Πολιτική Κουζίνα: Ο Τσίπρας αφήνει τη ΝΔ να σφάζεται και παίζει μπάλα μόνος του

Διαβάστε επίσης

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Ο Απόστολος είχε προειδοποιηθεί

Την έκανε την έκπληξη ο Τζίτζι, κατά κόσμον Απόστολος Τζιτζικώστας και αποφάσισε να κατέβει για την προεδρία της ΝΔ. Ομολογώ πως δεν με εξέπληξε και πολύ η υποψηφιότητά του, μιας και σε μια μερίδα της βάσης της ΝΔ έχει δημιουργηθεί η αδήριτη ανάγκη για κάτι νέο και φρέσκο, με τον Απόστολο να το ενσαρκώνει, σύμφωνα με τους θιασώτες του. Να σας πω βεβαίως πως ο Τζίτζι δεν είχε κανένα πρόβλημα να μαζέψει τις 50 υπογραφές από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, μη σας πω κιόλας ότι είχε και περισσότερες. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής φέρεται να έχει διαμηνύσει στον Τζίτζι πως δεν έπρεπε να κατέβει τώρα, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα του κωλύματος εκλογιμότητας για το 2019, μιας και ο πρώην πρωθυπουργός που στηρίζει Μεϊμαράκη εκτιμά πως δεν νοείται να είναι εξωκοινοβουλευτικός ο πρόεδρος της ΝΔ. Με αυτή την εκτίμηση, να σας πω, πως συμφωνούν πολλοί, ανεξαρτήτως του αν στηρίζουν Μεϊμαράκη ή όχι. Πάντως, ο Τζίτζι το τόλμησε και πήγε κόντρα στις προειδοποιήσεις που του απευθύνθηκαν, εκτιμώντας πως μπορεί να είναι η έκπληξη των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ.

Σαλάτα: Ποιοι ψάχτηκαν για να αλλάξει το κώλυμα εκλογιμότητας για τους περιφερειάρχες;

Περιττό να σας πω βεβαίως πως, σύμφωνα με καρατσεκαρισμένες πληροφορίες, για τις οποίες δεν θα δεχτώ και πολλά πολλά, υπήρξαν ορισμένα παιδιά της αυτοδιοίκησης που ψάχτηκαν για να αλλάξει το κώλυμα εκλογής για τους περιφερειάρχες, το οποίο σήμερα εκτείνεται ως το τέλος της θητείας τους στις περιφέρειες, ανεξαρτήτως του αν παραιτηθούν. Μου λένε πως τόσο ο Τζίτζι όσο και ο Κώστας Μπακογιάννης έκαναν διερευνητικές κρούσεις σε συνταγματολόγους για το αν μπορεί να προσβληθεί η εν λόγω διάταξη του καλλικρατικού νόμου, πλην όμως πήραν τη ρητή απάντηση πως πρόκειται για ρητή συνταγματική πρόβλεψη, η οποία δεν επιδέχεται ερμηνειών και τροποποιήσεων. Μου λένε μάλιστα πως ίδια ήταν και η απάντηση του πρώην υπουργού Εσωτερικών, όταν ερωτήθη σχετικώς. Έτσι, καμία προσπάθεια αλλαγής της νομοθετικής πρόβλεψης δεν έγινε, ώστε να διευκολυνθούν και οι επίδοξοι πρόεδροι (γενικώς και ειδικώς) για έναν πολύ απλό λόγο: γιατί δεν μπορούσε να γίνει. Επομένως, αν γίνει κανα μπαμ και εκλεγεί ο Τζίτζι στη ΝΔ, θα είναι μεν πρόεδρος του κόμματος, αλλά παράλληλα θα είναι και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, εκτός και αν αποφασίσει να το δώσει το μαγαζί σε καμιά Βούλα Πατουλίδου (αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης) και μετοικήσω μόνιμα στη συμπρωτεύουσα για να μην χάσω το σόου.

Κυρίως πιάτο: Ο Τσίπρας αφήνει τη ΝΔ να σφάζεται και παίζει μπάλα μόνος του

Για να λέμε του στραβού το δίκιο, ο Αλέξης Τσίπρας παίζει μπάλα μόνος του, όσο η ΝΔ σφάζεται. Και δεν είναι και λίγοι εκείνοι που προβλέπουν πως θα συνεχίσει για αρκετό καιρό ακόμα να παίζει μπάλα μόνος του, όσο η ΝΔ θα πασχίζει να βρει αφήγημα και πολιτικό προσανατολισμό.

Ο Πρόεδρος Αλέξης υιοθετεί ένα νέο προφίλ. Όποιος τον είδε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κατάλαβε. Πιο πατερναλιστικός, πιο αυστηρός, πιο αγέλαστος, πιο πρωθυπουργικός ή τουλάχιστον έτσι μου φάνηκε. Γνωρίζει πως, αν κάνει 2-3 σοβαρούς χειρισμούς, με την καθημαγμένη ΝΔ απέναντί του, θα έχει αρκετό γήπεδο μπροστά για να παίξει ανενόχλητος τη μπάλα του, χωρίς την πίεση της αντιπολίτευσης. Ο βασικός του αντίπαλος θα είναι ο κακός εαυτός του, ο οποίος τον έχει προδώσει ουκ ολίγες φορές.

Ο Τσίπρας, όπως μου έλεγαν φίλοι μου με γνώση των σχεδιασμών, θέλει να παίξει μπάλα σε δύο μέτωπα. Το πρώτο και μεγαλύτερο είναι αυτό του χρέους. Αν καταφέρει να πάρει μια ρύθμιση για το χρέος, όποια και αν είναι αυτή, θα την παρουσιάσει ως μάννα εξ ουρανού. Ήδη, η ρύθμιση που ζητείται στις Βρυξέλλες περιλαμβάνει 30ετη επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων, μείωση των επιτοκίων και κλείδωμα της ετησίας εξυπηρέτησης χρέους στο 15% του ΑΕΠ. Εδώ αναμένεται να παιχτεί ένα σκληρό διπλωματικό πόκερ, μιας και υπάρχουν χρονιές, όπου Ελλάδα πληρώνει αισθητά λιγότερα χρήματα σε τόκους, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να θέλει να προσθέσει στο κείμενο της λύσης τις λέξεις «έως και 15% ετησίως», έτσι ώστε να υπάρχει κλιμάκωση και το 15% να είναι το ακραίο σενάριο, σε περιόδους σοβαρής οικονομικής ανάπτυξης. Τίποτα δεν είναι κλειδωμένο, όμως ήδη το Μαξίμου ζυμώνεται με τους Αμερικανούς επί του ζητήματος.

Το δεύτερο στοίχημα του Αλέξη είναι η αλλαγή του προφίλ του. Χωρίς να σταματήσει να λέει πως είναι Αριστερός, θα επιχειρήσει μια στροφή προς την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, χωρίς να γίνει ποτέ σοσιαλδημοκράτης. Οι σχέσεις του με τον Μάρτιν Σουλτς και τον Τζιάνι Πιτέλα είναι αγαστές, παρά το αγκάθι που λέγεται ΑΝΕΛ, ενώ και η ευρωπαϊκή Αριστερά με τη στάση της στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, όπως στο γερμανικό, όπου το αριστερό κόμμα Die Linke καταψήφισε το τρίτο πακέτο βοήθειας, δίνουν ένα σοβαρό επιχείρημα στον πρόεδρο Αλέξη να στρίψει το τιμόνι…κεντροαριστερά.

Όλα αυτά, βέβαια, μπορούν να γίνουν υπό μια αίρεση: να μην του σκάσει η χώρα στα χέρια υπό το βάρος της υπερφορολόγησης των υπερφορολογημένων Ελλήνων. Επομένως, αν έχει πολιτική μαγκιά ο Τσίπρας, πέραν της επικοινωνιακής, θα φανεί στο αν μπορεί να φέρει μετρήσιμα ισοδύναμα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για να αντικατασταθούν πρωτοφανώς υφεσιακά μέτρα, όπως το 23% ΦΠΑ από το πουθενά στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Επιδόρπια:
1)Εσείς που θα υπογράψετε την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Ψωμιάδη για την προεδρία της ΝΔ είστε και εσείς που δίνετε το καλυτερο επιχείρημα σε αυτούς που λένε πως η ΝΔ για να αναγεννηθεί, πρέπει πρώτα να πεθάνει κανονικά και με πιστοποιητικό θανάτου.

2)Αμαρτίαν εξομολογημένη ουκ έστιν αμαρτίαν ή τουλάχιστον έτσι θέλω να νομίζω. Θέλω να την πω την αμαρτία μου, γιατρέ μου, ακούω βουλευτές του κόμματος του Λεβέντη και αισθάνομαι πως ακούω λογικά πράγματα. Βέβαια, μετά ξαναθυμάμαι τους καρκίνους και τις κατάρες του Λεβέντη και σαν να έρχομαι πάλι λίγο στα ίσια μου, αλλά αυτή η πρωτοφανής παπαρολογία ( pardon my French που λένε και στο χωριό μου ) που ακούσαμε τα τελευταία χρόνια από τους ψεκασμένους της δημόσιας ζωής δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με τα 5 λογικά πράγματα που λένε άνθρωποι σαν τον Μάριο Γεωργιάδη (Α’ Αθηνών) ή τον Γιώργο Καρρά (Β’ Αθηνών). Ενδεικτικό είναι το δείγμα, απλά έτυχε να τους ακούσω τους ανθρώπους και μου φάνηκαν εντελώς νορμάλ… Α, ελπίζω επίσης να μην εφαρμοστεί αυτή η γελοιότητα με την εξάμηνη θητεία των βουλευτών του κυρίου Λεβέντη, γιατί παίρνω πίσω τις καλές κουβέντες και αρχίζω τα καντήλια.

Παλαιότερα άρθρα: