Πόουλ Τόμσεν: Συνταξιοδοτείται και αποχωρεί o «σκληρός διαπραγματευτής» του ΔΝΤ

Διαβάστε επίσης

Την αποχώρηση του Πολ Τόμσεν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον προσεχή Ιούλιο, ανακοίνωσε η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, ο οποίος συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την ελληνική οικονομική κρίση, εργάστηκε για 37 χρόνια στον διεθνή οργανισμό σε ανώτερες θέσεις στην Ουάσιγκτον και ως εκπρόσωπος του Ταμείου στη Ρωσία. Πριν από την ανάληψη της θέσης του ως επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος τον Νοέμβριο του 2014, είχε πρωταρχική ευθύνη για τα προγράμματα του Ταμείου στις ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την επακόλουθη κρίση στη Ζώνη του Ευρώ.

Όπως τόνισε η κ. Γκεοργκίεβα «ο Πολ συνεργάστηκε στενά με τις 44 χώρες της Ευρώπης και διαδραμάτισε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην παροχή των αναγκαίων οικονομικών συμβουλών και καθοδήγησης».

«Ο Πολ είναι γνωστός ως σκληρός διαπραγματευτής και είχε πάντα ως επίκεντρο των προσπαθειών του τη μακροπρόθεσμη ευημερία των λαών των χωρών-μελών που ενεπλάκη», επεσήμανε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.

Οι Έλληνες και ο Τόμσεν

Ο Δανός οικονομολόγος, ο οποίος διακρινόταν για το αυστηρό του ύφος αλλά και την επιμονή στις περικοπές συντάξεων, μισθών και κάθε είδους δαπανών, ήρθε στην Αθήνα – για πρώτη φορά – τον Μάιο του 2010.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η ελληνική κυβέρνηση είχε προσφύγει στον διεθνή μηχανισμό στήριξης, στον οποίο συμμετείχαν το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πολύ γρήγορα «κατάφερε» να καταστεί ευρέως αντιπαθής, λόγω των διαρκών πιέσεων για αλλαγές σε φορολογία, ασφαλιστικό, εργασιακά και δημόσιο, αλλά και της επίμονης άρνησης για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Δεν ήταν άλλωστε, και λίγες οι μαρτυρίες αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι έκαναν λόγο για «πιέσεις υπέρ το δέον».

Σχεδόν πριν από κάθε συνάντηση με τους Έλληνες, οι εκπρόσωποι της τότε τρόικας είχαν μεγάλους τσακωμούς και αυτό διότι οι Ευρωπαίοι είχαν θετικές προβλέψεις για τα δημοσιονομικά της χώρας.

Τότε ήταν που ο Τόμσεν κατάλαβε ότι η δύναμη πίσω από το Eurogroup ήταν η Γερμανία. Γι’ αυτό ταξιδεύει συχνά στο Βερολίνο με στόχο να χτίσει μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που λάμβαναν κυβέρνηση και τρόικα, Έλληνες αξιωματούχοι έχουν να λένε για το ύφος και τις τοποθετήσεις συγκεκριμένα του κ. Τόμσεν.

Υπουργός, αποκαλύπτει ότι είχε.. ξεφύγει πολλές φορές από τα όρια της ευπρέπειας και ήταν επιθετικός.

Το Σεπτέμβριο του 2012, οι διαπραγματεύσεις έφτασαν στα όρια του κραχ, καθώς ο Τόμσεν εμφανίστηκε ξαφνικά ιδιαιτέρως αρνητικός απέναντι σε μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα στο Δημόσιο, είτε απορρίπτοντας τα στο σύνολο, είτε υποεκτιμώντας την απόδοση τους, ζητώντας νέες μειώσεις μισθών.

Οι σκληρές θέσεις του ΔΝΤ ήταν πάντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπου ζητούσαν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ακόμη και στη φορολογία.

Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή που έδινε στέλεχος υπουργείου Οικονομικών για την στάση του κ. Τόμσεν, ο οποίος «ξαπλωμένος σε μια πολυθρόνα, κουνούσε επιδεκτικά το δάχτυλο του, κάνοντας παρατηρήσεις και απορρίπτοντας ελληνικές προτάσεις τις οποίες δεν έδειχνε να πίστευε».

Η σχέση με τη Βελκουλέσκου

Η Ντέλια Βελκουλέσκου ήταν στενή συνεργάτης του Πολ Τόμσεν.

Η κυρία Βελκουλέσκου, ήταν πάντα παρά τω πλευρώ του προϊσταμένου της, φροντίζοντας να παρεμβαίνει και να… δυναμιτίζει το κλίμα.

Η Βελκουλέσκου έχει κερδίσει τη φήμη «σκληρής» μονεταρίστριας εξαιτίας των εργασιών και των μελετών που έχει εκπονήσει.

Στην Κύπρο της είχαν δώσει ένα ιδιαίτερο παρατσούκλι, συνδυάζοντας το επώνυμο της και με το όνομα του Δράκουλα, αφού και οι δύο μοιράζονται την ίδια πατρίδα.

Την φώναζαν λοιπόν, «Δρακουλέσκου».

Ο «παχυλός» μισθός και η σύνταξη

O Τόμσεν αμειβόταν ετησίως με ποσό τουλάχιστον 242.000 δολαρίων, χωρίς κρατήσεις και αφορολόγητο.

Το πραγματικό ποσό ήταν πολύ μεγαλύτερο, καθώς ως αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ ήταν ενταγμένος στη διοικητική βαθμίδα Β05 και μπορεί να λάμβανε μέχρι 309.000 δολάρια ετησίως.

Φυσικά κανείς δεν θα μάθει με πόση σύνταξη αποχωρεί ο Δανός ο οποίος «πυροβολούσε» την Ελλάδα για τις συντάξεις.

Πηγή:in.gr

Παλαιότερα άρθρα: