Πώς να προετοιμαστούμε προσωπικά για τις οικονομικές επιπτώσεις

Διαβάστε επίσης

Αναμφισβήτητα η περίοδος που διανύουμε είναι πάρα πολύ δύσκολη. Και δεν είναι μόνο για την υγεία μας που πρέπει να ανησυχούμε, αλλά ήδη πολλοί από εμάς άρχισαν να προβληματίζονται για τις συνέπειες μιας νέας οικονομικής κρίσης που φαίνεται να αναδιπλώνεται μπροστά μας.

Τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς σε προσωπικό επίπεδο ώστε να προετοιμαστεί για οποιεσδήποτε νέες μελλοντικές οικονομικές δυσχέρειες λόγω του κορωνοϊού; Πιο κάτω αναφέρονται ορισμένες απλές και πρακτικές κινήσεις που μπορούμε να εφαρμόσουμε ώστε να διαχειριστούμε καλύτερα τις οικονομικές εξελίξεις σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον που διαμορφώνεται:

Ετοιμασία ενός οικονομικού προϋπολογισμού για το υπόλοιπο του 2020

Καθώς η εξάπλωση του ιού συνεχίζεται χωρίς να έχουμε εικόνα για το πότε θα ελεγχθεί η κατάσταση (τόσο σε Κύπρο όσο και στο εξωτερικό), είναι σημαντικό να προετοιμάσουμε τον οικονομικό μας προϋπολογισμό για διαφορετικά σενάρια, όπως π.χ. σε περίπτωση μείωσης εισοδήματος βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, σε περίπτωση ανεργίας, σε περίπτωση ασθένειας κλπ. Είναι σημαντικό να προνοήσουμε σε κάθε διαφορετικό σενάριο πώς θα ανταπεξέλθουμε οικονομικά και ποιες θα είναι οι ανάγκες μας.

Είναι εδώ που η διατήρηση προσωπικού ταμείου έκτακτης ανάγκης έχει ιδιαίτερη σημασία αφού μπορεί να καλεστεί να καλύψει τις ανάγκες μας κατά τη διάρκεια των πιο απαισιόδοξων σεναρίων.

Ετοιμασία πλάνου αποταμίευσης

Αναγνωρίζοντας ότι τα οικονομικά δεδομένα θα αλλάξουν σημαντικά τους επόμενους μήνες, θα ήταν χρήσιμη η ετοιμασία ενός πλάνου αποταμίευσης που θα βοηθούσε έτσι ώστε να συγκεντρώσουμε όσο πιο πολλούς οικονομικούς πόρους μπορούμε σήμερα που θα μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε σε μελλοντικές μας ανάγκες.

Εξασφάλιση πίστωσης

Το μεγαλύτερος όφελος διατήρησης πιστωτικών καρτών είναι η χρήση τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να μεριμνήσουμε για οποιαδήποτε αύξηση του ορίου μας, όχι για άμεση και ανεξέλεγκτη χρήση των καρτών, αλλά για να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την πίστωση σε εκείνες τις περιπτώσεις που όλες οι άλλες μας διευθετήσεις έχουν εξαντληθεί.

Επενδύσεις

Στον τομέα των επενδύσεων δεν είναι η ώρα για οποιουσδήποτε ακροβατισμούς ή πανικό. Οι χρηματαγορές ακόμη προσπαθούν να προσδιορίσουν το μέγεθος των επιπτώσεων στην οικονομία, ενώ η ρευστότητα έχει μειωθεί σημαντικά σε διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων επηρεάζοντας έτσι τις τιμές τους. Εδώ είναι απαραίτητη η συμβολή των επενδυτικών συμβούλων που μπορούν να καθοδηγήσουν τον καθένα μας τι είναι σωστό να πράξει με βάση τα περιουσιακά στοιχεία, ανάγκες, ηλικία, επενδυτικό ορίζοντα κλπ.

Ας προετοιμαστούμε λοιπόν από τώρα έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε καλύτερα οποιεσδήποτε δύσκολες οικονομικές καταστάσεις θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Παλαιότερα άρθρα: