Πώς θα βάλετε έναν κακό συνάδελφο στη θέση του

Διαβάστε επίσης

Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση. Ο τύπος που βρίσκεται δίπλα μας στο γραφείο κάνει τρομακτικά κακά αστεία σε καθημερινή βάση με αποτέλεσμα να έχουμε σχηματίσει για εκείνον μία όχι και τόσο καλή εικόνα. Πρέπει να το παραδεχτούμε επιτέλους. Σε οποιαδήποτε εργασιακό περιβάλλον, θα έχετε πάντα -τουλάχιστον- ένα άτομο με το οποίο δεν ταιριάζετε. Η ύπαρξη ενός κακού συναδέλφου, όμως, μπορεί πραγματικά να εμποδίσει την παραγωγικότητά σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και την γενικότερη απόδοσή σας στης δουλειά. Για αυτόν τον λόγο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να αντιμετωπίζουμε κακούς συναδέλφους και πώς να χειριζόμαστε ανάλογες καταστάσεις.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές ”συναδελφικότητας” με το γάντι. Πριν φτάσετε στην έσχατη λύση, που δεν είναι άλλη από την κουβέντα με τον διευθυντή σας ώστε να λύσει εκείνος το πρόβλημα, θα ήταν καλό να προσπαθήσετε να δώσετε σε αυτές τις συμβουλές μία ευκαιρία. Ξέρετε, από ακριβώς κάνατε και στον κακό συνάδελφο όλο αυτό τοπν καιρό που του δώσατε πολλές ευκαιρίες.

Αποδοχή και αναγνώριση των διαφορών σας

Όταν ξοδεύετε 8+ ώρες την ημέρα με πολλά διαφορετικά άτομα, είναι λογικό με κάποια από αυτά να μην τα πάτε καλά. Με λίγα λόγια, είναι πολύ εύκολο να οδηγηθείτε σε σύγκρουση. Ίσως γιατί εσείς εργάζεστε γρήγορα και αποτελεσματικά, ενώ ο συνάδελφός σας λίγο πιο αργά από εσάς, αλλά εξίσου αποτελεσματικά. Οι συγκρούσεις μπορεί να προκύψουν ακόμα και από κάτι απλό, όταν εσείς επιθυμείτε ένα ήσυχο μεσημεριανό γεύμα, ενώ οι συνεργάτες σας επιθυμούν να κοινωνικοποιηθούν.

Ένας χρήσιμος τρόπος για να εντοπίσετε αυτές τις διαφορές είναι να κάνετε ένα τεστ προσωπικότητας. Όλοι σας. Μπορείτε να πείτε στον προϊστάμενό σας να κάνει μια αξιολόγηση, ώστε να ανακαλύψετε τις διαφορές που προκύπτουν μεταξύ σας όσον αφορά τις εργασιακές συνήθειες. Θα είστε σε καλύτερη σε θέση να κατανοήσετε τον διπλανό σας. Εάν δεν είναι δυνατή η αξιολόγηση στο γραφείο, μπορείτε πάντα να κάνετε μια έρευνα μόνοι σας σχετικά με τους τύπους προσωπικότητας γύρω σας.

Γνωρίστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εργασιακής κουλτούρας
Εκτός από την κατανόηση και την αποδοχή των διαφορών σας, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε την κουλτούρα του χώρου εργασίας σας. Για παράδειγμα, σε ένα περιβάλλον πωλήσεων όπου οι άνθρωποι ανταγωνίζονται για προμήθειες και μπόνους, είναι κατανοητό ότι δεν θα ήταν όλοι φιλικοί μεταξύ τους. Θα πρέπει να σκεφτείτε εάν μπορεί να παρερμηνεύσετε συμπεριφορά ή να αντιδράσετε υπερβολικά σε αυτήν. Σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, η εργασιακή κουλτούρα είναι εξαιρετικά απαιτητική και ανταγωνιστική, κάτι που προφανώς μπορεί να οδηγήσει σε πολλές συγκρούσεις. Ο διευθυντής, λόγω της πίεσης για άμεσα αποτελέσματα, δεν πρόκειται να σκεφτεί αν σας πλήγωσε μετά από μία συνάντηση, άσχετα αν αυτό είναι λάθος. Αυτές τις καταστάσεις θα τις ξεπεράσετε αν έχετε κάποιους καλούς συναδέλφους που είναι στο πλευρό σας και θα σας υποστηρίξουν. Έχοντας 2-3 άτομα που σας αρέσουν πραγματικά και ταιριάζετε, τότε θα ξεχάσετε εύκολα τον κακό συνεργάτη. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε οποιαδήποτε εργασία.

Η τέχνη του να είσαι ευγενικός

Ο ερευνητής Nathanael Fast υποστηρίζει ότι οι περισσότερες συγκρούσεις στο χώρο εργασίας προκύπτουν επειδή απειλούνται τα εγώ των ανθρώπων. Η δουλειά μας συνδέεται άμεσα με τα προς το ζην μας και όταν αυτό απειλείται, είναι πιθανό να αντιδράσουμε άσχημα ακόμα και με υποσυνείδητο τρόπο. Εκφοβισμός, ακατάλληλα σχόλια, επιθετικότητα και παρόμοιες τέτοιες συμπεριφορές χαλούν τη χημεία μεταξύ των συνεργατών. Τι πρέπει να κάνετε; Εάν κάποιος ήταν απότομος μαζί σας ή είπε κάτι που μπορεί να σας πρόσβαλλε, προσπαθήστε να είστε ευγενικοί ενώ κουβεντιάζετε αντί να απαντήσετε σε παρόμοιο ύφος. Μπορείτε επίσης να κεράσετε έναν καφέ την επόμενη μέρα ή να ρωτήσετε αν θα ήθελαν να κάτσουν μαζί σας για φαγητό. Η καλοσύνη σας μπορεί να τους βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν το λάθος τους και ίσως να ντραπούν για την κακή τους συμπεριφορά.

Ένας άλλος τρόπος, είναι να βρείτε τουλάχιστον ένα πράγμα για αυτόν τον συνάδελφο που σας αρέσει και να εστιάσετε σε αυτό παρά στα χαρακτηριστικά που σας ενοχλούν. Ίσως αγαπά τις γάτες, όπως εσείς και έτσι μπορείτε να μιλήσετε για αυτές. Επίσης, φροντίστε να αποφύγετε τα κουτσομπολιά για τον κακό συνάδελφο. Εάν μετά από μερικές εβδομάδες αυτό δεν έχει λειτουργήσει (ή εάν η κατάσταση είναι πιο σοβαρή) μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές άλλες τεχνικές.

Η αποφυγή

Η εύρεση τρόπων μιας απλής αποφυγής του ενοχλητικού συναδέλφου είναι μια χρήσιμη λύση που μπορεί ενδεχομένως να λύσει το πρόβλημα χωρίς να χρειάζεται να έρθετε σε αντιπαράθεση. Παρόλο που αυτές οι τεχνικές δεν επιλύουν ουσιαστικά το πρόβλημα, είναι μια καλή αρχή. Εάν έχετε έναν ”γείτονα” που σας ενοχλεί με τη μουσική, τη μυρωδιά, τη συνεχή συνομιλία, κ.λπ., ζητήστε από τον διευθυντή σας να μετακινήσει τα γραφεία σας. Δεν χρειάζεται να του πείτε ακριβώς γιατί, απλώς πείτε ότι αποσπά την προσοχή σας ο συγκεκριμένος χώρος. Εάν ο διευθυντής ή ο υπεύθυνος επιμένει, τότε πείτε του την αλήθεια. Μπορείτε επίσης να εργαστείτε από το σπίτι μερικές μέρες την εβδομάδα ( δεν μιλάμε για αυτή την περίοδο που σχεδόν όλοι δουλεύουν από το σπίτι τους). Ο ενοχλητικός συνάδελφος μπορεί να μην είναι πλέον τόσο ενοχλητικός. Τέλος, σκεφτείτε να αλλάξετε ομάδα ή τμήμα. Αν όλα αυτά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, τότε πείτε ξεκάθαρα στον συνάδελφό σας ότι σας ενοχλεί.

Πηγή:https://www.playboy.gr/stories/storytelling/pos-tha-valete-enan-kako-synadelfo-sti-thesi-toy/

Παλαιότερα άρθρα: