Πρόεδρος στη Βόρεια Μακεδονία ο εκλεκτός του Ζάεφ και υπέρμαχος των Πρεσπών

Διαβάστε επίσης

Ο Ζόραν Ζάεφ ενισχύει την πολιτική του κυριαρχία στη Βόρεια Μακεδονία καθώς πέτυχε την εκλογή του εκλεκτού του Στέβο Πεντάροφσκι στην προεδρία της χώρας.

«Θα είμαι πρόεδρος όλων των πολιτών». Με αυτή τη δέσμευση, με πυκνές αναφορές σε όλες τις εθνοτικές κοινότητες της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας, ο Στέβο Πεντάροφσκι, υποψήφιος των συγκυβερνώντων κομμάτων SDSM και DUI στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, έδωσε το στίγμα της πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει αφού αναλάβει νέος πρόεδρος.

Παρά τις ανησυχίες ότι η συμμετοχή δεν θα ξεπερνούσε το 40% στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, και παρά την κόπωση του εκλογικού σώματος από τις αλλεπάλληλες κάλπες από το 2016 και μετά, καθώς και από την πόλωση στο πολιτικό σκηνικό στη χώρα, το ποσοστό όσων προσήλθαν τελικά για να ψηφίσουν ξεπέρασε το 46%, καθιστώντας έγκυρη την εκλογική διαδικασία και αναδεικνύοντας νικητή τον Πεντάροφσκι με ποσοστό 51,83% έναντι 44,57% της υποψήφιας του VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Σθεναρός υποστηρικτής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο 56χρονος Στέβο Πεντάροφσκι θεωρεί, όπως είπε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους που είχαν κατακλύσει από νωρίς τα κεντρικά γραφεία του SMSM στα Σκόπια, ότι με την ψήφο της η πλειοψηφία των πολιτών έδειξε ότι στηρίζει τη συμφωνία. Μια συμφωνία που, όπως είχε σημειώσει μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγα 24ωρα πριν από τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών, είναι διασφαλισμένη με κάθε κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία.

Όπως και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος δεν έκρυψε τη χαρά του για την εκλογή του Πεντάροφσκι αφού τυχόν αποτυχία της υποψηφιότητάς του θα έστελνε τη χώρα σε πρόωρες κάλπες, έτσι και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θέτει ψηλά στην «ατζέντα» των προτεραιοτήτων του την προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας, για την υλοποίηση της οποίας, όπως επανέλαβε και χθες, η χώρα του χρειάζεται τη στήριξη της Ελλάδας. «Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα είναι αληθινοί φίλοι (…) μαζί θα οικοδομήσουμε ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τις χώρες και τους πολίτες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο νικητής του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Η κάλπη και ο… Πάπας

Οι εκλογές διεξήχθησαν με το βλέμμα πολλών στραμμένο όχι στην κάλπη, αλλά στην επίσκεψη του Ποντίφικα, αύριο (Τρίτη 7/5): εκτός από κάποιες αφίσες με τα πρόσωπα του Στέβο Πεντάροφσκι και της Σιλιάνα Γκορντάνοφσκα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες να υπενθυμίζουν πως είχε σημάνει ξανά η ώρα της κάλπης, τίποτα δεν παρέπεμπε σε εκλογική ημέρα.

Μεσημέρι Κυριακής, στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, εργάτες με ανασκουμπωμένα τα μανίκια, παρά το ψιλόβροχο, έδιναν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να είναι έτοιμη η σκηνή απ’ όπου θα λειτουργήσει ο Πάπας, χοροστατώντας σε δημόσια θεία λειτουργία, την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν χιλιάδες πιστοί, όχι μόνο από τη Βόρεια Μακεδονία, όπου το ποσοστό των καθολικών είναι πολύ χαμηλό, αλλά και από πολλές άλλες χώρες της περιοχής και όχι μόνο. Όπως η 44χρονη Γκορντάνα, που ήρθε στα Σκόπια από το Ζάγκρεμπ της Κροατίας, προκειμένου «να νιώσω την ευλογία του», όπως χαρακτηριστικά είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ή ο νεαρός Στέβο – συνονόματος του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας – που ταξίδεψε από τη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας στα Σκόπια για να δει από κοντά τον Πάπα. Βέβαια, το πόσο κοντά θα μπορέσει να φτάσει κανείς στον Ποντίφικα τη μέρα εκείνη είναι μάλλον… γρίφος για δυνατούς λύτες, αφού τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια, με την κυβέρνηση να έχει ήδη δώσει οδηγίες στους πολίτες για το πώς πρέπει να κινηθούν την Τρίτη. Το κέντρο των Σκοπίων θα μοιάζει απροσπέλαστο. Το ίδιο και η πλατεία, όπου λευκά κάγκελα εν είδει λαβυρίνθου έχουν στηθεί σε όλο της το μήκος δίνοντας την εντύπωση ενός ασφυκτικά περίκλειστου χώρου…

Παλαιότερα άρθρα: