Ποιον εξυπηρετεί η Βαρουφακειάδα;

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Άλλη μια Κυριακή που ο Γιάνης Βαρουφάκης απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων παρήλθε, χωρίς να ιδρώσει ιδιαιτέρως το αυτί του Μεγάρου Μαξίμου.

Η αλήθεια είναι ότι οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών μας βοηθούν να διαμορφώσουμε μια πιο πλήρη εικόνα για το σκηνικό των ημερών, πλην όμως δεν αλλάζουν ούτε τον ρουν των γεγονότων ούτε προσθέτουν κάτι φοβερά διαφορετικό στα όσα ήδη γνωρίζουμε. Με αυτά και με αυτά, συνεπώς, ποιον βοηθά η Βαρουφακειάδα, η οποία γίνεται πρωτοσέλιδο και πρώτο θέμα στα κανάλια;

Να βοηθά άραγε τη ΝΔ; Η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκει ευκαιρία, κάθε φορά που προστίθενται νέα στοιχείο στο ήδη γνωστό και αρκετά πλήρες ψηφιδωτό των ημερών εκείνων, να επαναφέρει το αίτημά της για Εξεταστική Επιτροπή και να ρίχνει πυρά στο Μαξίμου. Πλην όμως, είναι δεδομένο ότι η εν λόγω Εξεταστική θα γίνει μόνο όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, ενώ η επίθεση δεν είμαι πεπεισμένος τι διαφορά κάνει στον κόσμο, ο οποίος είναι στις παραλίες. Ομολογουμένως, η ΝΔ κάνει τη δουλειά της, όμως το ζήτημα είναι το ακροατήριο πώς πορεύεται.

Να βοηθά η εν λόγω ιστορία το Μαξίμου; Μην το γελάτε, υπάρχουν κάποιοι που εκτιμούν ότι το Μαξίμου συσπειρώνεται από τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη. Η εν λόγω διατύπωση έχει ένα στοιχείο αλήθειας, διότι το Μαξίμου έχει επιλέξει να μην ανατροφοδοτεί την εν λόγω ιστορία, καθώς αντιλαμβάνεται ότι ο κόσμος γνωρίζει αρκετά για εκείνη την περίοδο και έχει ήδη βγάλει τα συμπεράσματά του. Συνεπώς, το Μαξίμου το συμφέρει να παρουσιάζεται ο Γιάνης Βαρουφάκης ως ο τρελός του χωριού. Όχι, όμως, κιόλας ότι το να βγαίνουν τα sms του πρωθυπουργού, όπου παρουσιάζει τρομακτική άγνοια για το πώς δουλεύει η Ευρώπη είναι κάτι το κολακευτικό.

Τέλος, να ευνοεί η ιστορία τον Γιάνη Βαρουφάκη; Ειλικρινά, πιστεύω ότι ο πρώην υπουργός είναι ο μεγαλύτερος χαμένος της ιστορίας αυτής. Μέσα από τα όσα λέει, αναδεικνύεται η τρομακτική ασχετοσύνη του: λέει πως θα μέναμε εντός της Ευρωζώνης, αλλά παράλληλα θα τροποποιούσαμε και το νομικό καθεστώς που διέπει την ΤτΕ, ώστε το κράτος να μπορεί να ασκεί έλεγχο επ’ αυτής. Μιλάμε για τρομακτικές ανοησίες, οι οποίες εκτοξεύονται κατά ριπάς, με αυτό το γνωστό αυτάρεσκο ύφος του πρώην υπουργού. Αυτό όμως δεν αλλαζει το γεγονός ότι είναι βλακείες. Με την παροιμιώδη αφροσύνη του και την παντελή έλλειψη μέτρου, ο κ. Βαρουφάκης δεν αντιλαμβάνεται πως θα φορτωθεί όλη την ευθύνη για την απαράδεκτη διαπραγμάτευση του 2015 και ας είχε πολιτικό προϊστάμενο τον Αλέξη Τσίπρα. Θα πρόκειται για το μεγαλύτερο επίτευγμά του, μέχρι στιγμής, την τέλεια αυτοπαγίδευσή του, δηλαδή.

Η Βαρουφακειάδα δεν εξυπηρετεί πραγματικά κανέναν, ούτε καν τη ΝΔ, η οποία δεν χάνει φυσικά ευκαιρία να βάλλει εναντίον της κυβέρνησης. Και δεν εξυπηρετει κανέναν, όχι γιατί δεν πρέπει να ξέρουμε τι συνέβη, αλλά γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί με την παρελθοντολογία, όσο ενδιαφέρουσα και αν είναι αυτή πολιτικά. Γι’ αυτό το λόγο, γυρνάει σελίδα στην εφημερίδα και χαζεύει τα κοσμικά ή τα αθλητικά…

Παλαιότερα άρθρα: