Πολιτική Κουζίνα: Μας ράβουν κοστουμάκι sur mesure

Διαβάστε επίσης

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

 Ορεκτικό: Δημοσκοπικές μαϊμουδιές.

Έχουμε μπει πλέον για τα καλά στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου. Καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορες δημοσκοπήσεις και μάλιστα οι φετινές εκλογές είναι ιστορικές γιατί είναι οι πρώτες εθνικές εκλογές, για τις οποίες ήρθη η απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων 15 μέρες πριν από την προσφυγή στις κάλπες. Αυτό σημαίνει πως όλες οι εταιρείες πρέπει να είναι σοβαρές, μετρημένες, να διαμορφώνουν ένα το δυνατόν επιστημονικά «σωστό» ερωτηματολόγιο και να είναι επίσης προσεκτικές κατά την ανάλυση των ευρημάτων τους.

Οι εταιρίες όμως πρέπει να ακολουθούν έναν συγκεκριμένο κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος περιγράφεται ρητά στη σελίδα του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως, αν στην ταυτότητα της έρευνας, η εταιρεία αναγράφεται ως «μέλος του ΣΕΔΕΑ», τότε ο τρόπος διενέργειας της δημοσκόπησης ελέγχεται. Στην αντίληψή μου όμως έχουν υποπέσει τουλάχιστον δύο εταιρείες, οι οποίες παρά το ότι διενεργούν δημοσκοπήσεις, δεν είναι μέλη του ΣΕΔΕΑ, ενώ πολλές ιστορίες έχω ακούσει για τον τρόπο που επιλέγεται το δείγμα αλλά και οι ερωτήσεις. Προεκλογικά, δεν έχει νόημα να ειπωθούν περισσότερα, μετεκλογικά όμως η στήλη θα επανέλθει.

Μαϊμουδιά προιωνίζεται…

Σαλάτα: Μάκη, πού είσαι Μάκη;

Πού είναι ο Μάκης ο Βορίδης βρε παιδιά; Το έγραφα και την προηγούμενη εβδομάδα αλλά η κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Ούτε σε τηλεοράσεις τον βλέπω, ούτε σε ραδιόφωνα, ούτε σε εφημερίδες. Ούτε στην Ανατροπή δεν έχει πάει ο Μάκης που και την παρουσίαση της εκπομπής να αναλάμβανε, δεν θα πρόσεχε κανείς τη διαφορά. Πάντως, Μάκη, αν κάνεις διάφορες σκέψεις, μελλοντικές (λέω τώρα εγώ ο κακόβουλος), θα συνιστούσα να τις βάλεις για λίγο στην άκρη. Αυτή τη φορά, τα δαχτυλίδια σπανίζουν Μάκη, να το θυμάσαι αυτό! Είναι άλλωστε κρίμα, στην πιο δύσκολη εκλογική μάχη εσύ να μπαίνεις ακροποδητί στη θάλασσα για να μην βραχεί το αστραγαλάκι.

 

Κυρίως πιάτο: Κοστουμάκι sur mesure.

 

Δεν μπορώ να πω, πασάδες μας έχουν οι Ευρωπαίοι. Και επειδή ήμαστε και πολύ καλά παιδιά, θα μας ράψουν ένα ωραιότατο κοστουμάκι sur mesure για να το φοράμε σε γάμους και βαφτίσια, για κανένα εξάμηνο ακόμα σε κάθε περίπτωση. Για όποιον δεν κατάλαβε τι λέμε, στα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα, το σενάριο της παράτασης του ελληνικού προγράμματος για ένα εξάμηνο είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα δυνητικό σενάριο πλέον. Οι Ευρωπαίοι έχουν αντιληφθεί πως έχουν μπλέξει με χώρα «παπατζήδων», όμως φαίνεται πως έχει επιλεγεί να μην ακολουθηθεί η λύση της εξώθησης της χώρας σε έξοδο από το ευρώ. Το μνημόνιο μνημόνιο όμως και ούτως ειπείν-sur mesure.

 

Τώρα, πότε θα καταθέσει η Ελλάδα αίτημα παράτασης της υφιστάμενης δίμηνης παράτασης είναι άγνωστο. Θεωρητικά, πρέπει να το κάνει στο Eurogroup, στις 26 Ιανουαρίου. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι δηλαδή! Πάντως, ο Γιάννης Δραγασάκης είπε κάτι και δεν τον πρόσεξαν καλά ορισμένοι. «Να βρεθεί λύση ως τον Ιούλιο (σ.σ. οπότε και πρέπει να πληρωθούν ομόλογα της ΕΚΤ)» είπε ο άνθρωπος και ορισμένοι στάθηκαν στο γεγονός ότι ο Δραγασάκης απείλησε να μην πληρωθούν τα ομόλογα, αν δεν έχει βρεθεί λύση.

 

Δεν διαφωνώ καθόλου, πρόκειται για τυχοδιωκτική λογική, αλλά εμμέσως πλην σαφώς, υπάρχει η παραδοχή ότι μπορεί και να το καβατζάρουμε το εξάμηνο. Δηλαδή, εντάξει, θα το σκίσουμε το μνημόνιο, αλλά προσεχτικά, μην χάσουμε και καμιά σελίδα. Η παράταση όμως αγάπες πρέπει να ζητηθεί άμεσα, διότι υπάρχει ένα σκηνικό αβεβαιότητας, εντός του οποίου η χώρα πρέπει να καλύψει δανειακές ανάγκες. Τη δόση από τον μηχανισμό δεν την πήραμε, πρέπει όμως να καλύψουμε μέσα στο Φεβρουάριο λήξεις 3.1 δις ευρώ. Τα λεφτά αυτά δεν θα τα βρούμε με έρανο στις εκκλησίες πάντως!

 

Καταλαβαίνετε φυσικά πως το ενδεχόμενο να μην προκύψει κυβέρνηση, οποιαδήποτε κυβέρνηση από αυτές τις εκλογές, είναι εφιαλτικό. Γιατί; Γιατί πρώτα θα συγκληθεί η Βουλή, όχι για μία μέρα, όπως το 2012, αλλά για περισσότερες, γιατί πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Συνεπώς, αν λάβουμε υπ’ όψιν και την πρόβλεψη του Συντάγματος για προκήρυξη εκλογών τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν τη διενέργειά τους, καταλαβαίνουμε πως τσίμα-τσίμα προλαβαίνουμε το τέλος της δίμηνης παράτασης τον Φεβρουάριο.

 

Συνεπώς; Όλα δείχνουν κοστουμάκι.

 

Επιδόρπια:

 

1)    Το έπιασαν οι κεραίες μου ως ειλημμένη απόφαση και ελπίζω να διαψευστεί η πληροφορία. Ποιος προαλείφεται για υπουργός Εξωτερικών σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Το όνομα του Νίκου Κοτζιά παίζει πολύ δυνατά, με άλλους να λένε πως έχει κλειδώσει. Βοήθα Παναγία μου, σε αυτό το ενδεχόμενο! Να θυμίσω πως ο Κοτζιάς είναι επικεφαλής της κίνησης Πράττω, ενώ ο στενός συνεργάτης του, Νίκος Τόσκας, είναι στην Πέμπτη θέση του Επικρατείας της Κουμουνδούρου. Επίσης ήταν ο άνθρωπος που έπεισε τον Αλέξιο να πάει στη Ρωσία, στην προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές, μιας και ο ίδιος ευαγγελίζεται μια «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική». Καταλάβατε…

2)    Γιάννης Κουνενός το όνομά του, υποψήφιος με τη ΝΔ στο Λασίθι. Καμία έκπληξη. Αν σας πω όμως ότι η εν λόγω μυθική φυσιογνωμία ήταν υποψήφιος στις εκλογές του 2004, του 2007 αλλά και του 2009 με το ΠΑΣΟΚ; Μάλιστα, όπως με ενημέρωσε άριστος γνώστης του Λασιθίου, ο Κουνενός, όταν ήταν να κατέβει στις εκλογές του 2004, αρχικά υπέβαλλε αίτηση στην τοπική της ΝΔ και λίγες μέρες μετά και στου ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας αναστάτωση! Μάλιστα, όπως διαβάζω στο έγκυρο candianews.gr του καλού Κρητικού δημοσιογράφου, Στέλιου Ανδρικάκη, ο απίστευτος τύπος τον Φεβρουάριο του 2014, λογικά με την ιδιότητα του παράγοντα, ήταν παρών σε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου! Άμα υπάρχει σταθερότητα απόψεων, όμως, ρε παιδί μου…

3)    Η ΝΔ θα κάνει δύο μεγάλες συγκεντρώσεις. Η μία θα είναι στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη. Όπως πληροφορείται η στήλη, ο πρωθυπουργός ίσως κάνει και μια περιοδεία σε γειτονικό νομό, ενώ θα περάσει και από περιοχές της Β’ Θεσσαλονίκης. Όσο για τη μεγάλη συγκέντρωση των Αθηνών, στη ΝΔ ετοιμάζονται να πάρουν ρίσκο και αναζητούν ένα μεγάλο κλειστό στάδιο. Οι βασικές υποψηφιότητες είναι το Ποδηλατοδρόμιο και το κλειστό του ΟΑΚΑ, όλα στον ίδιο χώρο, ίσως και ακόμα ένα γήπεδο. Το κλειστό επελέγη για να αποφευχθεί το κάζο (να είμαστε ειλικρινείς) που έγινε στη συγκέντρωση του Μαΐου για τις Ευρωεκλογές στο Σύνταγμα, ενώ η γαλάζια κινητοποίηση είναι μεγάλη, ώστε να προσέλθει κόσμος από τα αστικά κέντρα, στα οποία η ΝΔ, για να το θέσω κομψά, περνάει δύσκολα! 

Παλαιότερα άρθρα: