Εμβόλια mRNA δείχνουν το δρόμο για γρίπη, ελονοσία και καρκίνο

Διαβάστε επίσης

Από τον Damian Purcell.

Η COVID-19 έχει επιταχύνει τον τρόπο έρευνας, ανάπτυξης και μεταφοράς εμβολίων.

Τώρα, οι επιστήμονες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις βελτιώσεις για την ανάπτυξη εμβολίων για άλλες ασθένειες, όπως εξηγούν δύο ειδικοί.

Αυτά περιλαμβάνουν το γενικό εμβόλιο γρίπης, ένα εμβόλιο κατά της ελονοσίας και εμβόλια που στοχεύουν ορισμένες μορφές καρκίνου.

Τα πρώτα εμβόλια mRNA του κόσμου – τα εμβόλια COVID-19 από την Pfizer / BioNTech και τη Moderna –  έφτασαν σε χρόνο ρεκόρ από το εργαστήριο, μέσω επιτυχημένων κλινικών δοκιμών, έγκρισης κανονιστικών ρυθμίσεων και στα χέρια των ανθρώπων.

Η υψηλή αποτελεσματικότητα της προστασίας από σοβαρές ασθένειες, η ασφάλεια που παρατηρείται σε κλινικές δοκιμές και η ταχύτητα με την οποία σχεδιάστηκαν τα εμβόλια έχουν ως στόχο να μεταμορφώσουν τον τρόπο ανάπτυξης εμβολίων στο μέλλον.

Μόλις οι ερευνητές δημιουργήσουν την τεχνολογία κατασκευής mRNA, μπορούν ενδεχομένως να παράγουν mRNA έναντι οποιουδήποτε στόχου. Η παρασκευή εμβολίων mRNA επίσης δεν χρειάζεται ζωντανά κύτταρα, καθιστώντας τα ευκολότερα στην παραγωγή από κάποια άλλα εμβόλια.

Έτσι, τα εμβόλια mRNA θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη μιας σειράς ασθενειών, όχι μόνο της COVID-19.

Το Messenger ριβονουκλεϊκό οξύ (ή mRNA για συντομία) είναι ένας τύπος γενετικού υλικού που λέει στο σώμα σας πώς να παράγει πρωτεΐνες. Τα δύο εμβόλια mRNA για το SARS-CoV-2, ο κορονοϊός που προκαλεί το COVID-19, παρέχουν θραύσματα αυτού του mRNA στα κύτταρα σας.

Μόλις μπεί μέσα, το σώμα σας χρησιμοποιεί οδηγίες στο mRNA για να φτιάξει SARS-CoV-2 spike πρωτεΐνες. Έτσι, όταν συναντήσετε ξανά τις πρωτεΐνες του ιού, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας θα έχει ήδη μια πρώτη ιδέα για το πώς να το χειριστεί.

Λοιπόν, μετά τη COVID-19, ποια εμβόλια mRNA εργάζονται οι ερευνητές στη συνέχεια; Εδώ είναι τρία που πρέπει να γνωρίζετε.

Εμβόλιο γρίπης

Προς το παρόν, πρέπει να καταρτίζουμε νέες εκδόσεις του εμβολίου κατά της γρίπης κάθε χρόνο για να μας προστατεύει από τα στελέχη που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπει ότι θα κυκλοφορήσει στην εποχή της γρίπης. Αυτός είναι ένας συνεχής αγώνας για να παρακολουθεί πώς εξελίσσεται ο ιός και πώς εξαπλώνεται σε πραγματικό χρόνο.

Η Moderna στρέφει ήδη την προσοχή της σε ένα εμβόλιο mRNA κατά της εποχικής γρίπης. Αυτό θα στοχεύει στα τέσσερα εποχιακά στελέχη του ιού που προβλέπει ότι θα κυκλοφορήσει ο ΠΟΥ.

Αλλά το ιερό δισκοπότηρο είναι ένα γενικό εμβόλιο γρίπης. Αυτό θα προστατεύει από όλα τα στελέχη του ιού (όχι μόνο αυτό που προβλέπει ο ΠΟΥ) και έτσι δεν χρειάζεται να ενημερώνεται κάθε χρόνο. Οι ίδιοι ερευνητές που πρωτοστάτησαν εμβόλια mRNA εργάζονται επίσης σε ένα γενικό εμβόλιο γρίπης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων για το γονιδίωμα της γρίπης για να βρουν τον κώδικα mRNA για τις πιο «πολύ συντηρημένες» δομές του ιού. Αυτό είναι  λιγότερο πιθανό να μεταλλαχθεί και να οδηγήσει σε δομικές ή λειτουργικές αλλαγές στις ιικές πρωτεΐνες.

Στη συνέχεια ετοίμασαν ένα μείγμα mRNA για να εκφράσουν τέσσερις διαφορετικές ιικές πρωτεΐνες. Αυτά περιελάμβαναν ένα στη δομή που μοιάζει με μίσχο στο εξωτερικό του ιού της γρίπης, δύο στην επιφάνεια και ένα κρυμμένο μέσα στο σωματίδιο του ιού.

Μελέτες σε ποντίκια δείχνουν ότι αυτό το πειραματικό εμβόλιο είναι αξιοσημείωτα ισχυρό κατά των διαφορετικών στελεχών της γρίπης που είναι δύσκολο να στοχευτούν. Αυτός είναι ένας ισχυρός διεκδικητής ως καθολικό εμβόλιο γρίπης.

Εμβόλιο ελονοσίας

Η ελονοσία προκύπτει μέσω μόλυνσης με το μονοκύτταρο παράσιτο Plasmodium falciparum, το οποίο μεταδίδεται όταν δαγκώνουν τα κουνούπια. Δεν υπάρχει εμβόλιο για αυτό.

Ωστόσο, ερευνητές των ΗΠΑ που συνεργάζονται με τη φαρμακευτική εταιρεία GSK έχουν υποβάλει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για εμβόλιο mRNA κατά της ελονοσίας.

Το mRNA στο εμβόλιο κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη παρασίτου που ονομάζεται PMIF. Διδάσκοντας τους οργανισμούς μας να στοχεύουν αυτήν την πρωτεΐνη, ο στόχος είναι να εκπαιδεύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα για την εξάλειψη του παρασίτου.

Υπήρξαν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα του πειραματικού εμβολίου σε ποντίκια και στο Ηνωμένο Βασίλειο προγραμματίζονται δοκιμές σε πρώιμο στάδιο.

Αυτό το εμβόλιο mRNA ελονοσίας είναι ένα παράδειγμα ενός αυτο-ενισχυμένου εμβολίου mRNA. Αυτό σημαίνει ότι πολύ μικρές ποσότητες mRNA πρέπει να παρασκευαστούν, να συσκευαστούν και να παραδοθούν, καθώς το mRNA θα δημιουργήσει περισσότερα αντίγραφα από τη μία φορά μέσα στα κελιά μας. Αυτή είναι η επόμενη γενιά εμβολίων mRNA μετά τα «τυπικά» εμβόλια mRNA που έχουν δει μέχρι τώρα έναντι του COVID-19.

Εμβόλια κατά του καρκίνου

Έχουμε ήδη εμβόλια που αποτρέπουν τη μόλυνση από ιούς που προκαλούν καρκίνο. Για παράδειγμα, το εμβόλιο ηπατίτιδας Β αποτρέπει ορισμένους τύπους καρκίνου του ήπατος και το εμβόλιο ανθρώπινου θηλώματος (HPV) προλαμβάνει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ωστόσο, η ευελιξία των εμβολίων mRNA μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε ευρύτερα για την αντιμετώπιση καρκίνων που δεν προκαλούνται από ιούς.

Μερικοί τύποι όγκων έχουν αντιγόνα ή πρωτεΐνες που δεν βρίσκονται σε φυσιολογικά κύτταρα. Εάν μπορούσαμε να εκπαιδεύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να εντοπίσουμε αυτά τα αντιγόνα που σχετίζονται με τον όγκο, τότε τα ανοσοκύτταρά μας θα μπορούσαν να σκοτώσουν τον καρκίνο.

Τα εμβόλια κατά του καρκίνου μπορούν να στοχεύονται σε συγκεκριμένους συνδυασμούς αυτών των αντιγόνων. Η BioNTech αναπτύσσει ένα τέτοιο εμβόλιο mRNA που δείχνει υπόσχεση για άτομα με προχωρημένο μελάνωμα. Το CureVac έχει αναπτύξει ένα για έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του πνεύμονα, με αποτελέσματα από πρώιμες κλινικές δοκιμές.

Τότε υπάρχει η υπόσχεση εξατομικευμένων αντικαρκινικών εμβολίων mRNA. Εάν μπορούσαμε να σχεδιάσουμε ένα εξατομικευμένο εμβόλιο ειδικά για τον όγκο κάθε ασθενή, τότε θα μπορούσαμε να εκπαιδεύσουμε το ανοσοποιητικό τους σύστημα για να καταπολεμήσει τον δικό του μεμονωμένο καρκίνο. Πολλές ερευνητικές ομάδες και εταιρείες εργάζονται σε αυτό.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν πριν τα εμβόλια mRNA κατά άλλων ιατρικών καταστάσεων χρησιμοποιούνται ευρύτερα. Τα τρέχοντα εμβόλια mRNA πρέπει να διατηρηθούν κατεψυγμένα, περιορίζοντας τη χρήση τους σε αναπτυσσόμενες χώρες ή σε απομακρυσμένες περιοχές. Αλλά η Moderna εργάζεται για την ανάπτυξη ενός εμβολίου mRNA που μπορεί να διατηρηθεί σε ψυγείο. Οι ερευνητές πρέπει επίσης να εξετάσουν πώς αυτά τα εμβόλια παρέχονται στο σώμα. Ενώ η ένεση στους μυς λειτουργεί για εμβόλια mRNA COVID-19, η χορήγηση σε μια φλέβα μπορεί να είναι καλύτερη για τα εμβόλια κατά του καρκίνου. Τα εμβόλια πρέπει να αποδειχθούν ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά σε κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας σε ανθρώπους, πριν από την έγκριση των κανονιστικών ρυθμίσεων. Ωστόσο, καθώς ρυθμιστικοί φορείς σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη εγκρίνει εμβόλια mRNA COVID-19, υπάρχουν πολύ λιγότερα ρυθμιστικά εμπόδια από ό, τι πριν από ένα χρόνο.

Πώς ζωντανεύει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ υγειονομική περίθαλψη βάσει δεδομένων;Το υψηλό κόστος εξατομικευμένων εμβολίων καρκίνου mRNA μπορεί επίσης να είναι ένα ζήτημα. Τέλος, δεν έχουν όλες οι χώρες τις δυνατότητες να κάνουν εμβόλια mRNA σε μεγάλη κλίμακα, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας. Ανεξάρτητα από αυτά τα εμπόδια, η τεχνολογία εμβολίων mRNA έχει περιγραφεί ως διαταραχή και επαναστατική. Εάν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις, μπορούμε δυνητικά να αλλάξουμε τον τρόπο που κάνουμε εμβόλια τώρα και στο μέλλον.

πηγή: https://www.weforum.org/

Παλαιότερα άρθρα: