Politico: Η επέλαση των πράσινων στις δημοτικές προκαλεί «πονοκέφαλο» στον Μακρον!

Διαβάστε επίσης

Ένα πράσινο κύμα σάρωσε τη Γαλλία στις τοπικές εκλογές την Κυριακή, κατασχίζοντας μεγάλες πόλεις όπως το Στρασβούργο, τη Λυών και τη Μασσαλία για πρώτη φορά, ενώ ο Εμμανουήλ Μακρόν είχε μια πολύ άσχημη νύχτα.

Το κεντροκεντρικό κόμμα του Γάλλου προέδρου, La République En Marche, που ιδρύθηκε πριν από λιγότερο από πέντε χρόνια, δεν κατάφερε να ξεπεράσει τους παλιούς κατεστημένους κατεστημένους φορείς των παραδοσιακών κομμάτων, οι οποίοι συχνά έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε τοπικό επίπεδο στην αντιμετώπιση της κρίσης του κοροναϊού.

Ακολουθούν πέντε συμπεράσματα από τον δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής – που πραγματοποιήθηκαν περίπου τρεις μήνες μετά τον πρώτο, λόγω του κοροναϊού:

1. Οι μεγάλες πόλεις γίνονται πράσινες

Οι Πράσινοι είχαν την καλύτερη εκλογική τους βραδιά, αναδυόμενοι ως οι νέοι διαταράκτες της γαλλικής πολιτικής. Κατέλαβαν μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας, σπάζοντας δεκαετίες σοσιαλιστικών και συντηρητικών κατεστημένων.

Μεταξύ των πόλεων όπου κυριαρχούν τώρα το κόκορα: η Λυών – η οποία διευθύνεται από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών του Μακρόν Γκάρντ Κολόμπ για δεκαετίες – και τη Μασσαλία, η οποία ήταν συντηρητική φέουδο. Οι Πράσινοι αποδείχθηκαν επίσης αποφασιστικοί σύμμαχοι των σοσιαλιστών υποψηφίων σε αρκετές σημαντικές πόλεις, πάνω απ ‘όλα στο Παρίσι, βοηθώντας τη δήμαρχο Άνν Χιντάλγκο να κερδίσει την επανεκλογή με σχεδόν το 50% των ψήφων.

2. Περισσότερα προβλήματα για το Macron

Η La République en Marche (LREM) κέρδισε, αφού απέτυχε να τοποθετήσει τις ρίζες του μετά την ανάπτυξη ενός κινήματος που σχηματίστηκε για να ωθήσει τον Macron στην προεδρία. Σε πολλά μέρη, οι συμμαχίες της με άλλα κόμματα πέταξαν.

Η μεγαλύτερη νίκη της νύχτας του Macron είναι επίσης αναμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους του. Ο Πρωθυπουργός Έντουαρντ Φίλιπ επανεκλέχθηκε εύκολα δήμαρχος της βόρειας πόλης της Χάβρης, κερδίζοντας περίπου το 59% των ψήφων, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Η ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης στον Philippe περιπλέκει τους υπολογισμούς του Macron σχετικά με το αν θα αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό του ως μέρος της επαναφοράς της κυβέρνησης.

3. Πρόβλημα προσέλευσης

Ο Macron παρακολουθούσε πόσα άτομα πήγαν στις κάλπες ως ένδειξη της επιτυχίας των εκλογών – και αυτό αποδείχθηκε μια ηχηρή επίπληξη. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν ιστορικά χαμηλό στο 41%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ipsos, με πολλούς παράγοντες να αποθαρρύνουν τους ψηφοφόρους, όπως η πανδημία κοραναϊού, η ασυνήθιστη παρέλευση τριών μηνών μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου των εκλογών λόγω του ιού και του καιρού.

Ο Macron εξέφρασε την «ανησυχία του για τη χαμηλή προσέλευση», σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Elysée. Η χαμηλή προσέλευση πλήττει τις γαλλικές εκλογές εδώ και χρόνια, αλλά το επίπεδο ρεκόρ την Κυριακή υπογράμμισε τη δημοκρατική κρίση που αντιμετωπίζει η Γαλλία, με εκτεταμένη δυσαρέσκεια με τους πολιτικούς και την τρέχουσα πολιτική εκπροσώπηση που περιβάλλεται επίσης από τις διαμαρτυρίες των Yellow Jackets, απεργίες ενάντια σε κυβερνητικά σχέδια μεταρρυθμίσεων και τις χαμηλές βαθμολογίες έγκρισης του Macron .

4. Η βασίλισσα Άννα βασιλεύει στο Παρίσι

Η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo κέρδισε την επανεκλογή σε ένα canter στην πρωτεύουσα, διεκδικώντας περισσότερο από το 48 τοις εκατό των ψήφων – περίπου 15 βαθμούς μπροστά από τον πλησιέστερο αμφισβητή της, τη συντηρητική Rachida Dati και πολύ μπροστά από τον πρώην υπουργό Υγείας της Macron Agnès Buzyn. Η σοσιαλιστική πολιτική βοήθησε στη νίκη από μια συμμαχία με τους Πράσινους – την οποία αναγνώρισε ευχαριστώντας τον Πράσινο υποψήφιο David Belliard στην αρχή της ομιλίας της για τη νίκη.

Η νίκη του Hidalgo και η κακή εμφάνιση του Buzyn ισοδυναμούσαν με ταπείνωση για το LREM. Ο Μακρόν κέρδισε το Παρίσι και στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών του 2017, αλλά η εκστρατεία του κόμματός του για το δημαρχείο μαστιζόταν από διαμάχες και αποδυναμώθηκε περαιτέρω με την αντικατάσταση του αρχικού υποψηφίου Μπέντζαμιν Γκρέιου εξαιτίας ενός σκανδάλου.
Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Μπουζίν δεν κατάφερε ακόμη και να εξασφαλίσει έδρα στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Η Hidalgo είπε ότι θα εργαστεί τώρα για την περαιτέρω επέκταση των πρασίνων στην πόλη και κάλεσε τους αντιπάλους της να «συνεργαστούν, παρά τις διαφορές».

5. Χαρμολύπη στη δεξιά πτέρυγα
Οι συντηρητικοί Les Républicains κατάφεραν να κρατήσουν σε μεγάλο αριθμό πόλεων και κωμοπόλεων που κατέβασαν υποψήφιους , σε ένδειξη ελαφράς ανάκαμψης στην εκλογική τους περιουσία μετά από ένα θλιβερό αποτέλεσμα στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πέρυσι. Αλλά έχασαν επίσης μεγαλύτερες πόλεις που διατηρούσαν εδώ και δεκαετίες, όπως η Μασσαλία και το Μπορντό.
Το ακροδεξιό Εθνικό Ράλλυ κέρδισε το Περπινιάν, τη μεγαλύτερη πόλη που έχει κατακτήσει από τη δεκαετία του 1990, αλλά απέτυχε στο στόχο του να κερδίσει μικρότερες πόλεις στο Βορρά και τη Νοτιοανατολική Γαλλία.

Politico: 5 French election takeaways as Greens win, Macron stumbles
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

Παλαιότερα άρθρα: