Πολιτική Κουζίνα: Η κρυάδα του Μαξίμου

Διαβάστε επίσης

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Έλα στον παππού

Μπορεί ο πρωθυπουργός να συνέστησε επιτροπή εκλογικού αγώνα και να προετοιμάζει συλλογικές διαδικασίες για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ (κάτι που δεν αναμένεται να είναι εύκολο, μιας και ήδη έχουν πέσει οι πρώτες «χυλόπιτες»), όμως ο πρωθυπουργός θέλει να έχει έναν δικό του άνθρωπο για να επιβλέπει αυτή τη διαδικασία. Σύμφωνα, λοιπόν, με συγκλίνουσες πληροφορίες, αυτός ο άνθρωπος δεν είναι άλλος από τον πολύπειρο ως προς τα κομματικά «παππού» του Μεγάρου Μαξίμου, τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος θα έχει την υψηλή εποπτεία της κατάρτισης των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς το έλεγε εκείνο το καλτ τραγούδι; “Έλα στον παππού…”

Σαλάτα: “Βρε, λες;”

Αυτή τη φράση άκουγα σε διάφορα γαλάζια πηγαδάκια, όλων των αποχρεώσεων, στο κτίριο της λεωφόρου Συγγρού το απόγευμα της Τετάρτης, όπου ο Βαγγέκης Μεϊμαράκης κάλεσε τους πολιτευτές του κόμματος, συνδικαλιστές και εκπροσώπους της ΝΔ στους παραγωγικους φορείς αλλά και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η εικόνα κατάρρευσης που δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η σκέψη όλο και περισσότερων πως ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να δραπατεύσει με το στήσιμο της κάλπης έκανε διάφορυς να σκέφτονται πως η ΝΔ είναι σε θέση να επανακάμψει και-γιατί όχι;-αν είναι είναι καλό και το φεγγάρι, να είναι και πρώτο κόμμα, πάλι με τη λογική του μη χείρον βέλτιστον βέβαια. Σημειώνω με ενδιαφέρον πως κανείς δεν είχε να πει κακή κουβέντα για τον πρόεδρο Βαγγέλα, ενώ δεν ήταν λίγες και οι στιγμές που ο πρόεδρος της ΝΔ χειροκροτήθηκε με πάθος από τα στελέχη του κόμματος, δείγμα του ότι η ΝΔ προσέρχεται στις εκλογές τουλάχιστον με λυμένο το εσωτερικό της ζήτημα.

Και, μιας και το έφερε η κουβέντα, την Τρίτη η ΝΔ θα κάνει εκδήλωση στη Ρηγίλλης, την πρώτη της στην Αθήνα. Τώρα, αν ο πρόεδρος Βαγγέλας θα μιλήσει από κάποιο μπαλκόνι (επικίνδυνο το κόβω) ή αν θα στηθεί κάποια εξέδρα με μεγαφωνικές εγκαταστάσεις, ακόμα δεν το ξέρω. Πάντως, οι γαλάζιες περιοδείες ξεκινούν από τη Βοιωτία και την Εύβοια.

Κυρίως πιάτο: Η κρυάδα του Μαξίμου

Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς βλέποντας απλά το ύφος του Προέδρου Αλέξη ή του παππού Αλέκου Φλαμπουράρη ή ακόμα και άλλων στελεχών που πρόσκεινται άμεσα στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, τα μαντάτα που παίρνει το Μαξίμου από τις πρώτες δημοσκοπήσεις που διενεργούνται μόνο καλά δεν είναι, ακόμα και αν είναι αρκετά νωρίς προκειμένου να εξάγει κανείς συμπεράσματα.

Το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται, σύμφωνα με πολύπειρους δημοσκόπους, είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει μια κατάσταση ακραίας αποσυσπείρωσης, όπου χάνει ψήφους προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς παράλληλα να έχει εισροές από πουθενά. Αυτό είναι άλλωστε και ο βασικό πρόβλημα του προέδρου Αλέξη, ο οποίος προσπαθεί να φανεί πειστικός, επιστρατεύοντας το προσωπικό του κύρος και προβάλλοντας ένα υπερεγώ έναντι του κόμματός του, το οποίο πλέον εμφανίζεται καχεκτικό. Όπως πληροφορούμαι, στο πρωθυπουργικό επιτελείο ποντάρουν πολλά στην εμφάνιση του Αλέξη Τσιπρα στη ΔΕΘ, όπου μπορεί είτε να εξασφαλιστεί η πρωτιά είτε να αρχίσει μια εκφυλιστική πορεία με αβέβαιο τέλος. Άλλωστε, ο Πρόεδρος Αλέξης βρίσκεται μπροστά σε ένα τεράστιο στρατηγικό πρόβλημα: να κερδίσει και να εφαρμόσει μια συμφωνία που δεν μπορεί να εφαρμόσει μόνος του, να κερδίσει και, αποφασιζοντας να μην συνεργαστεί με κανέναν, να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες, ολοκληρωτικά καταστροφικές εκλογές, να κερδίσει και να υπαναχωρήσει (παλιά του τέχνη κόσκινο δηλαδή) ή απλά να κάτσει, παθητικά, και να χάσει;

Τούτων δοθέντων, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πάρει μια κανονικότατη κρυαδα, ακόμα και αν δημοσιως γίνεται λόγος για αυτοδυναμία. Εκτός φυσικά και αν ο πήχυς ανεβαίνει τόσο, ώστε, αν περάσει από κάτω ο Πρόεδρος Αλέξης, να έχει την ιδανική πρόφαση για να μας χαιρετήσει, αφού ψήφισε το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο όλων.

Παλαιότερα άρθρα: