Politico: Σε ψυχροπολεμική κατάσταση οι σχέσεις ΗΠΑ – Γερμανίας

Διαβάστε επίσης

Εν γένει το κλίμα μεταξύ των ηγετών Γερμανίας και ΗΠΑ από την στιγμή που ήρθε ο Τραμπ στην εξουσία δεν είναι καλό, τώρα λοιπόν ο Τραμπ έδωσε εντολή για την απομάκρυνση 12.000 στρατιωτών.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγες μέρες το Πεντάγωνο κατέθεσε ένα σχέδιο για την απομάκρυνση περίπου 12.000 στρατιωτών από τη Γερμανία, λόγω της καθυστέρησης της Γερμανίας στην απόδοση των αμυντικών δαπανών.

Κορυφαίοι ηγέτες της άμυνας ανέφεραν ότι το σχέδιο, το οποίο θα φέρει 6.400 στρατιώτες στο σπίτι και θα επανατοποθετήσει σχεδόν 5.600 σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας του Πενταγώνου να ανακατανείμει τις δυνάμεις των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο για να ανταγωνίζεται καλύτερα τις νέες απειλές από τη Ρωσία και την Κίνα.

Η κίνηση θα αφήσει 24.000 στρατιώτες στη Γερμανία, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σταθμεύσει σημαντικό αριθμό δυνάμεων μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Άμυνας Mark Esper ρωτήθηκε επανειλημμένα πώς το σκεπτικό αυτό ταιριάζει με τις δηλώσεις του Trump ότι τα στρατεύματα μετακινούνται για να «τιμωρηθεί» η Γερμανία.

Ο Esper σημείωσε ότι η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Διοίκησης επιταχύνθηκε με την απόφαση του προέδρου τον Ιούνιο να αποσύρει δυνάμεις από τη Γερμανία, η οποία τυφλώνει τους συμμάχους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και θεωρήθηκε ως επίπληξη των Γερμανών ηγετών και ωφέλιμη για τη Ρωσία. Ο Τραμπ έχει συνδέσει τη μείωση με την αποτυχία του Βερολίνου να επιτύχει τον μη δεσμευτικό στόχο του ΝΑΤΟ να ξοδέψει το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα.
Η κίνηση θα κοστίσει σε «μονοψήφιο» δισεκατομμύρια δολάρια, είπε ο Esper, και θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Οι αμερικανοί νομοθέτες και από τα δύο μέρη επέκριναν την κίνηση τον Ιούνιο μετά την εμφάνιση των αρχικών αναφορών. Ο γερουσιαστής Chris Murphy (D-Conn.) Καταδίκασε γρήγορα την κίνηση. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη μεταφορά της έδρας της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ και εκείνης της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης από τη Γερμανία στο Βέλγιο, δήλωσε ο διοικητής της EUCOM στρατηγός Tod Wolters. Στο μέλλον, η έδρα της Διοίκησης της Αφρικής των ΗΠΑ και της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των Η.Π.Α. θα μπορούσε επίσης να μετακινηθεί από τη Γερμανία σε μια νέα τοποθεσία, είπε.

Ο Esper και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η νέα προσέγγιση της ανάπτυξης περισσότερων περιστροφικών δυνάμεων, σε αντίθεση με τα στρατεύματα που τοποθετούνται μόνιμα στο εξωτερικό, θα ενισχύσει την αποτροπή εναντίον της Ρωσίας, βελτιώνοντας την ετοιμότητα των αναπτυσσόμενων δυνάμεων και παρέχοντας μια πιο ευέλικτη, «διαρκή» παρουσία, ιδίως σε στη Μαύρη Θάλασσα και στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.

Πολλά από τα 6.400 στρατεύματα που επιστρέφουν στις Η.Π.Α. θα αρχίσουν να πραγματοποιούν περιστροφικές αναπτύξεις. Τα 4.500 μέλη του δεύτερου συντάγματος ιππικού στη Γερμανία θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ καθώς άλλες μονάδες Stryker ξεκινούν περιστροφές στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Από τα 5.600 στρατεύματα στη Γερμανία που θα αναπτυχθούν αλλού στην Ευρώπη, περίπου 2.000 θα πάνε στο Βέλγιο για να κάνουν έδρα. Άλλοι 2.500 αερομεταφορείς που έχουν προγραμματιστεί να αποσταλούν στη Γερμανία από το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και μια μαχητική μοίρα και στοιχεία μιας μαχητικής πτέρυγας θα σταλούν στην Ιταλία.

Μόλις η Βαρσοβία υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και συμφωνία επιμερισμού των βαρών, οι ΗΠΑ θα εγκαταστήσουν επίσης μια μεγάλη στρατιωτική μονάδα στην Πολωνία, δήλωσε ο Esper. Μπορεί να υπάρχουν επιπλέον ευκαιρίες για μετακίνηση δυνάμεων στην Πολωνία και στη Βαλτική στο μέλλον, είπε.

Politico: US to pull 12,000 troops from Germany after Trump calls country ‘delinquent’
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

Παλαιότερα άρθρα: