Πολύ καλό κλίμα στη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για εξαιρετικό κλίμα στη συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και διάθεση αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη συνάντηση διάρκειας περίπου μισής ώρας, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Γιούνκερ για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρος της Κομισιόν από τη δική του πλευρά επισήμανε ότι έχει γίνει όντως πολύ σημαντική πρόοδος και ότι θεωρεί και αυτός ότι είναι εφικτή μια συμφωνία μέσα στο προσεχές διάστημα, εντός του χρονικού πλαισίου που έχει θέσει η κυβέρνηση. Σε σχετική ερώτηση, οι ίδιες πηγές της κυβέρνησης σημείωναν ότι εάν κυριαρχεί η σκληρότερη γραμμή μεταξύ των εταίρων, «προφανώς μας δυσχεραίνει». Υπογράμμιζαν επίσης ότι αυτή τη στιγμή απαιτείται να υπάρχει από όλους αντίληψη της κατάστασης και πως εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό την κατάσταση, πρέπει να υπάρχει ρεαλιστική λύση για το πώς έχει διαμορφωθεί η πραγματικότητα. «Τώρα η ρεαλιστική λύση είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία», τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Οι παραπάνω κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν επίσης σχετικά με μία συνολική αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Ρίγα, ότι πρόκειται για ένα ταξίδι με ουσία, σε όλες τις συναντήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ προχθές και με τον πρόεδρο Γιούνκερ εχθές. Μάλιστα εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι οι παραπάνω συναντήσεις ήταν προωθητικές για επερχόμενη συμφωνία, ενώ επισήμαιναν ότι εκφράστηκε η πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές να υπάρξει συμφωνία.

Παλαιότερα άρθρα: