Πολιτική Κουζίνα: Η συμφωνία κλείνει, οι κάλπες έρχονται;

Διαβάστε επίσης

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Υπερβολές

Πήγε ο Πρόεδρος Αλέξης για 4 μέρες σε ένα νησακι, την Ερεικούσα, πλησιον της Κέρκυρας για να ξεκουραστεί. Ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω τον ορυμαγδό και τη θυμηδία και ομολογουμένως, θιασωτη του Προέδρου δεν με λες. Νομίζω πως για ενα τριήμερο μπορεί να φύγει ο καθένας, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Κατά τα λοιπά, ο Πρόεδρος Αλέξης πήγε εκεί χωρίς τα παιδιά του και ευτυχώς για το δημόσιο προφιλ του απέφυγε την μπανανόφλουδα να περάσει τα βράδια του στη βίλα γνωστού οικονομικού παράγοντα, όπως του προτάθηκε, μένοντας εν τέλει σε ένα (καλό) ξενοδοχείο του νησιού. Τα δυο του παιδιά έμειναν στην Αθήνα, ενώ το κυβερνητικό επιτελείο βρέθηκε σε αμηχανία, επικαλούμενο αρχικά κοινωνικές υποχρεώσεις του Προέδρου Αλέξη. Εντάξει παιδιά, ένα τριήμερο πήγε ο άνθρωπος και δεν είμαι σίγουρος γιατί πρέπει να το κάνουμε τόσο μεγάλο θέμα. Ας αφήσουμε λίγο τις υπερβολές…

Σαλάτα: Ρηγίλλης σε αναμονή

Το έχετε πάρει χαμπάρι φυσικά πως η ΝΔ θα μετακομίσει στη Συγγρού, μιας και το ενοίκιο του κτιρίου της λεωφόρου Συγγρού είναι πλέον δυσβάσταχτο. Όλα ωραία και όλα καλά, πλην όμως κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές χρονοδιάγραμμα της μετακόμισης. Άλλωστε, πρέπει πρώτα να κλείσει τη συμφωνία το κόμμα για το μίσθιο του κτιρίου της Ρηγίλλης. Εξ όσων πληροφορύμαι, αυτό το ζήτημα δεν έχει κλείσει ακόμα. Συν τοις άλλοις, όταν η ΝΔ είχε την έδρα της στη Ρηγίλλης μέχρι το 2010, ενοικίαζε και ορισμένα περιφερειακά κτίρια, όπως στην οδό Λυκείου ή στην Αγίου Κωνσταντίνου. Για κάτι τέτοιο αυτή την ώρα δεν υπάρχουν οι πόροι, αν και εκτιμάται πως ακόμα ένα κτίριο είναι υποχρεωτικό να βρεθεί, κυρίως για να στεγάσει τις πολλές γραμματείες του κόμματος. Πλην όμως, μεχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων και φυσικά δεν έχουν ξεκινήσει στη Ρηγίλλης οι απαιτούμενες εργασιες, προκειμένου το κτίριο να καταστεί ξανά λειτουργικό, γιατί προς ώρας είναι ακόμα…γιαπί.

Κυρίως πιάτο: Η συμφωνία κλείνει, οι κάλπες έρχονται;

Όπως ενημερώθηκα από τρεις πηγές με πολύ καλή γνώση των πραγμάτων, ο Πρόεδρος Αλέξης τον σκέφτεται πολύ σοβαρά τον εκλογικό αιφνιδιασμό, που πλέον μόνο αιφνιδιασμός δεν είναι. Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου μαδά για τα καλά τη μαργαρίτα των εκλογών, με πιθανές ημερομηνίες εντός Σεπτεμβρίου, ώστε να ξεκαθαρίσουν μια και καλή τα πράγματα και να σταματήσει να σέρνεται αυτό το κάτι σαν κόμμα που είναι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ ως βαρίδι για την άσκηση του κυβερνητικού έργου.

Σύμφωνα με αυτά που μου είπαν οι συνομιλητές μου, ο πρωθυπουργός έχει μάλιστα ενημερώσει ξένους αξιωματούχους, όπως την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν-Κλωντ Γιουνκερ γι’ αυτή του την σοβαρή σκέψη και αναμένει ένα πράσινο φως από τη μεριά τους. Όπως μου περιέγραψαν, αρχικά Μέρκελ και Ολάντ δυσφόρησαν, ζητώντας να μάθουν γιατί ο πρωθυπουργός θέλει για τρίτη φορά μέσα στο 2015 να καταφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. Ο Πρόεδρος Αλέξης τους εξήγησε επαρκώς πως δεν μπορεί να εφαρμόσει σχεδόν τίποτα με ένα ρήγμα 30-35 βουλευτών και την κυβέρνηση να στηρίζεται στην ανοχή της αντιπολίτευσης. Άλλωστε, όπως μου τόνιζαν από το Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση θέλει ο Αλέξης Τσιπρας να είναι αυτός που θα εφαρμόσει τη συμφωνία.

Πού κολλάμε μέχρι στιγμης; Στο ότι δεν έχει κλείσει η συμφωνία. Αν αυτή κλείσει και ψηφιστεί έως τις 20 Αυγούστου ή και λίγο αργότερα, τότε είναι πολύ πιθανό ο Αλέξης Τσιπρας να μπορέσει να κάνει αυτό που θέλει, ώστε να ξεκαθαρίσει το εσωτερικό τοπίο και φυσικά και τα του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, τυπικό πρόβλημα δεν θα υφίσταται, μιας και οι ξένοι θα έχουν τις εγγυήσεις που θέλουν. Βαρόμετρο όμως είναι και η στάση της ΝΔ. Όππως μου εξηγούν, είναι πολύ πιθανό, ο Πρόεδρος Βαγγέλας, προκειμένου η ΝΔ να στηρίξει τη συμφωνία, να ζητήσει εχέγγυα πως ο Πρόεδρος Αλέξης δεν θα πάει σε εκλογές. Σε καμία περίπτωση, όπως μου έλεγαν, δεν επιθυμεί τις εκλογές η ΝΔ. Αν όμως έρθει μήνυμα από Βερολίνο και Βρυξέλλες στον Πρόεδρο; Θα κάνει τον ανήξερο; Δεν το πιστεύω, ομολογώ…

Συνεπώς, αναφορικά με τις εκλογές, μπορεί να μην είμαστε ακόμα στο πράσινο φως. Είμαστε όμως στο πορτοκαλί. Το αν το φανάρι θα γίνει πράσινο ή κόκκινο εξαρτάται από το πότε και με ποιους ορους θα κλείσει η συμφωνία.

Παλαιότερα άρθρα: