Πολιτική Κουζίνα: Ας κρατήσουν οι γαλάζιοι χοροί

Διαβάστε επίσης

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Ζωή σε παροξυσμό

Δεν ξέρω πραγματικά τι συμβαίνει με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αυτό που ξέρω είναι πως την ψήφο τους τη μετανιώνουν πλέον πολλοί από τους 235 βουλευτές που την ψήφισαν, ακόμα και ορισμένοι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα σκεπτικοί. Αλλά και η Ζωή, κυρία, φροντίζει να τους δίνει πάσα αφορμή προκειμένου να τη σχολιάζουν. Από τη μια συγκαλεί ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος, η Πρόεδρος της Βουλής! Μετά μιλά για νομοσχέδια που ενδέχεται να είναι άκυρα, επειδή έλαβαν λιγότερες από 151 ψήφους, χωρίς την παρουσία των χρυσαυγιτών βουλευτών, ανοίγοντας έτσι ένα επικίνδυνο παράθυρο. Τέλος, δίνει συνέντευξη στο Unfollow (την αγάπη μου στους εκεί πεπλανημένους συριζαίους) λέγοντας πως «οι δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο κομμάτων δεν είναι διατεθειμένες να βαπτίσουν το κρέας ψάρι (σ.σ. επαναφέροντας τη φράση Γλέζου) και να υπαναχωρήσουν στις αδιαπραγμάτευτες αρχές επί τη βάση των οποίων δόθηκε η λαϊκή εντολή». Θα ζήσουμε πανέμορφες στιγμές με τη Ζωή, ειδικά από τη στιγμή που επιτέλους ξεκινούν και οι συνεδριάσεις στην Ολομέλεια. Πάρτε ποπκορν και λεξοτανίλ, θα χρειαστούν αμφότερα. 

Σαλάτα: Σφίξανε τα γάλατα

Να το πούμε απλά: Τα γάλατα έχουν σφίξει για τα καλά. Ο σούπερ Μάριο Ντράγκι έχει ανοίξει για καλά την στρόφιγγα του χρήματος στην ευρωζώνη, εμείς όμως κρατάμε ομπρέλα. Μόλις 500 εκατομμύρια η αύξηση στο cap του ELA και δεν αυξάνεται και το όριο των t-bills. Ψίχουλα δηλαδή, την ώρα που το αγόρι με τα λαχουρέ πουκάμισα που κατά τα άλλα σκίζει τους κουτόφραγκους δεν καταφέρνει να πάρει το πράσινο φως από τους ίδιους κουτόφραγκους για τα μέτρα που (δεν) προτείνει. Κοινώς, όσοι από την κυβέρνηση έχουν όρεξη για πειραματισμούς και ιδεολογικές αγκυλώσεις, μπορούν να τις ξεχάσουν, διότι θα βιώσουμε υπέροχες καταστάσεις. Α και τα σχέδια για κάποιον ιδιότυπο εσωτερικό δανεισμό από του έχοντες, να τις ξεχάσουν ορισμένα ονειροπόλα αγόρια. Άντε με τις μπαρούφες!

Κυρίως πιάτο: Ας κρατήσουν οι γαλάζιοι χοροί

Καιρό έχω να ασχοληθώ με τη ΝΔ και θέλω να γράψω πέντε πράγματα, μεδεομένο πως την Πέμπτη πέρασα όλη τη μέρα μου στη Βουλή, περιμένοντας να τελειώσει η συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος. Στις 14:00 ξεκίνησε και στις 11:45 τελείωσε. 48 βουλευτές μίλησαν επί συνόλου 79 παρισταμένων (76 βουλευτές+3 ευρωβουλευτές). Πρωτόγνωρο για ΝΔ, εδώ σου λέει, έβγαιναν βουλευτές από την αίθουσα και τσιμπιόντουσαν να δουν αν είναι αλήθεια και αν όντως συνεδρίαζει η ΚΟ του κόμματος. Μετά από τρία χρόνια πήραν το λόγο οι βουλευτές σε συνεδρίαση ΚΟ!

Τα πράγματα, κατά τη δική μου ανάγνωση, readers μου αγαπημένοι, είναι πως έχουμε ένα εσωκομματικό ματς που παίζεται. Χθες είδαμε τις πρώτες αναγνωριστικές μπαλιές. Κάθε ομάδα έκανε και μια καλή ευκαιρία, αλλά η πλάστιγγα δεν έχει γύρει ούτε υπέρ των τασσόμενων υπέρ της συνδιάσκεψης (δηλαδή Σαμαράς και σία) ούτε υπέρ αυτών που δηλώνουν πως πρέπει να γίνει άμεσα, δηλαδή κατά τον Μάιο, άντε Ιούνιο μάξιμουμ, συνέδριο επανεκκίνησης.

Ο Πρόεδρος Αντώνης μου φάνηκε πολύ σίγουρος πως η ΝΔ θα βγει ενισχυμένη από τη συνεδρίαση της ΚΟ, αν και ορισμένους άλλους, συνεδριακούς, δεν τους είδα το ίδιο χαρούμενους. Μου έλεγαν μάλιστα πως, αν η ηγεσία εμμείνει στον στρουθοκαμηλισμό, τότε και οι ίδιοι θα επιλέξουν άλλη οδό και θα πορευτούν δια της διαφοροποίησης της διαφοράς τους στο εσωκομματικό πεδίο. Με άλλα λόγια, πάμε σε μια λογική δύο πόλων, έστω και ετερόκλητων.

Μα πόσο επίκαιρος όμως είναι ο Σαββόπουλος, ρε παιδιά… «Ας κρατήσουν οι χοροί και θα βρούμε αλλιώτικα, στέκια επαρχιώτικα βρε» τραγουδούσε. Ε, οι γαλάζιοι χοροί θα κρατήσουν κάμποσο. Και θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τις εθνικές εξελίξεις. Αφήστε δε που έχουμε και δεύτερο ημίχρονο στην Πολιτική Επιτροπή της Κυριακής. Και επίσης, ο παράγων Κώστας Καραμανλής εξακολουθεί να ποιεί την νήσσαν.

Επομένως; Φεεεεετα! Το έχουμε ξαναπει.

Επιδόρπια:

1)    Μαθαίνω εγκύρως πως στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής θα είναι ο άνθρωπος για τον οποίο αυτή η στήλη γράφεται, η φαντασίωση της πενηντάρας νεοδημοκράτισσας, ο υπερκομματικός γόης, ο Δημήτριος ο Μεγαλοπρεπής Αβραμόπουλος. Αλλωστε, ακόμα είναι αντιπρόεδρος της ΝΔ και ex officio μέλος της ΠΕ. Όαση θα είσαι πάλι, Δημήτρη μου!

2)    “Να ξεκουραστείς κύριε Προέδρε!” είχε πει κάποια στιγμή ο Νίκος Δένδιας στον Πρόεδρος Αντώνη. «Τώρα κατάλαβα τι εννοούσε!» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στη δευτερολογία του στην ΚΟ της ΝΔ, εννοώντας προφανώς πως τώρα έχει αρχίσει και του βγαίνει η κούραση από τα δυόμιση χρόνια στην κυβέρνηση. Επειδή όμως η φράση αυτή ειπώθηκε έτσι και από το συγκεκριμένο άτομα, περιττό να σας πω τι γέλιο έπεσε ανάμεσα στους δημοσιογράφους που καλύπτουμε ΝΔ, όταν την πληροφορηθήκαμε. Τουλάχιστον περνάμε καλά και αυτό βγαίνει στον κόσμο.

3)    Η στήλη αυτή επίσης τρελαίνεται για Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος βρήκε το αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου εξαιρετικό. Όταν μου το έστειλαν σε μήνυμα, αρχικά κοίταζα και ξανακοίταζα το τηλέφωνο, μπας και καταλάβω, αν με δουλεύουν ή όχι. Και μετά ήρθε και η εκτίμηση του Άδωνι πως «μέχρι το Πάσχα αυτή η κυβέρνηση θα έχει πέσει» για να το χάσω εντελώς! Και μετά προσπαθούν, έστω και ετεροχρονισμένα, οι συνεργάτες του Προέδρου Αντώνη να αποδείξουν πως δεν ποντάρουν σε αριστερή παρένθεση…

Παλαιότερα άρθρα: