Πολιτική Κουζίνα: Παπατζιλίκια

Διαβάστε επίσης

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Τους αντικατέστησε και δεν το έμαθαν

Ο Νίκος Ξυδάκης ξεκίνησε ως ένας σοβαρός άνθρωπος τη θητεία του ως αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα τον πολιτισμό. Μετριοπαθής, καλλιεργημένος, ήπιων τόνων, γνώριζε και το αντικείμενο του πολιτισμού αρκετά καλά, σε αντίθεση με ορισμένους προκατόχους του που νόμιζαν πως θα βρουν τσάμπα θέσεις στο θέατρο. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που θυμάμαι μεταξύ πρώην υπουργού Πολιτισμού επί Σαμαρά και τότε βουλευτή των ΑΝΕΛ, με τον δεύτερο να του λέει «μα δεν μου στέλνεις και καμιά πρόσκληση» και ο άλλος του απαντάει «τα μπαλέτα στη Λυρική σου αρέσουν;». Ο Ξυδάκης φάνηκε σαν μια ελπίδα για τον πολύπαθο χώρο του πολιτισμού. Σιγά- σιγά και το δικό του πουλόβερ έχει αρχίσει να ξηλώνεται. Ο άνθρωπος αντικατέστησε το ΔΣ του Φεστιβάλ Αθηνών χωρίς ποτέ να το μάθουν τα πρώην μέλη, κάποια εκ των οποίων είχαν βέβαια υποβάλλει προφορική παραίτηση. Ο Ξυδάκης μίλησε με τον Γιώργο Λούκο, τον διευθυντή του Φεστιβάλ, βρήκε τα νέα μέλη του ΔΣ και εξέδωσε το ΦΕΚ του διορισμού της. Όσο για τους άλλους; Το έμαθαν από τους συναδέλφους του πολιτιστικού ρεπορτάζ πως αντικαθίστανται. Νέα ήθη κομίζει ο υπουργός και μπράβο του.

Σαλάτα: Νέα κίνηση στο χώρο της Κεντροδεξιάς

Όπως ίσως θα γνωρίζετε, η στήλη έχει μια ειδίκευση στα της Κεντροδεξιάς, αν και το παλεύει και με τα υπόλοιπα. Πληροφορούμαι αρμοδίως πως τις επόμενες μέρες θα σκάσει μια νέα κίνηση στο χώρο. Προσοχή, για να αποφευχθούν εμφράγματα, δεν θα πρόκειται για κόμμα. Θα πρόκειται για Ινστιτούτο πολιτικής σκέψης. Συναπαρτίζεται από νέους ανθρώπους, οι οποίοι μόνο ευχαριστημένοι δεν είναι από το επίπεδο του πολιτικού λόγου που παράγει η Κεντροδεξιά σήμερα. Βασικά, τους προβληματίζει ότι η Κεντροδεξιά δεν παράγει πολιτικό λόγο, ευρισκόμενη σε κρίση ταυτότητας. Δεν θα υπάρχει άμεση ταύτιση με τη ΝΔ, όμως θα γίνονται αναφορές στην ιστορία και στο μέλλον της, με δεδομένο πως είναι η κυρίαρχη παράταξη του χώρου. Πού θα εδρεύει; Θα παίζει σε διπλό ταμπλό, μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Αυτές τις μέρες ετοιμάζεται ένα κείμενο-παρέμβασης, με το οποίο θα συστηθεί στο κοινό. Αναμείνατε!

Κυρίως πιάτο: Παπατζιλίκια

Αυτό το επικοινωνιακό show που παρακολουθούμε από την κυβέρνηση σε συνέχειες δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ατέλειωτη σειρά από παπατζιλίκια.

Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία και διαρρέουμε την ημερομηνία-στόχο από το τέλος Μαρτίου. Στην πραγματικότητα, μέχρι στιγμής δεν βρεθήκαμε κοντά σε συμφωνία. Αυτό που συμβαίνει είναι πως ο Πρόεδρος Αλέξης αποφάσισε να βγει μπροστά για να μας πει επί της ουσίας πως προτίθεται να κάνει μια συμφωνία, εντός ενός πλαισίου. Ο Πρόεδρος Αλέξης και η κυβέρνηση συμφωνούν, δεν έχει προκύψει ακόμα συμφωνία με τους εταίρους.

Άλλωστε, το τελευταίο non paper του Μαξίμου είναι δομικά περίεργο. Στην πρώτη παράγραφο η κυβέρνηση αναφέρει πως ξεκινά να γράφεται το staff lever agreement, η τεχνική συμφωνία δηλαδή. Στην τέταρτη παράγραφο το Μαξίμου θέτει και το πλαίσιο της συμφωνίας που θα ξεκινήσει να καθαρογράφεται. Και εδώ αρχίζει το καλό. Στην έκτη παράγραφο το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει εκ νέου τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των θεσμών επί διαφορων ζητημάτων, δείχνοντας πάλι το ΔΝΤ ως πηγή του κακού. Εγώ, με το φτωχό μου το μυαλό αναρωτιέμαι: αν υπάρχει διαφορά μεταξύ των θεσμών και άρα ακόμα όχι συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, τότε ποια συμφωνία αρχίζει και καθαρογράφεται σε τεχνικό επίπεδο;

Είναι προφανές πως το όλον διαψεύστηκε πιο γρήγορα και από την εμφάνισή του. Το πραγματικό περιθώριο που έχει ο Πρόεδρος Αλέξης και η ομάδα του είναι η 5η Ιουνίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί η απαραίτητη σύγκλιση σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να απελευθερωθούν εργαλεία ρευστότητας και να αποφευχθεί το μπαμ με τη μη καταβολή δόσης του ΔΝΤ στις 12 του μηνός. Διότι, αν δεν υπάρχει συμφωνία ως τις 5 Ιουνίου, τότε προβλέπω μαύρα τα μαντάτα από την ΕΚΤ, η οποία ήδη έριξε προειδοποιητικές βολές.

Το γνωρίζει ο Πρόεδρος Αλέξης, το γνωρίζουν και όσοι είναι σε θέση να αντιληφθούν την κατάσταση και δεν ονειρεύονται τον σοσιαλιστικό παράδεισο. Το ζήτημα είναι τι κάνουν ή τι δεν κάνουν, για να το πούμε αλλιώς.

Επιδόρπια:

1) Γιατί ηχογραφεί ο Γιάνης τις συνεδριάσεις του Eurogroup; Γιατί, όπως μου λέει άνθρωπος από την τραπεζική πιάτσα που γνωρίζει, ο Γιάνης ετοιμάζει τα απομνημονεύματά του ή τουλάχιστον ένα βιβλίο για τη διαχείριση της κατάστασης αυτό το τετράμηνο και μαζεύει υλικό. Μιλάμε για hardcore καταστάσεις πλέον, όχι αστεία.
2) Από γκαραντί πηγή της συμπρωτεύουσας έμαθα και άλλο κουτσομπολιό. Ο Ιβάν Σαββίδης, αυτός ο τιτάνας από το Ροστόφ που έχει αγοράσει τον ΠΑΟΚ και κάτι άλλα μικροπράγματα, όπως το Μακεδονία Παλάς και τη ΣΕΚΑΠ, έχει μια ωραιότατη ανιψιά, ονόματι Σόνια. Η Σόνια έχει τελειώσει το σχολείο στην Ελλάδα, σπούδασε εδώ και μιλάει τα Ελληνικά φαρσί, γι΄αυτό και πολλές φορές εκτελεί χρέη μεταφράστριας για τον μπάρμπα της που δεν το πολυέχει με το σπικάρισμα. Η πηγή μου λοιπόν μου εκμυστηρεύτηκε πως η ωραία Σόνια, η οποία δραστηριοποιείται και στο εμπόριο γούνας, είναι full in love με ανερχόμενο πολιτικό. Ακόμα δεν θα αποκαλύψω κόμμα και όνομα. Το αμόρε παίζεται όμως και μάλιστα κάποιοι φίλοι μου σε κάτι καφενεία. εκεί στη Νίκης, το πάνε λίγο παραπέρα και έχουν αρχίσει να ψιθυρίζουν πως σύντομα μπορεί να υπάρξουν και στέφανα. Βρε λες;
3) Είδα ότι Πόπη Τσαπανίδου και το ηλιοκαμμένο αγόρι που έχει τοποθετηθεί στο υπουργείο Εργασίας με το όνομα Πάνος Σκουρλέτης πλακώθηκαν. Η Τσαπανίδου, ως όφειλε, επέμεινε να τον ρωτάει αν θα δοθεί στο τέλος του έτους ο 13ος μισθός, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση, ο ηλιοκαμμένος έκανε την πάπια, κάποια στιγμή φόρτωσε και άρχισε να τα χώνει στα «κακά ΜΜΕ» που τόσο βρώμικο πόλεμο κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, από την πολλή έκθεση στον ήλιο (και όχι μόνο) ο Πάνος έφτασε στο σημείο να λέει πως η επαναλαμβανόμενη ερώτηση της Τσαπανίδου για τον 13ο μισθό κρύβει σκοπιμότητα. Αχ αυτά τα κακά ΜΜΕ και οι κακοί δημοσιογράφοι που δεν θα σας κάνουν τις ερωτήσεις που θέλετε.. Να μια ωραία ερώτηση για το μπρονζέ αγόρι: «Τώρα που μπαίνει το καλοκαίρι, αισθάνεστε να γίνεστε ακόμα πιο ακαταμάχητος;». Αυτή, μάλιστα, είναι μια σωστή, τίμια και αξιοπρεπής ερώτηση!
4) Μιας και έπιασα τον ηλιοκαμμένο πιο πάνω, θα ήθελα να τον παρακαλέσω, όταν βρει τον 13ο μισθό, να μου βρει και το βιογραφικό του, διότι δεν μπορώ να το βρω πουθενά και το ψάχνω.

Παλαιότερα άρθρα: