Πορτογαλία: Μπαίνει σε επενδυτική τροχιά

Διαβάστε επίσης

Οι αποδόσεις των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2016 σήμερα καθώς το αξιόχρεο της χώρας επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα ύστερα από πεντέμισι χρόνια.
Την Παρασκευή, ο Standard Poor’s έγινε ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης που αναβάθμισε την Πορτογαλία και πάλι σε επενδυτική βαθμίδα, επικαλούμενος τη βελτίωση της οικονομίας της χώρας.

Η Πορτογαλία έχασε την επενδυτική της βαθμίδα στο κορύφωμα της κρίσης χρέους της τον Ιανουάριο του 2012. Ο Standard Poor’s, που αξιολογούσε τη χώρα με BB+ με σταθερές προοπτικές, αναθεώρησε ανοδικά την αξιολόγηση κατά μία βαθμίδα στο BBB-, τη χαμηλότερη στην επενδυτική κατηγορία, και πάλι με σταθερές προοπτικές.

Οι επενδυτές, αντιδρώντας σήμερα στην εξέλιξη αυτή, οδήγησαν τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων  οι οποίες κινούνται αντίθετα προς την απόδοσή τους  σε σημαντική άνοδο. Η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου υποχώρησε πάνω από 20 μονάδες βάσης στο 2,57%, το χαμηλότερο επίπεδό της από τον Ιανουάριο του 2016. Η απόδοση αναμένεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από τον Φεβρουάριο του 2016.
Οι αποδόσεις των περισσότερων άλλων ομολόγων της ευρωζώνης υποχώρησαν νωρίτερα κατά 1-4 μονάδες βάσης.
Η σημαντική πτώση στις αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων μείωσε τη διαφορά τους έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 214 μονάδες βάσης περίπου, τη μικρότερη από τον Ιανουάριο του 2016.

 

Παλαιότερα άρθρα: