Ποιος είναι ο ελληνογάλλος που ήρθε μαζί με τον Ολάντ στην Αθήνα;

Διαβάστε επίσης

Ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα επί Μιτεράν και εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1988

Ελληνικής καταγωγής αφού το πατρώνυμο του είναι Καμπαντέλης – Γεωργιάδης από την Μυτιλήνη. Η οικογένεια του έφυγε από την Λέσβο και ως μετανάστες κατέφυγαν στην Μασσαλία όπου ο παππούς και ο πατέρας του ήταν τεχνίτες διαμαντιών. Ο Έλληνας πατέρας του παντρεύτηκε την Γαλλίδα, μετανάστευσαν με την σειρά τους στον Καναδά αλλά η μητέρα του μετά το διαζύγιο με τον Καμπαντέλη επέστρεψε με τον Ζαν Κριστόφ και την αδελφή του στο Παρίσι.

Πρώην κομμουνιστής, ηγετική προσωπικότητα του φοιτητικού κινήματος και δεξί χέρι του Φρανσουά Μιτεράν, του Λιονέλ Ζοσπέν, του Ντομινίκ Στρος Καν και της Μαρτίν Ομπρί, ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς (ή ελληνιστί Καμπαντέλης) είναι μία από τις ηγετικές προσωπικότητες του κόμματος που δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο.
Ως εθνικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Ευρώπη, την Αμυνα και τη Διεθνή Πολιτική, ο 61χρονος ελληνικής καταγωγής πολιτικός ασχολείται με τη διαμόρφωση της νέας εξωτερικής πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος.

Εχοντας διατελέσει για δύο ολόκληρες δεκαετίες βουλευτής των Σοσιαλιστών στο Παρίσι (την πρώτη φορά από το 1988 έως το 1993 και στη συνέχεια από το 1997 μέχρι σήμερα), το δεξί χέρι του Στρος Καν, που είδε το άλλοτε φαβορί για το προεδρικό χρίσμα να πέφτει υπό το βάρος των «ροζ» αποκαλύψεων -νωρίτερα είχε και ο ίδιος τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω εμπλοκής του σε σκάνδαλα- έχει τώρα την ευκαιρία να ανέλθει στα ανώτατα κλιμάκια του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η περίφημη επιστολή του Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς για την στάση της Γερμανίας και τις πιέσεις της στην Ελλάδα
Η επιστολή, η οποία αρχίζει με τη φράση «Αγαπητέ μου φίλε», καταδεικνύει πόσο επιβαρύνθηκαν οι σχέσεις της Γαλλίας με τη Γερμανία – δύο από τα σημαντικότερα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – με αφορμή το ελληνικό ζήτημα.
«Η Ευρώπη, αγαπητέ μου φίλε, δεν καταλαβαίνει την επιμονή της χώρας σου να ακολουθείται τυφλά ο δρόμος της λιτότητας. Ξέχασε μήπως η χώρα σου τη στήριξη που της προσέφερε η Γαλλία αμέσως μετά τα στυγερά εγκλήματα που διαπράχθηκαν εξ ονόματός σου;», τονίζει ο Γάλλος σοσιαλιστής ηγέτης.
Ο κ. Καμπαντελίς συνεχίζει καταγράφοντας τη συμβολή της Γαλλίας στην ανάκαμψη της μεταπολεμικής Γερμανίας και αναφέρει μεταξύ άλλων το Σχέδιο Μάρσαλ του 1947, τη συμφωνία του 1953 για την ελάφρυνση του γερμανικού χρέους και το διπλωματικό πράσινο φως που δόθηκε το 1989 για την επανένωση των δύο Γερμανιών μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
«Το Βερολίνο θα πρέπει να θυμηθεί αυτό το μάθημα ιστορίας, ενώ δίνει στην Αθήνα μαθήματα οικοκυρικών», γράφει ο κ. Καμπαντελίς. «Η Γαλλία και η Ευρώπη επέτρεψαν στη Γερμανία να γίνει η δύναμη που είναι σήμερα. Αγαπητέ μου φίλε, η Γερμανία πρέπει να συνέλθει, και γρήγορα!».

Πληροφορίες από άρθρο που επιμελήθηκε η Ειρήνη Νικολοπούλου για το eirinika.gr

Παλαιότερα άρθρα: