Πολιτική Κουζίνα: Το μεγάλο βήμα του Τσίπρα

Διαβάστε επίσης

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Μεταξύ Λαζόπουλου και Αδώνιδος

Η ζωή είναι ένα δύσκολο σπορ και τα σκληρά διλήμματα την κάνουν ακόμα πιο δύσκολη. Να, ας πούμε, ένα δίλημμα που μας έχει προκυψει χριστουγεννιάτικα, είναι ποιανού το μέρος να πάρουμε: του Λαζόπουλου ή του Αδώνιδος; Του χυδαίου και γκαιμπελιστή ημιεπίσημου πορτ-παρόλ του ΣΥΡΙΖΑ ή του μιντιολάγνου Αδώνιδος που δεν χάνει ευκαιρία για προβολή και τζέρτζελο. Έτσι λοιπόν, για μια ακόμα φορά ο Λαζόπουλος έσουρε τα εξ αμάξης στον Άδωνι (τα οποία και φυσικά δεν αναπαράγω) και ο Άδωνις βρέθηκε εν ριπή οφθαλμού έξω από το θέατρο που έβγαζε το Τσαντίρι του ο γνωστός “κωμικός” (σε εισαγωγικά, γιατί ακόμα και τα ανέκδοτα με γριές και πορδές πάλιωσαν). Εγώ αντιλαμβάνομαι την ανάγκη πολλών δεξιών που στηρίζουν τον Άδωνι με λύσσα να καταλύσουν αυτό που λένε “ιδεολογική κηδεμονία της Αριστεράς”, πλην όμως ο Άδωνις δεν είναι απλά ένας ακτιβιστής. Είναι υποψήφιος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτυσης της χώρας και δυνάμει πρωθυπουργός της Ελλάδος, αν εκλεγεί. Ένας άνθρωπος που θέλει να κυβερνησει λοιπόν πηγαίνει έξω από το τσαντίρι του απερίγραπτου Λαζόπουλου και θέλει να παλέψει ως ίσος προς ίσον με αυτόν. Λυπάμαι, στην πολιτική μου ανάλυση, ένας υποψήφιος πρωθυπουργός είναι καλό να έχει ανθρώπους που θα κατέβουν στο λάκκο με τις λάσπες για να παίξουν μπουνιές με τα γουρούνια, ο ίδιος όμως δεν πρέπει να το κάνει. Πείτε το ελιτισμό, πείτε το υπεροψία, υπάρχουν άνθρωποι για όλες τις δουλειές.

Σαλάτα: Τα συνεταιράκια

Πληροφορήθηκα και πολύ χάρηκα πως δύο πρώην υπουργοί, μιας και δεν επανεξελέγησαν, αποφάσισαν, έστω και μέσω των παιδιών τους που είναι οικογενειακοί φίλοι, να συνεταιριστούν. Μιλάω για την άλλοτε υφυπουργό Υγείας Ζετα Μακρή και τον άλλοτε υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο, των οποίων οι γιοι συνεταιρίστηκαν και άνοιξαν σικ καφέ-εστιατόριο-μπιστρό με το χαρακτηριστικό όνομα V 4 Bistrot στην οδό Βουκουρεστίου 4, εκεί που άλλοτε στεγαζόταν το γνωστό κομμωτήριο Ζάρμπαλης. Οι δύο πρώην υπουργοί, περιχαρείς, έχουν ρόλο…μετρ πλέον και υποδέχονται πελάτες και φίλους σε έναν πραγματικά εντυπωσιακό χώρο, όπως το έχω δει σε φωτογραφίες. Θα πάω όμως να δω από κοντά και θα σας πω εντυπώσεις. Μέχρι τότε, η στήλη εύχεται καλές δουλειές και ταχεία την επάνοδο στο εντευκτήριο της Βουλής, διότι, καλά τα καφέ, αλλά σαν το μικρόβιο της πολιτικής δεν έχει. Και απ’ όσο ξερω και του δύο εξακολουθεί να τους καίει.

Κυρίως πιάτο: Το μεγάλο βήμα του Τσιπρα

Φτάσαμε στα Χριστούγεννα του σωτηρίου έτους 2015 και ο κόσμος, σαν το ζαλισμένο κοτόπουλο, εύχεται αυτό το ρημάδι το έτος να πάει και να μην ξαναγυρίσει. Το έτος πάντως ήταν πολύ κρίσιμο και για την κυβέρνηση, ειδικά μετά τον Σεπτεμβριο. Κλήθηκε να υπηρετήσει το πρώτο αριστερό μνημόνιο και το κάνει ευλαβικά. Αν έφερνε τέτοια μέτρα η επάρατος δεξιά, θα γινόταν πετροπόλεμος μέχρι και στον τροχονόμο της Κηφισιάς. Πλην όμως, η δεύτερη φορά Αριστερά με ολίγον από λαϊκίστικη και ομοφοβική Ακροδεξιά περνά όλα τα μέτρα και δεν ανοίγει μύτη. Έχει καταφέρει να περάσει π.χ ρυθμίσεις βόμβα για τους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια που, αν τα έφερνε άλλη κυβέρνηση, δεν θα τα ψήφιζε ούτε η αγαπημένη μου Ρούλα, η υπεύθυνη του καφενείου της Βουλής.

Φυσιά, όλα αυτά το Μαξίμου δεν τα κάνει για τη σωτηρία της ψυχής του Προέδρου Αλέξη, του Φλαμπουράρη και των άλλων παιδιών. Γνωρίζουν όμως πως οι Ευρωπαίοι, λογω πλήρους αναξιοπιστίας, τους φόρτωσαν πάνω από το 60% του Μνημονίου στους πρώτους μήνες, μιας και δεν ήταν καθόλου σίγουροι πως οι Τσιπρας και Σία θα εφάρμοζαν ούτε το 20%. Έτσι, το Μαξίμου πήρε πλέον μια βαθιά ανάσα και θα κάνει Χριστούγεννα με ηρεμία, περνώντας παράλληλα και αυτό που λέγεται παράλληλο πρόγραμμα, δράσεις δηλαδή που αρέσουν στο ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ και λειτουργούν και ως αντιπερισπασμός για τα βαρβάτα μνημονιακά μέτρα.

Στο Μαξίμου όμως ξέρουν κάτι ακόμα. Τα πιο δύσκολα δεν έχουν έρθει. Ασφαλιστικό και φορολογικό αγροτών είναι μπροστά. Οι αγρότες ζετσαίνουν ήδη τα τρακτέρ, ενώ κανείς δεν θέλει να αναλογιστεί την ουσια του προβλήματος του ασφαλιστικού συστήματος που δεν θα λυθει με μια ακόμα αύξηση των ασφλιστικών εισφορών. Οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης είναι δύσκολες, με το ασφαλιστικό να μην παίρνει πολλές αναβολές. Άλλωστε, από αυτό εξαρτάται 1) το κλείσιμο της αξιολόγησης 2) η συζητηση για το χρέος 3) η εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Όλα όσα γράφω τα ξέρουν καλά στο Μαξίμου και τα συμπεριλαμβάνουν στις αναλύσεις τους.

Ποιο είναι όμως το μεγάλο βήμα του Τσιπρα. Μη έχοντας τους εταίρους απέναντι (ακόμα), γιατί τους κάνει τη δουλειά και δεν γίνεται ούτε καν διαδήλωση, ο Πρόεδρος Αλέξης ξέρει καλά πως, αν καβατζάρει τον Φεβρουάριο, μετά δεν τον σταματά κανείς και θα έχει πολύ περιθώριο διακυβέρνησης μπροστά του. Και, όπως πληροφορούμαι, το εν λόγω σενάριο το είπε και σε ουκ ολίγους βουλευτές που ζύμωσε το προηγούμενο διάστημα. Γι’ αυτό, στηρίξτε ρε παιδιά, για να έχουμε περιθώριο κινήσεων από τον Φεβρουάριο και μετά…

Παλαιότερα άρθρα: