Πλακιωτάκης: Τα σκάφη του Λιμενικού είναι στην οριογραμμή και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να περάσει

Διαβάστε επίσης

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, απαντώντας σε ερώτηση του τέως προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το θέμα της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων και αν μέσα στις πρακτικές περιλαμβάνεται και η επαναπροώθηση μεταναστών, απάντησε ότι η Ελλάδα δέχεται ασύμμετρη απειλή.

«Η Ελλάδα δέχεται ασύμμετρη απειλή , θα προστατεύσουμε με κάθε μέσο τα σύνορα μας , θα αποτρέπεται η παραβίαση των θαλασσίων συνόρων. Την προστασία των θαλάσσιων συνόρων η χώρα θα την προστατεύσει και θα την διαχειριστεί με κάθε μέσο. Η χώρα δεν έχει πλέον να διαχειριστεί προσφυγικές ροές δεχόμαστε ασύμμετρη απειλή ,μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών για να πετύχει η Τουρκία την επιδίωξη των στρατηγικών και γεωπολιτικών της επιδιώξεων.

Μετά την απόφαση του ΣΥΚΕΑΣ η εντολή είναι ξεκάθαρη. Αναβάθμιση στο μέγιστο βαθμό για την φύλαξη των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων, ενισχύουμε στο ύψιστο επιχειρησιακό επίπεδο το Λιμενικό Σώμα . Με τόλμη και αποφασιστικότητα όλων των στελεχών του λιμενικού σώματος έχουμε ήδη παράξει τα πρώτα αποτελέσματα . Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση και άποψη προστασία των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων στον ύψιστο βαθμό», τόνισε ο κ.Πλακιωτάκης.

Οταν ο Νίκος Βούτσης ρώτησε τον κ. Πλακιωτάκη αν αυτό συμπεριλαμβάνει και τις επαναπροωθήσεις εκείνος απάντησε με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου προσθέτοντας ότι «αν δεν καταλαβαίνετε αυτή την ώρα η χώρα δέχεται ασύμμετρη απειλή. Ο Αλέξης Τσίπρας με την τοποθέτηση του ακύρωσε ανεύθυνες δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και συμφώνησε στο κλείσιμο των συνόρων».

Λίγο αργότερα απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων διευκρίνισε ότι το να μένουν τα σκάφη του λιμενικού στην οριογραμμή και να μην επιτρέπουν στους μετανάστες να περνούν τα θαλάσσια σύνορα δεν είναι επαναπροώθηση, δηλαδή push back.

Παλαιότερα άρθρα: