκετές από αυτές τις χώρες. Ένα θέμα, όμως, το οποίο πρέπει να εξεταστεί, είναι με ποιο ρυθμό και αν θα προχωρήσουν όλες αυτές οι χώρες μαζί. Φαίνεται, αυτή τη στιγμή, να επικρατεί μια άποψη στη Ευρώπη, που να θέτει ως βασική προϋπόθεση να προχωρήσουν μαζί οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή τους πορεία. Μένει να το δούμε αυτό να παίρνει σάρκα και οστά στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει τις συζητήσεις των ηγετών και μετά θα μπορώ να σας πω περισσότερα.

Όσον αφορά τις επισκέψεις, ακόμα είναι πρώιμο να το πει κανείς αυτό, αν και ξέρετε ότι ο κ. Ζάεφ επισκέπτεται πολύ συχνά τη Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Επανέρχομαι στο θέμα της ψήφους των απόδημων. Έχει κατατεθεί, ήδη, από το ΣΥΡΙΖΑ μια πρόταση, με την οποία διαφωνείτε. Και ο Πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη τη χαρακτήρισε, μάλιστα, προσβλητική και αντισυνταγματική. Με δεδομένο ότι θα υπάρξουν, όμως, αυτές οι συναντήσεις, αλλά και ότι χρειάζονται τουλάχιστον 200 ψήφοι για να εγκριθεί ο νόμος, όχι για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, όπως είναι με την κατάργηση της απλής αναλογικής, σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει κάποια διαπραγμάτευση, ένα περιθώριο να γίνει δεκτή κάποια από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή ενδεχομένως του ΚΙΝΑΛ προς αυτή την κατεύθυνση;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει διατυπωθεί, είναι προσβλητική και αντισυνταγματική. Άρα, βάση εκεί δεν υπάρχει. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν άλλα πολιτικά κόμματα, με τα οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και να βρούμε έναν κοινό παρανομαστή. Και ελπίζω και ο ΣΥΡΙΖΑ να απορρίψει αυτή την πρώτη του -ίσως, πρώιμη, ίσως όχι τόσο καλά επεξεργασμένη- πρόταση και να προσχωρήσει σε μια πιο λογική συζήτηση, ώστε να μην θίγονται συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών που ψηφίζουν.

ΘΟΔ. ΛΑΠΑΝΑΪΤΗΣ: Να επανέλθω στη Νέα Υόρκη. Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Χασίμ Θάτσι. Είναι η πρώτη σε επίσημο επίπεδο, συνάντηση Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Κοσσόβου. Τι ακριβώς συζητήθηκε; Δεύτερο ερώτημα: Τι απάντησε ο Πρωθυπουργός στο αίτημα του Σέρβου Προέδρου να μην αλλάξει θέση η Ελλάδα και να μην αναγνωρίσει το Κόσσοβο. Και τρίτον, αν στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, για να ενταχθούν στην Ε.Ε., συμπεριλαμβάνεται και το Κόσσοβο.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το πρώτο θέμα που θίγετε, η Ελλάδα -όπως είπα και στην εισαγωγή- είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση που γυρίζει σελίδα και συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις που την αφορούν. Και φυσικά, μας αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια. Από εκεί και πέρα, οι σχέσεις του Κοσσόβου με τη Σερβία, είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει πρώτα οι δύο αυτές πλευρές να βρουν μια κοινή συνισταμένη και μετά, είμαστε εμείς εδώ να δούμε το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων. Αλλά, προϋπόθεση για να προχωρήσουμε παρακάτω, είναι να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των δύο μερών.

ΘΟΔ. ΛΑΠΑΝΑΪΤΗΣ: Συγγνώμη, δεν απαντήσατε στο τρίτο ερώτημα. Το Κόσσοβο, το συμπεριλαμβάνετε στα Δυτικά Βαλκάνια ή όχι, προς ένταξη;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Υπό την προϋπόθεση να έχουν προχωρήσει τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως όλοι καλά καταλαβαίνουμε, μεταξύ των δύο μερών.

 

ΓΑΒ. ΣΕΡΕΤΗΣ: Με δεδομένη την ανακοίνωση που κάνατε πριν από λίγο για νέα συνάντηση του κ. Πρωθυπουργού με τον κ. Μοσκοβισί -όλοι θυμόμαστε ότι ανάλογη συνάντηση υπήρξε προσφάτως- σηματοδοτεί η επανάληψη της συνάντησης αυτής κάτι σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα ή μπορείτε να μας δώσετε κάτι περισσότερο για την ατζέντα; Και μια δεύτερη ερώτηση: Όλοι περίμεναν την επιστροφή του κ. Πρωθυπουργού από τη Νέα Υόρκη για το θέμα της Novartis, μετά την κατάθεση της σχετικής πρότασης για παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου από τη Ν.Δ.. Υπάρχει κάτι νεότερο επ΄ αυτού; Συζητήθηκε, χθες, στο Υπουργικό Συμβούλιο; Μπορείτε να μας πείτε τι μέλλει γενέσθαι στο προσεχές διάστημα;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά τον κ. Μοσκοβισί, είναι η τελευταία επίσκεψη που κάνει  ως Επίτροπος στην Αθήνα, οπότε δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία να προχωρήσουμε στην ατζέντα, πέραν όσων γνωρίζετε. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση με τους δανειστές και εταίρους μας, σχετικά με την αξιολόγηση. Όταν αυτή ολοκληρωθεί, προς τον Νοέμβριο, που θα έχουμε την έκθεσή τους, θα ξέρουμε πώς έχουμε πάει σε σχέση με την εκπλήρωση όλων όσων έπρεπε να κάνουμε και δεν κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Εμείς προσπαθούμε αυτούς τους τρεις μήνες να επιταχύνουμε, ώστε να εμπεδώσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης που υπάρχει στις αγορές και μεταξύ των μεγάλων κρατών της Ε.Ε.. Όσον αφορά το άλλο ζήτημα, είναι θέμα ημερών να προχωρήσουμε στη συζήτηση. Περιμένετε μέχρι αύριο, μεθαύριο, ανακοίνωση.

ΑΠ. ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Θέλω να ρωτήσω, σε σχέση με την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών. Αναμένεται να υπογράψει την αμυντική συμφωνία για τη διευκόλυνση και τη χρήση των αεροδρομίων και των βάσεων. Το ερώτημα είναι, ποια οφέλη περιμένει η ελληνική πλευρά από αυτή τη συμφωνία;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα σας παραπέμψω στις δηλώσεις που ενδεχομένως, κάνουν ο Πρωθυπουργός και ο κ. Πομπέο, μετά τη συνάντηση το Σάββατο. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω κάτι αυτή τη στιγμή.

Παλαιότερα άρθρα:

138 απαντήσεις στο “Πέτσας: Μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό πλέον το πρόβλημα – Οι 4 πρωτοβουλίες για την διεθνοποίηση του”

 1. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to construct my own blog and would like to find out where u got this from. appreciate it

 2. Oh my goodness! a tremendous article dude. Thank you Nevertheless I’m experiencing concern with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting equivalent rss downside? Anybody who is aware of kindly respond. Thnkx

 3. Hi, I do think this is an excellent web site. I stumbledupon it ;) I’m going to revisit yet again since i have book marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide other people.

 4. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 5. Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it’s driving me insane so any help is very much appreciated.

 6. Magnificent beat ! I would like to apprentice at the same time as you amend your site, how can i subscribe for a weblog site? The account aided me a acceptable deal. I have been tiny bit familiar of this your broadcast offered vibrant transparent idea

 7. Hi all, – – seen the site unintentionally whereas walking round the word wide web this morning, and as well , content material we have done! I enjoy the design but also plan not to mention designs, however i must point out that I’m striving anytime it all a whole lot. I’m the usage of Shiira Step two visitor, properly headlines proceeding group once and for all. Appear Great regarding Netscape Six having said that.

 8. Definitely believe that that you stated. Your favourite reason appeared to be at the web the simplest factor to take into accout of. I say to you, I definitely get annoyed at the same time as people think about issues that they just do not realize about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thank you

 9. obviously like your web site however you need to test the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the truth however I’ll definitely come back again.

 10. I do not know if it’s just me or if perhaps everyone else encountering issues with your website. It appears like some of the written text in your content are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them as well? This could be a problem with my web browser because I’ve had this happen previously. Kudos|

 11. Hi, I do think this is a great website. I stumbledupon it ;) I will revisit yet again since I book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide others.|

 12. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!|

 13. Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too fantastic. I really like what you have acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible. I can not wait to read much more from you. This is really a great site.|

 14. Wine Shop WeVino – High quality wines. Worldwide shipping. – Wine shop WeVino.Selection of award-winning and high quality wines. Worldwide fast delivery. Welcome to our shop. (WEVINO.STORE- Telephone number:+386 64 177 151 ) (Italia Via San Lazzaro 13 –34132 Trieste)

 15. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

 16. hey there and thank you for your info – I’ve definitely picked up something new from right here. I did however expertise some technical issues using this site, since I experienced to reload the web site many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective fascinating content. Ensure that you update this again very soon.|

 17. Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!|

 18. I’m amazed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s both equally educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is an issue that too few people are speaking intelligently about. I am very happy that I stumbled across this during my hunt for something regarding this.|

 19. Hi on that point. My name is Rayna. Puerto Rico is where she and her husband live and she has anything that she needs there. It’s not a common thing but what I adore doing is archery on the other hand can’t cause it to be my profession really. Supervising is her profession. If you want to find uot more check out his website:

 20. Terrific article! This is the type of information that are supposed to be shared across the web. Disgrace on the seek engines for no longer positioning this submit higher! Come on over and discuss with my site . Thanks =)|

 21. Greetings. Ok, i’ll start by telling you the author’s name – Thad. My family lives in California and love a day living perfect here. Supervising has been her regular job for a bit of time and it’s something she really love. The favorite hobby for him and also his kids is jog but he’s thinking on starting something new kinds of. He’s been working on his website for enough time now. Go here here: #link#

 22. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

 23. There are certainly a lot of details like that to take into consideration. That is a great point to bring up. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions like the one you bring up where the most important thing will be working in honest good faith. I don?t know if best practices have emerged around things like that, but I am sure that your job is clearly identified as a fair game. Both boys and girls feel the impact of just a moment?s pleasure, for the rest of their lives.

 24. The writer’s name is Miss Epley. It’s not merely a common thing but what i like doing is solving puzzles although i don’t be given the time newly. My family lives in Connecticut. The job she’s been occupying not that long ago is a human being resources assistant but she plans on changing things. See what’s new on my website here: #link#

 25. Thank you for some other informative blog. Where else may just I get that kind of information written in such a perfect approach? I have a undertaking that I’m just now operating on, and I’ve been at the glance out for such information.|

 26. There are certainly a lot of details like that to take into consideration. That is a great point to bring up. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions like the one you bring up where the most important thing will be working in honest good faith. I don?t know if best practices have emerged around things like that, but I am sure that your job is clearly identified as a fair game. Both boys and girls feel the impact of just a moment?s pleasure, for the rest of their lives.

 27. Nice to meet you, I am Thomas Shattuck. Climbing exactly what I do every while. Credit authorising is how she makes money but she intentions of changing it then. His wife and him chose to live in Vermont and he will never move. I am running and maintaining a blog here: #link#

 28. Great beat ! I would like to apprentice at the same time as you amend your website, how can i subscribe for a weblog website? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit familiar of this your broadcast offered bright transparent concept|

 29. Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I?d prefer to use some with the content on my blog whether you don?t mind. Natually I?ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

 30. Hey there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.|

 31. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this superb blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will share this site with my Facebook group. Talk soon!|

 32. you’re really a good webmaster. The web site loading pace is incredible. It sort of feels that you are doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you have done a great job on this topic!|

 33. Hi there. My name is Magali. Administering databases is how I earn a living but I plan on changing this can. For years I’ve been residing in California. My friends say it is not good for me but the things i love doing is liposuction costs comics even so struggle to discover time get rid of. He’s been working on his website for it slow now. Investigate it here: #link#

 34. I’m amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s equally educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The problem is an issue that not enough people are speaking intelligently about. I’m very happy that I came across this in my hunt for something concerning this.|

 35. Link exchange is nothing else however it is just placing the other person’s blog link on your page at appropriate place and other person will also do same for you.|

 36. hello!,I like your writing very a lot! percentage we communicate more approximately your post on AOL? I need a specialist on this space to resolve my problem. May be that is you! Looking ahead to see you. |

 37. Hey there I am so thrilled I found your weblog, I really found you by accident, while I was researching on Digg for something else, Anyhow I am here now and would just like to say kudos for a fantastic post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the minute but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the superb work.|

 38. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

 39. Terrific article! This is the kind of info that should be shared across the net. Shame on the search engines for now not positioning this publish higher! Come on over and talk over with my website . Thanks =)|

 40. This is the perfect website for everyone who would like to understand this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I really will need to…HaHa). You certainly put a new spin on a subject that’s been discussed for decades. Excellent stuff, just excellent!|

 41. Miss Friel is what’s written in her birth certificate and she totally digs that url. Supervising has been my profession for valuable time but I plan on changing which. His wife doesn’t like it the way he does but what he really loves doing is researching fashion but he can’t lead it to his profession. My husband and I chose to reside in California. If you want to find out more check out his website: #link#

 42. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I in finding It truly useful & it helped me out much. I hope to present something again and help others such as you aided me.|

 43. I was suggested this web site by my cousin. I’m no longer positive whether or not this publish is written by him as nobody else understand such specific about my difficulty. You are wonderful! Thanks!|

 44. Basil just what you can call me but could certainly call me anything such as. My family lives in Ct bank. One of my favorite hobbies end up being camp nevertheless haven’t developed a dime with it. Data processing exactly where his primary income is caused by. If you want to find uot more away his website: #link#

 45. There are certainly a lot of details like that to take into consideration. That is a great point to bring up. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions like the one you bring up where the most important thing will be working in honest good faith. I don?t know if best practices have emerged around things like that, but I am sure that your job is clearly identified as a fair game. Both boys and girls feel the impact of just a moment?s pleasure, for the rest of their lives.

 46. I truly love your website.. Excellent colors & theme. Did you develop this site yourself? Please reply back as I’m hoping to create my own personal site and would love to learn where you got this from or just what the theme is named. Appreciate it!|

 47. After looking at a handful of the blog posts on your site, I really appreciate your technique of writing a blog. I saved it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please visit my website too and let me know your opinion.|

 48. Thank you, I’ve recently been looking for information about this topic for ages and yours is the best I’ve came upon till now. However, what concerning the conclusion? Are you positive in regards to the source?|

 49. Hello! I know this is sort of off-topic but I needed to ask. Does running a well-established blog such as yours require a massive amount work? I am completely new to running a blog but I do write in my diary every day. I’d like to start a blog so I can share my own experience and views online. Please let me know if you have any suggestions or tips for brand new aspiring blog owners. Thankyou!|

 50. There are certainly a lot of details like that to take into consideration. That is a great point to bring up. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions like the one you bring up where the most important thing will be working in honest good faith. I don?t know if best practices have emerged around things like that, but I am sure that your job is clearly identified as a fair game. Both boys and girls feel the impact of just a moment?s pleasure, for the rest of their lives.

 51. Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I?d prefer to use some with the content on my blog whether you don?t mind. Natually I?ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

 52. Having read this I thought it was extremely informative. I appreciate you finding the time and energy to put this short article together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and posting comments. But so what, it was still worth it!|

 53. Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I?d prefer to use some with the content on my blog whether you don?t mind. Natually I?ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

 54. Good day very nice web site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds additionally? I am happy to seek out so many helpful info right here in the post, we want develop extra techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .|

 55. Howdy would you mind sharing which blog platform you’re working with? I’m planning to start my own blog soon but I’m having a difficult time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!|

Σχολιάστε