Πόσο βλάπτει την όραση η καθιστική ζωή

newego_LARGE_t_1101_54362044
Διαβάστε επίσης

Η έλλειψη άσκησης και ο παρατεταμένος καθιστικός χρόνος συνδέονται με την πιθανότητα εμφάνισης αμφιβληστροειδοπάθειας, σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη δείχνει νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Ophthalmology.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας 282 διαβητικών ασθενών, με χρήση επιταχυνσιομέτρων, τα οποία φορούσαν επί 4 ημέρες για τουλάχιστον 10 ώρες ανά ημέρα.

Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 62 έτη, ενώ το 29% αυτών παρουσίαζε ήπια ή πιο σοβαρή διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων, έδειξαν πως η αύξηση του καθιστικού χρόνου κατά 60 λεπτά ανά ημέρα σχετίζεται με 16% υψηλότερη πιθανότητα ύπαρξης ήπιας ή σοβαρότερης μορφής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η πιθανή σχέση που συνδέει τον καθιστικό χρόνο με τη νόσο, ίσως να οφείλεται στον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, που εμφανίζουν τα άτομα που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε καθιστικές δραστηριότητες.

Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός της μελέτης δεν μας επιτρέπει να συμπεράνουμε κατά πόσο υπάρχει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, μεταξύ της καθιστικής συμπεριφοράς και της πιθανότητας εμφάνισης ή επιδείνωσης της νόσου.

Παλαιότερα άρθρα:

5 απαντήσεις στο “Πόσο βλάπτει την όραση η καθιστική ζωή”

  1. 623326 816490Particular paid google internet pages offer complete databases relating whilst individual essentials of persons while range beginning telephone number, civil drive public records, as nicely as criminal arrest back-ground documents. 502415

Σχολιάστε