Πληροφορίες περί κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην αντεπίθεση η κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης απάντησε στις πληροφορίες περί κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και προανήγγειλε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ θα προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία επί των προωθούμενων ρυθμίσεων.

Ο υπουργός μίλησε για ρυθμίσεις για τις γονικές άδειες που θα επεκτείνονται και στους πατεράδες, τη διεύρυνση του προστατευτικού πλαισίου για τις απολύσεις, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζόμενων όπως κούριερ και ντελίβερι, αλλά και τις ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.

Μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Είμαι περίεργος να δω όταν θα φτάσει η ώρα της ψηφοφορίας με πόση οργή και αγανάκτηση η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει».

«Προβλέπω ότι στο τέλος θα φύγετε από την ονομαστική ψηφοφορία για να μην αναγκαστείτε να ψηφίσετε τα 5/6 του νομοσχεδίου και φανεί ότι τελικά δεν ίσχυαν όσα λέγατε για “γαλέρες και οδοστρωτήρες”».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Χατζηδάκης, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε:

– Για πρώτη φορά προβλέπουμε ότι ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει γονικές άδειες και για μητέρα και για πατέρα.

– Θα περιμένω να δω με πόση αγανάκτηση θα καταψηφίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης την άδεια πατρότητας που καθιερώνουμε για πρώτη φορά για πατέρες όταν γεννιέται ένα παιδί.

– Με πόση οργή και αγανάκτηση οι γυναίκες θα καταψηφίσουν τα μέτρα για βία και σεξουαλική παρενόχληση που φέρνουμε και είναι η ενσωμάτωση διεθνής σύμβασης εργασίας.

– Με πόση οργή θα καταψηφίσετε τις διατάξεις για τα παιδία που δουλεύουν στα κούριερ και ντελίβερι που δεν έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα και ερχόμαστε εμείς οι δήθεν ανάλγητοι να τα κατοχυρώσουμε. Και να δω τι θα κάνετε με τις ρυθμίσεις που υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις που τους απασχολούν να καλύπτουν παροχές υγείας.

– Με πόση οργή θα καταψηφίσετε τις διατάξεις για την τηλεργασία και το δικαίωμά του εργαζόμενου για αποσύνδεση ώστε ο εργοδότης να μην τον ενοχλεί με email και sms πέραν του ωραρίου εργασίας του.

– Με πόση οργή θα καταψηφίσετε τις διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες διευρύνεται η προστασία εργαζόμενων με απόλυση για 6 περιπτώσεις. Ότι πρέπει οι πατεράδες να προστατεύονται για 6 μήνες από την στιγμή που θα γεννιέται κάθε παιδί.

– Με πόση οργή θα καταψηφίσετε το δικαίωμα εργαζόμενου να προστατεύεται από απόλυση όταν παραβιάζονται δικαιώματα τηλεργασίας,

– Με ποια λογική θα καταψηφίσετε την προστασία του εργαζόμενου από απόλυση όταν αυτός ασκεί γενικά κάθε του δικαίωμα. Αυτό ψηφίζεται για πρώτη φορά από εμάς τους δήθεν ανάλγητους αλλά εσείς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το είχε ψηφίσει.

– Πως θα καταψηφίσετε την αναστροφή του βάρους απόδειξης για προστασία των εργαζόμενων.

– Με πόση οργή επίσης και αγανάκτηση θα καταψηφίσετε την διεθνή σύμβαση για Υγεία και Ασφάλεια.

– Και με πόση οργή εσείς του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, που προέρχεστε από το ΚΙΝΑΛ, θα καταψηφίσετε την διάταξη για την ψηφιακή κάρτα που το ΠΑΣΙΟΚ είχε εισάγει.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα δύο κεντρικά ζητήματα που επιχειρεί να αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ για το 8ωρο και τις υπερωρίες για να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση «παγκόσμιο ρεκόρ υποκρισίας».

«Προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια σύγχυση γύρω από το 8ωρο. Γεμίσατε το κέντρο της Αθήνας με αφίσες πως δήθεν καταργείται. Διαβάστε το άρθρο 55 που για μια ακόμα φορά κατοχυρώνει το 8ωρο. Όποιος πιστεύει ότι δεν κατοχυρώνεται να μας το πει. Τώρα αρχίσατε να στρίβετε προς τις υπερωρίες γιατί δεν σας βγήκε το 8ωρο. Υπάρχει λοιπόν το 8ωρο θεσμός κατοχυρωμένος που δεν αλλάζει. Στην περίμετρο του 8ωρου υπάρχουν 2 θεσμοί: υπερωρίες και διευθέτηση», συνέχισε.

Για τις υπερωρίες είπε ότι «λέτε ότι οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό. Μόνο τα τρόλ του ΣΥΡΙΖΑ το λένε αυτό. Διαβάστε το νομοσχέδιο. Τι προβλέπεται: εκεί που έχουμε 96 ώρες στην βιομηχανία και 120 στις υπηρεσίες πάμε ετησίως στις 150 ώρες. Αυτό μπορεί να εξυπηρετεί κάποιες επιχειρήσεις και κάποιους εργαζόμενους. Αν συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι θα υπερβούν το ωράριό τους και θα πάρουν κατά 40% παραπάνω τα χρήματά τους. Μας λέτε ότι οι εργαζόμενοι θα χάνουν λεφτά γιατί πριν ήταν 125 οι υπερωρίες και έπαιρναν το 80%. Τότε οι υπερωρίες όμως ήταν παράνομες που σημαίνει ότι θα έπρεπε ο εργαζόμενος να πάει στα δικαστήρια ή να μπει ο ΣΕΤΕ και να κάνει έρευνα. Τι υπερασπίζεστε λοιπόν; Την υπερωρία και την μαύρη εργασία;».

Για την διευθέτηση σημείωσε ότι ισχύει στην χώρα μας τα τελευταία 30 έτη και αφορά συγκεκριμένες επιχειρήσεις και τον τουριστικό κλάδο. Μάλιστα αποκάλυψε ότι «με αυτό το νομοσχέδιο ενσωματώνουμε την οδηγία της ΕΕ του 2019 που είχε υπογραφεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Τι συμφώνησε τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Συμφώνησε ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας. Στην πρώτη παράγραφο λέει ότι τα κράτη μέλη λαμβάνουν μέτρα ώστε εργαζόμενοι με παιδιά και οι φροντιστές να μπορούν να ζητούν ευέλικτες μορφές εργασίας και οι εργοδότες καλούνται να τις εξετάσουν και να αιτιολογήσουν πιθανή απόρριψη».

«Στο όνομα δογμάτων και τυφλού πάθους κατά της κυβέρνησης στρέφεστε κατά των εργαζόμενων. Αυτή είναι η διαφορά μας. Εσείς όταν είστε στην κυβέρνηση υπογράφετε αυτά που σας έδειξα και μετά κάνετε ότι δεν τα ξέρετε και ξιφουλκείτε κατά του εαυτού σας», είπε σε άλλο σημείο

Αναφορικά με τις διατάξεις που αφορούν το συνδικαλιστικό νόμο είπε πως «πίσω από τις αντιδράσεις κομμάτων είναι διαμαρτυρίες κάποιων συνδικαλιστών καθώς ακουμπάμε προνόμια. Καταργείται η χρηματοδότηση συνδικαλιστικών οργανώσεων από τους εργοδότες και από κόμματα. Γιατί να μην το κάνουμε; Θέλετε τον εργοδοτικό συνδικαλισμό» ενώ για την άρση της ασυλίας υπογράμμισε πως «ξέρετε ότι ένας συνδικαλιστής σήμερα αν καταγγελθεί για σεξουαλική παρενόχληση δεν μπορεί να διωχθεί; Θέλετε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ασυλίας;»

Παλαιότερα άρθρα: