Πληθαίνουν οι φτωχοί της Ευρώπης

Διαβάστε επίσης

Στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Βουλγαρία και την Κροατία, το ένα στα πέντε νοικοκυριά (20%) ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή συμπεριλαμβανομένης και της κοινωνικής πρόνοιας δεν καταφέρνει να έχει διαθέσιμο εισόδημα ίσο ή ανώτερο του 60% του μέσου εισοδήματος στη χώρα του.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την κοινωνική κατάσταση, όπου, όπως επισημαίνεται, στην ΕΕ το 16% των νοικοκυριών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα μικρότερα ποσοστά σχετικώς φτωχών νοικοκυριών εμφανίζονται στην Τσεχία και την Ολλανδία και κινούνται λίγο κάτω από το 10%.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της φτώχειας είναι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι πολίτες με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Στην Ελλάδα φτωχοί είναι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 29,6% των ατόμων χαμηλής εκπαίδευσης (ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 24,2%), το 19,7% των ατόμων μέσης εκπαίδευσης (ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 14%) και το 7,3% των ατόμων ανώτερης εκπαίδευσης (ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 7,1%).

Τέλος, όπως αναφέρεται, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μόνες χώρες μέλη της ΕΕ όπου ο αριθμός των ανδρών που φοιτούν στην ανώτερη εκπαίδευση είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο αριθμό των γυναικών.

Οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι περιγραφικές που των συνθηκών που βιώνουν οι χώρες που βρίσκονται στη μέγγενη της κρίσης. Αλλά η Ευρωπαϊκή επιτροπή δεν υπάρχει για να περιγράφει. Αυτό μπορούν να το κάνουν πολύ ωραία οι δημοσιογράφοι και οι bloggers. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποτίθεται πως υπάρχει για να λαμβάνει αποφάσεις που θα αντιμετωπίζουν ακριβώς τις συνθήκες και τις ανισότητες αυτές. Αντιθέτως, η Κομισιόν και οι Κομισάριοι έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους κάτω από αποφάσεις που οδήγησαν ακριβώς στο να βρίσκεται ένα στα πέντε νοικοκυριά κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Ας αφήσουν λοιπόν τις περιγραφές κι ας σχεδιάσουν την αντιστροφή της σημερινής πορείας των πραγμάτων, πριν μας πάρει όλους ο μεγάλος κατήφορος και τότε θα είναι πολύ αργά για όλη την Ευρώπη!

Παλαιότερα άρθρα: