Πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Τυνησία

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Είκοσι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων δεκαεπτά αλλοδαπών τουριστών, από την επίθεση δύο ενόπλων στο Μουσείο Μπαρντό στην Τύνιδα χθες Τετάρτη. Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον τουριστών που αποβιβάζονταν από λεωφορεία ενώ στη συνέχεια κράτησαν ομήρους μέσα στο μουσείο. Δύο ώρες αφότου ξεκίνησε η επίθεση οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο μουσείο και σκότωσαν τους δύο δράστες. Η επιχείρηση της αστυνομίας έληξε με την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο πρωθυπουργός Habib Essid ανέφερε συγκεκριμένα, ότι πέντε από τα θύματα ήταν Ιάπωνες, τέσσερις Ιταλοί, δύο Κολομβιανοί, δύο Ισπανοί, ένας Αυστραλός, ένας Πολωνός, ένας Γάλλος υπήκοος και ένας του οποίου η εθνικότητα δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί. Την ίδια στιγμή, ο κ. Essid είπε ότι ακόμα σαράντα τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων: δεκατρείς Ιταλοί, επτά Γάλλοι, τέσσερις Ιάπωνες, δύο Νοτιοαφρικανοί, ένας Πολωνός, ένας Ρώσος και έξι Τυνήσιοι.

Μεγαλύτερο σοκ προκαλεί το γεγονός ότι οι τρομοκράτες μπόρεσαν να εξαπολύσουν μια τέτοια επίθεση στην καρδιά της πρωτεύουσας. Επίθεση που αποτελεί και τη χειρότερη με την εμπλοκή αλλοδαπών στην Τυνησία μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Αλ Κάιντα σε μια συναγωγή το 2002, η οποία είχε ως θύματα είκοσι έναν ανθρώπους στο νησί της Τζέρμπα.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Τυνησίας, Beji Caid Essebsi, δήλωσε στην επίσημη ομιλία του το βράδυ: «Θέλω οι άνθρωποι της Τυνησίας να κατανοήσουν κατ ‘αρχάς, ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με την τρομοκρατία, και αυτές οι άγριες μειονοτικές ομάδες δεν θα μας φοβίσουν. Ο αγώνας εναντίον τους θα συνεχιστεί μέχρι να εξολοθρευτούν».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Josh Earnest ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στις τυνησιακές αρχές για την έρευνά τους σχετικά με την επίθεση στο μουσείο Μπαρντό και «θα συνεχίσουν να συμπαραστέκονται στους Τυνήσιους εταίρους τους έναντι της τρομοκρατικής βίας».

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι επέρριψε την ευθύνη σε “τρομοκρατικές οργανώσεις” παρά το ότι μέχρι στιγμής, οι τυνησιακές αρχές δεν έχουν κατονομάσει καμία οργάνωση ως υπεύθυνη για τη σφαγή.

Πηγές

ΑΠΕ-ΜΠΕ
The Guardian
Independent

Παλαιότερα άρθρα: