Πιθανή συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ

Διαβάστε επίσης

Ονομασία του κράτους των Σκοπίων και συμφωνίες για τη διαχείριση των συνοριακών γραμμών λόγω των προβλημάτων από τις προσφυγικές ροές θα συζητηθούν στη σημερινή συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Σκοπίων και Αθήνας, Πόποσκι και Κοτζιά.

Η επίσκεψη του κ. Πόποσκι αποτελεί ανταπόδοση της επίσκεψης του κ. Κοτζιά στα Σκόπια τον περασμένο Ιούνιο. Στο υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν ότι οι συνθήκες για την επίλυση της χρονίζουσας διαφοράς της ονομασίας είναι καλύτερες από το παρελθόν, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι ορισμένες φορές οι πολιτικές συνθήκες στη γειτονική χώρα λειτουργούν ως τροχοπέδη για ουσιαστικές εξελίξεις.

Σε αντίστοιχα θετικό κλίμα κινούνταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ τις οποίες δημοσίευσε η Guardian και που αργότερα αρνήθηκε ο Γκρουέφσκι κάνοντας λόγο για προπαγάνδα. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Πρέπει να ξαναρχίσουμε τον διάλογο το συντομότερο δυνατόν και να βρούμε μια λύση. Κι όταν βρούμε τη λύση, θα πρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες και να τους ρωτήσουμε αν είναι σωστό ή όχι», δημοσίευσε η Guardian ως δήλωση του κ. Γκρουέφσκι ενώ εκείνος αργότερα σημείωσε ότι «Προφανώς, το θέμα της ονομασίας γίνεται δημοφιλές αυτή την περίοδο, όπως ακριβώς το περιμέναμε, και παρόμοιες εσκεμμένες και λανθασμένες ερμηνείες από πολλούς, οι οποίοι δεν επιθυμούν το καλό της διαδικασίας και έχουν ανάγκη ψευδούς αποκλειστικότητας ή προωθούν τη δική τους ατζέντα, είναι αναμενόμενες».

Πάντως ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων μιλώντας στην Καθημερινή είχε σημειώσει ότι οι συνθήκες για μία συμφωνία στο όνομα “έχουν παραοριμάσει”.

Παλαιότερα άρθρα: