Πολιτική Κουζίνα: Δυο λόγια με ειλικρίνεια

Διαβάστε επίσης

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Σήμερα έχω πάρει την απόφαση πως η στήλη δεν θα δημοσιευτεί στη γνωστή μορφή της. Οι εθνικές εξελίξεις, όπως έχουν διαμορφωθεί, δεν μας επιτρέπουν ούτε πλακίτσα, ούτε καυστικά σχολια, ούτε τίποτε ανάλαφρο. Οι στιγμές απαιτούν ψυχραιμία και νηφαλιότητα, να δούμε όλα τα δεδομένα κατάματα και την Κυριακή να ψηφίσουμε με συνείδηση, αν φτάσουμε ως εκεί τουλάχιστον.

Θέλω να σας γράψω δύο λόγια με απόλυτη ειλικρίνεια. Μπορώ να σας δώσω και ειδήσεις, μπορώ να σας δώσω και παρασκήνιο, επιλέγω να μην το κάνω. Μπορούμε να πούμε πώς έφτασε ο Τσίπρας στο δημοψήφισμα, μπροούμε να πούμε για την έκπληξη της Μέρκελ, μπορούμε να πούμε για το ότι ο Γιουνκερ πιάστηκε να κοιμάται κυριολεκτικά, μπορούμε να πούμε αυτά και τόσα άλλα. Όμως πρέπει να πούμε κάτι πραγματικά σοβαρό.

Φίλες και φίλοι, αυτή τη φορά δεν κάνουμε πλάκα: η Ελλάδα βρίσκεται πραγματικά σε κίνδυνο. Και μην σας παραμυθιάζουν ότι την Κυριακή ψηφίζουμε «συμφωνία ή όχι συμφωνία». Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση για άλλη συμφωνία. Η κυβέρνηση το ξέρει και γι’ αυτό εστιάζει περισσότερο στο τι σημαίνει να ψηφίσεις ΝΑΙ και λιγότερο στο τι σημαίνει να στηρίξεις το ΟΧΙ που ζητάνε. Το πραγματικό, το υπαρκτό δίλημμα είναι «Ελλάδα στην Ευρώπη και στο Ευρώ ή Ελλάδα μόνη της;».

Το δημοψήφισμα, όπως το θέτει η κυβέρνηση, είναι ένα οικτρό παπατζιλίκι. Πρόταση των θεσμών, όπως την θέτει η κυβέρνηση, δεν υπάρχει. Και ακόμα και η ανανεωμένη πρόταση με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στον τουρισμό είναι σημαντική. Θα ξεχάσω τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά με ύφος χιλίων καρδιναλίων να μιλά από το βήμα της Βουλής το Σάββατο και να λοιδωρεί όσους θα ψηφίσουν τον αυξημένο συντελεστή στον τουρισμό;

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευτεί απόλύτως τίποτα καλύτερα. Ή τώρα, την ύστατη ώρα, θα πάρει πίσω το δημοψήφισμα και θα κλείσει μια συμφωνία με τους εταίρους, όποια συμφωνία και να είναι αυτή, ή αν δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση, θα οδεύσει με ατζέντα το Grexit στο δημοψήφισμα. Άλλο ερώτημα πέραν του ευρώ ή δραχμή δεν υπάρχει, καθαρά πράγματα. Νομίζετε δηλαδή πως, αν η κυβέρνηση κερδίσει το δημοψήφισμα και η πλειοψηφία πει ΟΧΙ στη συμφωνία με τους εταίρους, θα μπορέσει να βρει τον έντιμο συμβιβασμό; Καλό και σύντομο! Για να συντομεύσω το συλλογισμό, κάθε, αλλά κυριολεκτικά κάθε, πληροφορία που έχουμε είναι πως, αν η κυβέρνηση κερδίσει το δημοψήφισμα, μετράμε αντίστροφα για το Grexit.

Τόσο απλά και τόσο κατανοητά τα πράγματα.

Προσωπικά, έχω βάλει κάτω το κεφάλι και μεταδίδω ειδήσεις. Όπως τις πληροφορούμαι, την ίδια ώρα. Ειδήσεις που με πονάνε, με φοβίζουν, με ανησυχούν, αλλά τις μεταδίδω. Αυτό κάνω από τα ξημερώματα του Σαββάτου, αυτό θα κάνω, διότι αυτός είναι ο ρόλος μου. Είναι όμως αναφαίρετο στοιχείο δημοσιογραφικής εντιμότητας να είμαι καθαρός, ιδίως όταν πρόκειται για ένα τόσο κρίσιμο, ένα υπαρξιακό εθνικό ζήτημα.

Μας ζητάνε, έτσι εύκολα και αβίαστα, επειδή αυτοί δεν πήραν το βάρος της ευθύνης τους, να διαλέξουμε ανάμεσα στο ευρώ ή τη δραχμή. Ανάμεσα στην όποια ταπεινωτική συμφωνία έρθει, μετά από ένα ΝΑΙ ή στο χάος του ΟΧΙ και της δραχμής. Διότι, το ΟΧΙ σημαίνει οριστική ρήξη.

Άρα λοιπόν, τι κάνουμε; Ο καθένας θα επιλέξει αυτό που θέλει, αυτό που θεωρεί σκοπιμότερο και αυτό που κρίνει συμφερότερο για το μέλλον του. Εγώ θέλω ένα μέλλον με κάποια προοπτική και ανοιχτές πορτες με την Ευρώπη και αυτό θα ψηφίσω. Όμως δεν σταματώ να αγαπώ και να εκτιμώ φίλους μου που θα ψηφίσουν το αντίθετο από εμένα.

Η πολιτική διαφωνία είναι θεμιτή. Ο νέος διχασμός, το μίσος για τον άλλο, είναι αυτό που δεν πρέπει να επικρατήσει. Αν αυτό συμβεί, θα τους έχουμε κάνει πολύ εύκολα τη χάρη.

Παλαιότερα άρθρα: